Германия готова да съкрати над 80 хил. работни места

Перспективите пред трудовия пазар се влошават
15 ное 2019 21:17, Анисия Иванова
58
Германия готова да съкрати над 80 хил. работни места
Снимка: Bloomberg

Германската икономика може и да избегна рецесията на косъм, но натискът върху индустрията в страната не показва признаци на отслабване, пише Bloomberg.

По-рано тази седмица германския автопроизводител Daimler обяви, че ще съкрати 10% от мениджърските позиции в подразделението на Mercedes, като според изчисления на Bloomberg общите съкращения, обявени в германския производствен сектор през тази година, вече възлизат на над 80 хил.

Компаниите от Volkswagen до Siemens освобождават служители, тъй като мощната германска автомобилна индустрия се задъхва на фона на прехода към електрически и автономни коли, докато производителите на авточасти и роботика страдат от забавянето в износа и търговските спорове.

Нивото на безработица в Германия остава 5% - близо до историческо дъно, но броят на работещите на свободна практика и на временни трудови договори се увеличава от миналата година насам. Автомобилните компании започват да съкращават хиляди работни места. Само Daimler планира да съкрати разходите си за възнаграждения с 1,4 млрд. евро (1,5 млрд. долара) – потенциално излагайки още много работни места на риск.

Ефектът от съкращенията вероятно няма да бъде усетен веднага. Германските трудови закони и профсъюзи затрудняват освобождаването на служители, като много големи компании имат споразумения, забраняващи принудителното уволнение. Това означава, че програмите за съкращаване на служители разчитат на доброволния елемент и понякога се изпълняват с години.

Влошаващите се перспективи пред германския трудов пазар могат да се превърнат в главоболие за управляващите в Берлин, които обмислят да последват страните от Китай до Великобритания в засилването на инвестициите за стимулиране на икономиката.

Над 20 компании в Германия обявиха планове за съкращаване на работни места от началото на 2019 г. Самолетният производител Airbus например обяви през април, че планира да съкрати 1100 служители. Производителят на части Bosch заяви, че планира да намали работната си сила с 2840 служители през октомври, а конкурентът му Continental разкри планове за съкращаване на 20 хил. работни места в глобален мащаб, от които 7 хил. са работещите в Германия. Американският автопроизводител Ford пък посочи през юни, че има намерения да съкрати 12 хил. души в Европа, 5 хил. от тях – в най-голямата икономика на Стария континент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
От една страна тръбят,че Германия има нужда от милиони нови работници-мигранти,а от друга-че има непрекъснати съкращения на персонала!Последно,на кое да вярваме???
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за стената често си го мисля и че Горби още е жив. Направиха се на умряла гугутка и притрвбаха технологиите при комунистите.
30
1
 
8
 
! Отговори
изумен преди 4 години
ама има ли още не разбрали, че падането на Берлинската Стена беше добре организирана конспирация на Комунистическият Интернационал - така само за 30 години чрез Зелени Политики подариха Запада на Идеологическите си Братя и Сестри от Китай. Фактите - няма една Енергоспестяваща крушва произведена в Запада - всяка така крушка е капитал изнесен към Китай, производството на такава крушка е 10 пъти по-скъпо от на крушка с нажежена жичка. Енергоспестяващите грушки са канцерогенни и вредни за здравето.
29
0
 
8
 
! Отговори
24 преди 4 години
От 28г работя в Германия като машинен инженер и знам какво става. За сьжаление.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бак то дь фючър. Вярно 40г проспаха гпрманците защто янките ги хранеха. Ами сега арабите ще произвеждат ама дали?
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, френската централа ФА3 я правят вече 20 г, а китайците направиха 2 от същия тип за 10г. Буш младши каза отдавна Олд Юроп. Времето е в миналото. Мозъчна смърт за съжаление. Мулти култи мишмаш това е.
26
3
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 4 години
Явно си зелен! Върни се 40-те години на миналия век и прочети какво са постигнали германците още тогава.
25
0
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
хубаво, че го споменаваш, щото в началото на тази година,ИзТреПерКел гордо и лично натисна детонатора и взриви научно-изследователският институт и тестовата релсова писта към него за тази технология.С което беше поставен краят на технологията в Европа - повече няма кой да я възстанови. Китай построия вече 10-ки хиляди километра с тази открадната технология.Сега откраднаха и Френските Атомни Реактори - а Франция е забравила технологията и скоро ще си купува собствена технология от Китай-ЕС убива.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия е окупирана територия и могат само да бачкат и произвеждат на ишлеме каквото поръчат началниците
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците откриха Трансрапид влак на магнитна възглавица, а китайците го построиха в Шанхай. Освен колите и химикалите на Байер-Монсанто има ли нещо където неците са водещи по технология?
22
5
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
влошил ли, говорим за тотален колапс, гледах по немската телевизия, учителка в Берлин, дето сега се пенсионира - пенсията й не покрива наема й, т.е. 30-40 години работиш като учител в Берлинско училище, апартамент не може да си купиш и за това плащаш наем, пенсионираш се и си на улицата - пенсията ти само за наема не стига. Така, че Развита Европейска Държава има нова дефиниция и значение, ама тепълвата масата оф циъ и р0бе ще я разберат - но Ислямистките Джихадисти ще оправят нещата!!
21
7
 
4
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
На едно място се закриват места на друго се откриват. В Германия има работа колкото искаш...
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През последните 20 г животът на средностатистическия немец се е влошил, това е ясно дори и на бабите.
19
0
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
те за това Комунистическата Партия на Америка, известна още като Демократическа Партия, е впрегнала ва-ба.нк всичко за Импийчмънт, щото Тръмп ще стане като Рейгън и ЭСсср ке падне, а може и да има нов Тиенанмън. Не може така, един Оранжев, да разваля, така добре подредения, световен ред.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Эссср като се разпадне руския Гулаг ще се превърне отново в монголски Сулус !
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то не било компютри ами компоти. Даже и немски компот няма да видиш въпреки субсидиите за селяните ако не бяха румънците нищо нямаше да изкарат. Но Тесла ще строи завод да берлинското летще което не лети като шведското моме
16
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
ИзТреПерКел е Горбачев на Эссср, скоро Эссср няма да има, а Германия като властови център на Эссср ще е в руини като СССР преди 30 години! Стагайте коланите, аварийното кацане ще раздлуса много!!
15
3
 
5
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
ами нали наскоро писахте, че "двигателят" на Немската икономика е Китайски, т.е. без Големият Идеологически Брат от Пекит Эссср е за никъде, а Тръмп ги набута ъгъла и Китайската икономика е на най-ниските си нива от 30 година нисам. А като Комунистите от Пекин кихнат, тези в Брюксел минават на системно дишане. Эссср не му остава много!!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безплатен обяд няма. Един лен сметката се плаща от най-бедната част на населението И на немците ще свършат парите като на комунистите дето раздаваха за щяло и нещяло.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев и червената Мафия нали реват за демографията.А дано спечелят следващите избори та да посрещат българските имигранти и гастарбайтери от западна Европа !