Предприемач: Няма риск от срив в цените на имотите!

Покупателната способност все още на добро ниво
119

Категорично няма риск от срив в цените на имотите. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов.

"В една пазарна икономика цената на нещо се променя, когато има промяна в търсенето и предлагането. За добро или лошо, все още търсенето е по-голямо от предлагането, поради което цената е голяма", обясни той.

По думите му друг важен фактор, който влияе на цената, е покупателната способност.

"В България тя все още е на сравнително добро ниво. Има много важен показател, който измерва покупателната способност - това е отношението на цената на кв.м. към средната заплата. За София с една заплата можете да купите 0,8 кв. м. площ. В Мюнхен този показател е под 0,1 кв.м.", допълни председателят на Асоциацията на строителните предприемачи пред Bulgaria ON AIR.

"Цените на имотите за последните 2 месеца са се увеличили, но цените на наемите падат. Това се предопределя от това, че доста хора, заети в най-засегнатите сектори, ползват квартири", заяви Шопов.

По думите му това са хора, които изпадат в невъзможност да плащат за квартира и затова ги освобождават, което води до намаляването на наеми.

Той каза още, че не се наблюдава ръст на хора, които имат желание да си купят къща и че кризата не би могла да повлияе на такова важно решение.

Шопов бе категоричен, че и преди и сега една от най-сигурните инвестиции е тази в недвижимите имоти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените ще се сринат, ако не с 50% то поне с 30.
49
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха.Тоя явно не е наясно,че става въпрос за жилища.А в жилищата живеят хора.В София населението във възрастта 20-40 години е намаляло с 40 хиляди души спрямо 2000г.А в тази възраст се купуват жилища за живеене.А и тепърва ще намаляват заради демографският срив.Но пък има 310 хиляди души на 60 и повече години.Което значи,че ще се освободят много жилища в следващите години заради високата смъртност-по 16 хиляди души на година.
48
2
 
40
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 4 години
Поредната платена статия на имотната мафия за тази седмица. Този обаче съвсем не се усеща какви ги дрънка. Няма как доходността на един актив да намалява и цената му да върви нагоре. Това е икономически абсурд. Няма как и при колосална безработица, затегнато кредитиране и смешна покупателна способност на болшеството българи посоката цените да е различна от НАДОЛУ! И то МНОГО НАДОЛУ!
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е всеки си знае какво има в джоба и колко може да изплаща като заем.Все си мисля,че в даден момент и тук банките ще купуват и отдават под наем,просто докато има такива да теглят кредит няма да се занимават.В момента в който цените станат такива,че няма как да се изплати жилище,ще започнат масовите наеми.Тогава дребните собственици с по няколко апартамента ще изгорят,защото банките ще започнат масово отдаване под наем и цените на наемите ще се сринат.Вероятно това ще се случи след тази криза сега
46
2
 
20
 
! Отговори
Vip преди 4 години
Свободния пазар е много сложно и непридвидимо нещо. Продавача - строител, построил блок, който ще е на печалба и при 750 евро, се опитва да го пробута за 1500евро е ще се наложи да по смали цената до към първата, а ако не го натиска кредит може да изчака 2-3 години за по-висока. А купувача ако е умен ще изчака малко и ще може да купи на 800евро за качествен имот. Банките едва ли ще бутна много лихвите - пазарите са заляти от пари, нови клиенти се намират трудно..
45
1
 
17
 
! Отговори
Св преди 4 години
Той пък бил предприемач. Два пъти преди това гледах интервюто, не съм разбрал. :) Жалко говори като брокер. Не бих купил от негова фирма, кой знае колко е лъгал и икономисвал. Продадохте си земите, за да купите тухли. Сега няма папу. И има инфлация на две нива - стоки от първа необходимост (1 и 2 ри ред от пирамида Маслоу, храна и задоволяване на нисши нужди - енергия) ще растат другуто - даун. И сега има групи даване на къщи за живеене на село само за поддръжка. Без покрив няма да останете спок
44
5
 
22
 
! Отговори
Кирилка от с. Труд преди 4 години
Ний си взйехми заим *** ина банка и си купихми апартамйент в Манастърскйе ливадйе и ни казаха, че до година ши струва двойну! Дажи маминка си прудади инатъ нива и ни пумогна с паричкити за даунпйеймънтът. Сига сми суфеанци и шопи, хихихи! Колку сми на далавйера???
43
22
 
8
 
! Отговори
пецата преди 4 години
От 95та големия глад чувам едно и също "сега цените са надути ,ще изчакам и имотите ще започнат да ги продават на 50% по евтино" На всеки 5-7г има някаква криза и слушам едни и същи приказки, 95та средна цена на имот 7000$2020средна цена на имот 60 000 ЕВРОХората имат вече по 3-4 имота , пенсионираха се дават под наем и се радват на старините а тея философи още чакат ли чакат цените да падна или както му викат "да се замразят"2030г цените ще са средно 100 000евро
42
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покупателната способност на българина е 5000лв. За всичко по-скъпо от това му трябва кредит. Така че човечеца е в голяма грешка. Цената на "имотите" му я определя дали и колко големи заеми дава банката. Нищо друго.
41
1
 
21
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Търговец на сливи:"Цената на сливите е много стабилна и само нагоре ще се движи оттук натам! Купете си слива сега!"
40
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ходил ли е скоро до банка за кредите?Просто да провери какви са лихвите, не по рекламите, таксите и условията?Ще ви се изправи косата, като го разберете, догонват фирмите за бързи кредите.
39
1
 
23
 
! Отговори
Св преди 4 години
То че е смешно, което говори смешно е. Но ми става жал за възрастен човек да говори така и да лъже в национален ефир. Нещо като в съседната статия с човека с табелата "Търся работа". Но поне човека не лъже. Докато го слушате, се поставете на негово място - "Отчаян съм, няма да имам доходи скоро, последен шанс ми е това интервю". Само как нагажда резултатите, хем ще падат наемите, хем ще растат цените. Но пък къщи няма да се търсят (понже софийски брокер). Съчувствам. Поканете икономист!
38
1
 
25
 
! Отговори
до "трактора&qu преди 4 години
Не за жълти стотинки,а за нормална цена говорим.Измамниците,пардон предприемачите,си мислят,че та хитреци,а ние ***.Не им стига 100% печална и искат още.Затова в Б-я всеки иска и се прави на строител.Но това свършва.Сбестойност на завъшно строителство/а не българско завършено/е 300-350 евро.Осъзнайте се за каква норма на печелба говорим при продажна цена на 1000 евро,та стигнем до 3500-3000.В Б-я сме реално около 7 млн,а има строителство и сграден фонд за 50 млн население.Какви цени?
37
1
 
23
 
! Отговори
Bobby преди 4 години
Г-н предприача сигурно се надява някои да го спаси от заема или поне помогне с едно апартаментче на зелено да продаде ,но уви следващите зделки ще са директно от банката която ще му е прибрала всичко даже и къщата му на село
36
2
 
31
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Какъв *** трябва да си да сравниш Мюнхен със София? Това е най-скъпият немски град. Там купуват италианци, швейцарци, на час път до италианското море е. И София, най-близо до Скопие и Прищина, от столиците. После, великолепните квартали, които господинът рисува също нямат градини и елементарни удобства. То в селата имаш по-голям шанс. Въобще обрисува една розова картинка, видимо заинтересован да поддържа някакъв интерес към коптторите, които предлага срещу доживотно робство на банката.
35
1
 
22
 
! Отговори
Fool преди 4 години
Човека е приблизително прав, само да уточним обаче 2 неща.1. В Мюнхен средната заплата е 2700Е, средната цена на имотите е 9000Е което е грубо 0.3 не 0.12. Банките в Германия дават кредит при лихва 1.28% фиксирана за първите 20 години.Цените се определят от всички на пазара, но най-много от това, че хората искат да си купят нещо с пари които нямат, а банките са повече от доволни да им го дадат...
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха ха...
33
28
 
12
 
! Отговори
Трактора преди 4 години
Някои наивници смятаха, че имотите ще почнат да се продават за жълти стотинки. На такива мога да кажа да пуснат чешмата, хубаво да източат и да пият една студена вода. Не трябва да се бърка желаното с действителното.
32
2
 
15
 
! Отговори
Стига лъга преди 4 години
Стига лъга най безсрамно !!!
31
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените няма да паднат,но ще си останат замразени за години напред.А имайки в предвид задаващата се инфлация в десетки проценти,положението е повече от плачевно.