Прогноза: Световната икономиката ще се възстанови до една година

Икономическият спад у нас ще е около 4-5%, смята проф. Ганчо Ганчев
Обновена: 10 ное 2020 08:34 | 10 ное 2020 08:30, Анисия Иванова
13
Прогноза: Световната икономиката ще се възстанови до една година
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около една година ще е необходима на световната икономика да се възстанови при наличието на ваксина срещу коронавируса и решаване на медицинската криза. Това каза проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски", в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира Бюджет 2021, като отбеляза, че той най-вероятно няма да бъде реализиран по начина, по който е направен, защото предстоят избори.

“Дори да може да издържи, бюджетът ще бъде променен, изхождайки от променената политическа конюнктура”, заяви Ганчев.

Според него икономическият спад у нас през тази година ще е “поне 4-5%”, а дефицитът - не повече от един милиард лева.

Като пропуск на бюджета за следващата година Ганчев изтъкна липсата на програма за ваксиниране. “В бюджета няма заделени ресурси за разпространение на ваксината сред най-уязвимите части от населението”, обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Проф. Ганчо Ганчев коментира и президентските избори в САЩ, както и насочеността на новоизбрания президент Джо Байдън към “зелени” политики.

В този контекст Ганчев посочи, че “енергетиката е ахилесова пета у нас” и основното е, че страната ни няма конкретен план как да използва европейските средства и да посрещне новите европейски изисквания.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Нема бизнес преди 3 години
Нема бизнес, нема пари и за две цигари !!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ще се възстанови за една година,след като в световен мащаб милиони малки и големи бизнеси ще дадат фира,когато преборим тая гад,вече милиони индивиди ще са загубили своите доходи и своите работни места и на същите ще им се наложи отново да търсят своето място под слънцето!Така че възстановяването на света от тая пандемия ще отнеме бай малкото едно десетилетие след нейният край!
7
1
 
5
 
! Отговори
Професорчо преди 3 години
Брейййй, много професор , много нещо по Югозапада на България ! Там е пълно с "професори" от всякакъв модел ! А стига се изцепвахте , другари ! Ето затова няма да ви пускаме до властта , защото по експерименти и наглост в краденето на народните пари нямате равни във вселената !
6
3
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Световната икономика ще се промени много. Особено ако се възстанови петролното потребление.Тогава еврото и лева ще паднат поне спрямо златото и криптото .Между другото етера покатери 435 $ и не спира .Преди кризата 200$ Капитализацията мина 50 милиарда .Хората не щат да ползват парите на мафията герб и ЕС .Това е сериозен срив на доверието ;) Много малги взема боко тиквата за ф16 и да затваря икономиката .Хората не са съгласни с преразпределението
5
0
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Като прочетох в кой институт си клати краката другаря всичко ми стана ясно!
4
0
 
6
 
! Отговори
Мартин Карбовски преди 3 години
А Мегъз какво мисли по въпроса? Ме тоо.
3
1
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Аве стига с таз енергетика ве На края ще се хвана да направя едно перпетомобиле на принципа на гравитацията ама ще стане скъп и голямо за да прави ток. Щом има гравитация значи има енергия ,само трябва да се преобразува в ел енергия. Тво ,,професори ,, не могат да го направят ;) Аз съм си мислил да взема електрическата част на малък ветрогенератор за да видя с малка машина колко може да се добива.Ако може да речем 2 кв ,за кво ми е тяхната герберас еврог.ейска скъпа зелена енергия ?
2
0
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Даа и професори е навъдила майка България. Невъзможно е да се възстанови икономиката за една година ,тя за една година едва ли ще може да се отлепи от дъното ,но професора или лъже или толкова си може и не "стреляайте"...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А българската никога!