Български електромобил е втори в Европа

Машината ТУ-София измина 188,5 км с 1 кВтч енергия в еко-маратона
Обновена: 21 май 2012 15:50 | 21 май 2012 15:50,
11
Български електромобил е втори в Европа
Снимка: AutoMedia.bg

Отборът от България се нареди на второ място в Европа по енергийна ефективност в тазгодишното издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon 2012.

Студентите от Технически университет - София спечелиха престижното класиране в състезанието за първи път, изминавайки 188,5 км с 1 кВтч енергия. С този резултат те подобриха миналогодишния си рекорд и се изкачиха от четвърто до второ място в крайното класиране.

Отборите на ТУ-София и ТУ-Варна бяха сред 119-те отбора, преминали успешно техническия преглед и допуснати да участват в състезанието. Общо 162 екипа се пробваха да участват във финалите, които се проведоха в Ротердам (Хол).

Автомобилът на ТУ-София "Еко 1" беше изпреварен само от отбора на Electricar Solution (Франция) в категорията на електромобилите от "Градски тип" със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in). Френският екип от студенти успя да измине 262,6 км с 1 кВтч енергия и регистрира нов рекорд в състезанието.

След ТУ-София в класирането останаха 13 тимове от Австрия, Белгия, Германия, Италия, Норвегия, Полша, Турция и Франция.

Екипът на Технически университет - Варна се нареди на 41 място по енергийна ефективност с автомобила "Орел" сред "Прототипите", задвижвани от бензин. Студентите успяха да изминат 96 км с 1 литър гориво. "Орел" е усъвършенстван "прототип", с който отборът се състезава в Shell Eco-marathon 2009 на пропан-бутан и спечели 89 място в крайното класиране през същата година.

Тазгодишния еко-маратон се проведе от 17 до 19 май 2012 г. в Ротердам. Улиците на холандския град се превърнаха в арена на първите финали, организирани изцяло в градски условия.

Новата концепция на техническата надпревара я направи много по-достъпна до хората. Над 40 000 посетители от всички възрасти и с различни интереси получиха достъп до образователни преживявания с акцент върху околната среда и науката.

Още снимки на автомобилите на ТУ-София и ТУ-Варна вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
do Kurtev преди 11 години
Ти си най-*** нещо,кото *** е раждала *** смотан...да ви се невиди и хейтърите - поредната мижитурка в тая държава дето само седи и говори а собствения си *** не мое измие - ходи се скрий в дупката си и мълчи бе ***!!
9
1
 
6
 
! Отговори
ват преди 11 години
1 киловат час е 1000w (вата) консумация в продължение на 1ч = 1киловат час.... респективно ако е 500w и ще се консумира 2ч същото количество енергия.... и е съвсем отделна тема каква е мощностна на въпросния електромобил и тн и тн...
8
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 киловат час не е ли енергията която се изразходва за 1 час,ако са изминали 188 км. със 1 киловат час енергия значи са се движили със 188/км в час?Или аз съм в грешка нещо?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, като гледам това е отборът на ТУ-Варна, а не на ТУ-София.
6
3
 
3
 
! Отговори
Ме преди 11 години
МухахаАло, днес.бг.. ква е тая марка Орел бре :)
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Shell и еко ?! Верно, направиха сума екокатастрофи в Африка
4
3
 
14
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
Браво Български юнаци. Само напред и само нагоре! Ето такива новини искам да чета.
3
8
 
2
 
! Отговори
Kurtev преди 11 години
lajete...zatui nemate video, sravnitelni snimki s drugi podobni vozila...daje edin chovek ne vijdame da upravlyava edna kola na edna ulitza...daje nyama edin svidetel, koito da si kaje mnenieto otkrito!
2
7
 
18
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
КАТО ГИ ГЛЕДАМ ТЕЗИ МОМЧЕТА , ВЕДНАГА ЩЕ ГИ ПРИЛАПА НЯКОЯ ВОДЕЩА КОМПАНИЯ!!ТУК ЩЕ СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО САМО!!!
1
4
 
7
 
! Отговори
Varbanov преди 11 години
Епа Винкело нема да слезне от Голфо, ко ще да става! Браво!