Москвич, Москвич, ама кабриолет!

Заради успеха на "по-големия брат" са произведени едва 2 бройки
15 фев 2013 22:02,
111
Москвич, Москвич, ама кабриолет!
Снимка: МЗМА

През 1964 г. в Съветския съюз е отбелязано пускането в серия на седана Москвич 408, но малцина знаят, че в същото време конструкторът Андрей Весалов разработва и елегантен купе-кабриолет. Той носи името Москвич 408 Турист и от него са произведени само два екземпляра. Заради успехите на седана моделът бързо е забравен.

Шасито и някои детайли от купето на Турист са заимствани от модела 408, но в останалото машините са напълно различни. Първо - купе-кабриолетът е с двигател с обем 1.4 литра и мощност 63 к.с., които се постигат с иновативна за този момент технология за електронно впръскване на горивото. А освен това редица компоненти на колата са изградени от алуминий, благодарение на който се постига ниско тегло. "Туристът" ускорява от 0 до 100 км/ч за 24 секунди, а максималната му скорост е 130 км/ч.

Един от недостатъците на Москвич 408 Турист е липсата на сгъваем покрив. Пластмасовият таван се състои от един компонент и се сваля ръчно, като за целта са необходими двама души. Освен това покривът трябва да бъде съхраняван в гараж, тъй като в колата не е предвидено място за него.

Според експерти пускането на тази машина в серия би изиграло благоприятно влияние върху производството на автомобили в СССР. До него обаче не се стига заради огромното натоварване, на което са подложени конвейрите в заводите. И двата опитни образци на модела не са запазени до наши дни, за тях свидетелстват само снимките.

Още снимки вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: москвичкабриолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
1
 
! Отговори
с. преди 11 години
Чехкините,чехкините!:)
96
2
 
1
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Извинявай, но аз гласувам за полякините.
95
2
 
2
 
! Отговори
Варненец преди 11 години
Любовта ни е към рускините, ако позволите :) :)
94
2
 
0
 
! Отговори
с.до 101 преди 11 години
Ами хайде да започнем с това,че жигули е по лиценз на фиат и самият фиат е доста по-добър от нея най-малкото като качество на производство!90% от руските технологии са базирани на промишлен шпионаж!Дори АК 47 всъщност е германска разработка още от 1942!Двигателите на москвич пък случайно да имат нещо общо с БМВ!?А пък неща като електронно контролиран инжекцион,климатици и подобни се монтират и по-рано от 1965-та на други марки!То бива любов към тия руснаци,ама вие сте като зомбита!
93
2
 
4
 
! Отговори
Смислов преди 11 години
Инжекцион, алуминиево купе.... та те руснаците сега нямат такива технологии. Това е нещо като филма "Завръщане в бъдещето" ?
92
2
 
0
 
! Отговори
До 99 преди 11 години
Ако пледираш за обективност би трябвало да посочиш 2-3 марки коли от същата епоха ( 1965-1970), които са доказано далеч по-добри от " Жигули-1200", например.
91
2
 
7
 
! Отговори
с. преди 11 години
И да добавя,че соц.колите бяха обект на жестоки подигравки и фолклор и всеки си мечтаеше за западна кола!Израснах през соц-а и съм ги видял тия неща!Какво се сучете като шантонерки!За трабанта части се купуваха от книжарницата,волгата е с вдигната предница защото се оглежда за бензиностанция,вартбург беше пръдливия Ханс,собствениците на москвич ги погребваха прави защото цял живот лежали под него,жигулата беше баба Настя и тн!Много сте смешни и жалки като почнете да защитавате тия кочини!
90
3
 
2
 
! Отговори
с.до 97 преди 11 години
Абе интересно как стана,но като падна Бай Тошо и вече можеше да се поизлезе в чужбина и си купихме западна кола нито смърдеше вътре,нито пък съм драйфал!Русофилите сте много смешна и жалка пасмина!Навремето хората се избиваха за западни стоки!Всеки гледаше да се уреди да поработи по Либия,Тунис и изобщо чужбина и с доларчетата да си купи западна пералня,телевизор,музикална система или кола без да чака ред 20 години!Руски коли се караха защото нямаше друго!Хайде да сме малко обективни!
89
4
 
5
 
! Отговори
До 93 и 94 преди 11 години
Не е бил виновен Москвича. Само е трябвало да се изкъпете.
88
2
 
6
 
! Отговори
убавец преди 11 години
у такава кола женските влизат момета ,а излазат госпожи
87
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РУСНАЦИТЕ НЕ УМЕЯТ ДА СЪЗДАДАТ НИЩО,САМО КРАДАТ,КОПИРАТ, КОЛИТЕ СА КОПИРАНИОТ ИТАЛИАНЦИТЕ И ГЕРМАНЦИТЕ,ДАЖЕ АК Е ОТКРАДНАТ ОТ НЕМЦИТЕ,ОБАЧЕ МНОГО ХОРА НЕ ЗНАЯТ ТОВА,ДАЙ ИМ САМО ВОДКА НА БЛЯДИТЕ,КАТО Е БИЛ ХУБАВ МОСКВИЧА ЩО НЯМА ЕДИН МОСКВИЧ ИЛИ ДРУГА МАРКА РУСКИ *** ПО ПЪТИЩАТА НИ,В СТРАНАТА ИМА МНОГО РУСОФИЛИ ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗНАЯТ ВСИЧКИ РУСКИ СА *** НА ИНАТ ГИ ХВАЛЯТ,И ТЕ КАРАТ ЗАПАДНИ КОЛИ
86
5
 
5
 
! Отговори
do 93 преди 11 години
И аз драйфах само в Москвича на дядо ми.
85
5
 
9
 
! Отговори
с. преди 11 години
Москвето на вид са го докарали,но естествено са се оакали типично по руски!Покрива е пластмасов и не се сгъва!Че и двама души трябват да го свалят и монтират!И ако илзезеш някъде и завали ядеш дебело дърво!На плякащите минуси чеврени *** освен да им кажа,че са *** друго не ми остава!Цялото ми детство премина покрай един москвич и смело мога да кажа,че няма по-голяма *** на планетата!Освен,че се трошеше и возеше като каруца купето имаше една гадна миризма и като малък драйфах здраво!
84
4
 
9
 
! Отговори
marin преди 11 години
Все пак, не е ли красив?
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що се занимавате с хорските работи пуснат ви мухата и айде в плювалникадържавата ви посрана от всякъде а тръгнали да търсят кусуриидиоти мазохисти
82
14
 
7
 
! Отговори
Шумахер преди 11 години
Помните ли вица: притежателите на Москвич ги погребвали прави защото цял живот лежали под него.
81
2
 
14
 
! Отговори
Язе преди 11 години
Ама много разбирачи тука беее. На умрело куче нож вадите - как не ви е срам?
80
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
един моряк имаше повече пари от директор или много ултра престижни занаята? ----------------------- Да, защото един долар беше три лева, а и хората се избиваха за контрабандни западни стоки, които моряци и тираджии донасяха от белите държави.
79
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
супер побъркани има тук... ехооо какво ми хвалите този туч , москвича бил еди какъв си и еди какво си ......аиде , айде - и аз съм кара москвич и това е трагична кола, ако може да се нарече това автомобил - на 1000 км пробег все нещо му се прецакваше ако е била хубава кола нямаше да фалира завода !
78
2
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
Тея хора можеха да си го позволят с труд ,били ли на едно ниво еми, в Либия повечето не бяха редови бачкери ,а специалисти.Е и ти не знаеш ли ,че един моряк имаше повече пари от директор или много ултра престижни занаята?