Renault удвоява заплатата на Карлос Госн

За 2014 година директорът ще получи 7,2 млн. евро
25 мар 2015 12:25,
1
Renault удвоява заплатата на Карлос Госн
Госн позира с най-новия модел на Renault - Kadjar. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Renault Карлос Госн ще получи двойно по-голямо възнаграждение за 2014 година, съобщава Financial Times.

Мениджърът, който е начело и на японския партньор Nissan, ще прибере 7,2 млн. евро в брой и акции за работата си в Renault през миналата година. Приблизително 1,23 млн. евро от възнаграждението се състои от фиксираната заплата на Госн, още 1,81 млн. евро идват от променливото заплащане и още 4,1 млн. евро от обвързани с представянето на компанията акации.

Сумата е повече от двойно по-голямата от това, което Госн получи за предходната година - 2,67 млн. евро. Мениджърът взима отделно възнаграждение за работата си в Nissan, което през 2013 година се равняваше на 7,6 млн. евро.

Пет от 19-те члена на борда на директорите на Renault гласуваха против решението за увеличаване на възнаграждението, включително представителят на френската държава, която притежава 15% от компанията.

Според Renault обаче увеличението е логично и съвсем заслужено, тъй като финансовите цели за годината са били изпълнени на 90%. През миналия месец френската компания съобщи, че нетните приходи са се утроили до 1,89 млрд. евро. благодарение на новите модели на Renault и силното представяне на бюджетната марка Dacia.

61-годишният Карлос Гон, доказал се като един от най-опитните ръководителите в автомобилния бранш, е начело на Renault от 10 години и ръководи Nissan от 1999 година. Именно под негово ръководство японската компания бе спасена от фалит, а алиансът Renault-Nissan се изкачи до лидерските позиции на пазара. Роденият в Бразилия, но притежаващ и френски паспорт бизнесмен ръководи също така руския гигант АвтоВаз.

Financial Times дава като пример възнагражденията на други двама мениджъри от бранша. Ръководителят на Daimler Дитер Зетше ще получи 14,4 млн. евро за работата си през миналата година, а Серджо Маркионе, шеф на Fiat-Chrysler, ще прибави в сметката си 6,6 млн. евро плюс още 24,7 млн. евро като бонуси за придобиването на Chrysler от страна на Fiat.

Кои са най-добре платените мениджъри от автомобилния бранш вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
ТУЗ преди 9 години
Е, жив и здрав да е човекът. Заслужил си е парите.