Спокойни и уверени, но зад волана на електрическа кола

Според учените електромобилите са полезни за психиката
20 май 2018 13:37,
80
Спокойни и уверени, но зад волана на електрическа кола
Снимка: архив Reuters

Както се знае, електрическите превозни средства имат редица предимства в сравнение с автомобилите с ДВГ. Токът е по-евтин от бензина и дизеловото гориво, електромобилите не вредят на околната среда, повредите при тях се по-редки, а ремонтът излиза по-евтино.

Сега обаче учените твърдят също така, че електромобилите са полезни за нашата психика, като оказват много по-малко отрицателно въздействие върху човешкия мозък, отколкото колите с ДВГ.

Проучване, проведено от д-р Дънкан Уилямс от Университета в Йорк във Великобритания, показа, че водач, управляващ електромобил, е много по-малко уморен зад волана. При отсъствието на "ръмжащи" звуци, човешката психика не е подложена на влияние от обсебващи шумове и съответствено издържа на по-големи натоварвания.

Това било установено благодарение на електроенцефалограма: на шофьорите на лондонските таксита по време на движение били записвани електрическите импулси на мозъка. В продължение на няколко дни те карали електромобили, а след това дизелови коли, като били свързани с електроенцефалограф.

В крайна сметка се установило, че водачите на електрически автомобили са били по-фокусирани върху пътя, показали концентрация и спокойствие, по-малко се уморявали и ядосвали. А при шофьорите на дизелови коли тези показатели били значително по-лоши.

Това проличало особено ясно на натоварените кръстовища, в задръстванията и в очакване на зеления сигнал на светофарите. Освен това при шофьорите, които били зад волана на електромобили, честотата на сърдечния ритъм била почти винаги постоянна, докато при тези с дизеловите или се забавяла, или се увеличавала значително.

В анкетата след тестовете шофьорите потвърдили, че зад волана на електрическите автомобили физическото и психическото им състояние било по-добро. Те били концентрирани, не чувствали агресия и се наслаждавали на тишината.

Д-р Уилямс също така отбелязва, че медицинското оборудване регистрирало висока умствена активност и повишено внимание при шофьорите на електромобилите. С други думи, липсата на шум от дизеловия двигател им позволило да се съсредоточат по-добре върху пътната обстановка и да бъдат спокойни. Което, според доктора, доказало още едно от предимствата на електрическите автомобили.

Още за автомобилите четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електрическите коли са бъдещето а *** се хвали че си сложил газова уредба.
43
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То българина изостава в развитието си. За да си купи електрическа кола трябва да се увеличат данъците на дизеловите коли и колите на газ
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** какбо дружно се хванахте, че токът бил от ВЕИ? Няма такава бира.
41
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е кое точно е увереното, като не можеш и 400км да изминеш, къде ще зареждаш на пътя? И ако има природно бедствие и спре тока за седмици ще си останеш където си с тая тояга
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне половината от тия неща са откровени лъжи.
39
1
 
3
 
! Отговори
А 98 преди 5 години
До БлондинкаЗависи от модела,тази която управлявах/служебно/,като свършваше заряда и оставаха само чертички.
38
5
 
12
 
! Отговори
газ преди 5 години
Няма как да стане тая работа И смартфоните са голяма работа но два сайта да отвориш и батерията пада Непрекъснато трябва да се зареждат същото е и с тия коли А това за легящи коли направо смешно е вече В българия още магистрали нямаме
37
6
 
6
 
! Отговори
12 преди 5 години
Достатъчно е страните от ОПЕК да си стиснат ръцете и да ограничат добива на петрол за два месеца, за да разберете, че електрическите коли са вид независимост от арабския петрол и дори само за това си струват. Ток се добива от много източници, 21 век сме. А сега арабите ни купиха със собствените ни пари и в пустинята направиха оазис, а ние правим пустиня в оазиса си.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според учени, Янко яде фафла Мура
35
2
 
1
 
! Отговори
Блондинка преди 5 години
А 98За каква чертичка говориш
34
3
 
9
 
! Отговори
А 98 преди 5 години
Особено много трябва да сме спокойни когато на дисплея останат само чертички,а контакт наблизо НЯМАаааа..........
33
1
 
7
 
! Отговори
до някой по-долу преди 5 години
Много ме успокои, че цената от 100 хил ? ще падне на само 50 хил. ? , направо 2-3 ще поръчам
32
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 34Човека е имал предвид цената на тока от обществените колонки.На 100% е сигурно че ще сложат акциз.
31
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че в близко бъдеще трябва да забравим за лични автомобили, поне половината от километрите , които се навъртат са излишни , а другата половина са заменими с обществен транспорт.
30
3
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Два пъти по-малко щяла да струва, но колко, защо не пишеш? Явно си от рекламата на поредния грабеж и измами. Дай цена в България.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 317,75 с дръжката
28
3
 
11
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Колко струва една Тесла 3 умнико и кой може да си купи и поддържа? Ти от Марс ли пишеш или си поръчков тук?
27
2
 
5
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Ха ха,смешници.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната измама с далечна переспектива! Да се накупят електрички, да си напълни някой гушата, след което ако станат много, зареждането ще стане като с горива. Кой ще позволи да не печели от продажбата на ток? Човечеството е лъгано с какво ли не, но за да печелят определени хора, така ще стане и сега. У нас на тази бедност и отчаяние, с изключение на крадливите Шайкаджии, кой ще пусне фандък на обикновения човек? Ще лъжат, брулят, забраняват, обмислена атака за огромни печалби. И до кога така???
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз и сега съм спокоен и уверен с моите дизели. Поддържам на мах, спазвам закона, карам със 100 -110 на магистралата, държа на дюзи, помпа и ходова част. Регулярно в сервиз и каквото се открие, сменям веднага. Колко струва една електрическа, кой може да я поддържа, къде ще се зарежда и по колко време? И най-важното в прибега! До морето не може, значи още една трябва за далечно пътуване и тя ще е с ДВГ. То бива елементарни поръчки но чак толкова. Хората четат, има информация, пишете обективно.