Невидимата опасност аквапланинг - как да се справим?

Експерти съветват: Ниска скорост и без резки движение
Обновена: 26 май 2018 10:14 | 26 май 2018 10:12, Елка Василева
67

Певицата Емилия и годеникът ѝ Жорж Башур пострадаха в катастрофа на магистрала "Тракия", след като шофираният от 19-годишния син на Башур автомобил  попаднал в аквапланинг.

Още по темата

Аквапланингът се получава при събирането на вода на пътя и навлизането на автомобил в локвата. Водата застава между гумата и пътя, както по този начин гумата няма допир до асфалта и е почти неконтролируема.

Най-важното нещо е да действаме, преди да сме навлезли в аквапланинг. Предварително да намалим скоростта и да минем през аквапланинга с равна газ, съветват експертите.

Вижте повече по темата в репортажа на Даяна Георгиева по Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: аквапланинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
--Ти си луд - брат ))) технически си скаран със самият себе си ) Знаеш че Аудито с механично куатро което не може да се изключи с бутон е много по стабилно от Мерцедеси и БМВ с програми - програмите нямат време за стабилизиране на автомобила-освен ако преди това не са били активирани - Твоето Ауди е най великото спор няма )) Аиде със здраве да си го караш по локвите ) хихихихиих
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 32 Говорим с ФСБ за действителността...има бмв-та и мерцедеси в канавките при дъжд, а няма аудита там при тях. За това говорим.
29
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво толкова спорите? Има висока скорост, има аквапланинг.Няма висока скорост, няма аквапланинг.Въпрос на предпочитание да попаднеш в него или не.
28
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Защото приятелю при водният клин (локвата) и когато предните колела са движими ( те са с тягата на двигателя) е по лесно за превъртане понеже сме натиснали газта- а първите колела които попадат в локвата (водният клин) са предните - ( все пак караме напред а не като теб назад ) Това че си харесваш аудито няма нищо лошо - но не си мисли че си безсмъртен или че аудито не може да попадне в такава ситуация ) Знаеш вътрешно че съм прав - но пак спориш )
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 27 ФСБЗащо тогава мой приятелю, казваш че с предното предаване колите са по-склонни на завъртане при аквапланинг, отклокото със задно предаване? Аудито се води с предно, независимо системите, мерцедеса и бмв-то се водят със задно. Защо все мерцедеси и бмв-та виждам в канавките при дъжд на Тракия, а не аудита? *** въпрос пак ти задавам, приятелю. Май нещо ти не искаш да ме разбереш, защото си като коза на мост!
26
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
И да кажем така - софтуеарното куатро не може да отреагира по бързо от -- механичното куатро.- аиде лека )) и да караш по локвите докато се научиш )
25
2
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
До 28 Говорим и мислим едно и също - ама ти не си разбрал все още - системите нямат време да отреагират - а при аудито е постоянно зацепено - прав си- и аз това ти говоря от 15 мин - ама ти си свикнал да си спориш )) Едва ли имаш приятели с такъв характер ))
24
4
 
6
 
! Отговори
Защо не карам БМВ преди 5 години
Защото е със задно предаване и при аквапланинг съм с двата крака до там.Нямам уменията нито на Сена, нито на Шумахер, че да карам кола със задно.
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 26ФСБ, нищо не си схванал май...Куатрото на аудито е постоянно зацепено и при 4-те гуми, докато системите X drive na БМВ и 4matic-a на мерцедеса се задействат автоматично при ситуация, но ти вече си се завъртял докато тия системи влязат в действие- тоест изтървали са те за части от секундата и си се завъртял.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При аквапланинг, никакво въртене на волана или натискане на спирачки! Всяка по нова кола е с ел. блокиращ диференциал, дефакто изравнява момента спрямо колелото с най-малко сцепление. Това пречи на дръпването и завъртането, работи и при рязко попадане на лед. Инвестирайте в по нови коли, старите са морги! Гумите също са от огромно значение, аз карам винаги с такива за дъждПри високи скорости и минаване отвъд физическите закони няма спасение!
21
8
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Защото брачед явно не може да разбереш- аквапланинга може да е частичен - само предницата да се вдигне от така нареченият воден клин -но това е достатъчно да се убиеш - ако е 4х4 ще задържи поне малко колата брачед )
20
2
 
9
 
! Отговори
Михаел Шумахер преди 5 години
Когато си гений- пилотирането е лесно!Когато си обикновен човек- просто шофирай!
19
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
*** отговор- скорост, гуми, настилка, натовареност в колата (колко човека) окачване и да не забравяме че Ауди в повечето си модели е 4х4
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е само това ли, да намалим преди локвата? Много изчерпателно, браво. А тая нали вече се хвалеше с годежен пръстен, ся па в болница. Ходи ги разбери, днеска плаче, утре пее, хептем като жьипcитата.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 20 Аре кажи ми сега защо не съм виждал при дъжд на магистрала( от 8 години по Тракия пътувам всяка седмица) на участъци с аквапланинг изхвърчало ауди в канавката, а все мерцедеси и бмв-та, брат? Десетки съм виждал ...аудито е с предно другите 2 марки със задно. Що само мерцедеси и бмв-та са в канавките? М?*** въпрос ти задавам.
16
6
 
10
 
! Отговори
Нед преди 5 години
Аз като карам нормално в града няма аквапланинг на магистралата пак до 120-130 не съм имал проблем, но за наглите пилоти на мазни коли има проблем защото летят с по 200км. и отгоре. Да мрът ,но дано да не повличат невинни с тях.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 14 Муахахах..автомобилите с предно предаване били по-склонни да се завъртят от тези със задно предаване на аквапланинг? Я пак!Муахахахахаха....
14
2
 
7
 
! Отговори
до жо и другите преди 5 години
ахахахахха...кво държите здраво волана като на лед и при аквапланинг толкова олеква, че можеш и с един пръст да го въртиш......вместо да стискате волана до деформиране, се съсредоточете и поддържайте еднаква скорост и посока!
13
10
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
--Може в много плитка локва и то с 50-60 км да направите аквапланинг - много зависи каква е настилката отдолу и какви са ви гумите - особенно автомобили с ПРЕДНО ПРЕДАВАНЕ са по склонни за аквапланинг !!!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не казва с каква скорост са се движели. Дали са спазвали ограниченията?