"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!

Цената е повишена с почти 100 лв. от началото на годината
Обновена: 13 авг 2018 20:28 | 13 авг 2018 19:15, Елка Василева
186
"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!
Снимка: архив, Булфото

Шоково увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" изненада неприятно шофьорите за пореден път през последните месеци. В края на миналата седмица 90% от застрахователните компании оскъпиха полицата с 40 до 50 лв. Това е най-драстичното увеличение от началото на годината, пише "Сега", като се позовава на брокери.

Така с натрупването на поскъпванията от началото на годината досега средната цена на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.

Сигнали за това драстично поскъпване на "Гражданска отговорност" имаше още преди десетина дни. Застрахователни агенти предупреждаваха свои клиенти, че предстои до дни цената на полицата да скочи с 50 лв. И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през следващите три месеца, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в началото на миналата седмица отрекоха да предстои подобно масово поскъпване с почти една и съща сума и обясниха, че всеки застраховател има своя методика за изчисляване на премията, която пази в тайна.

Увеличението идва около две седмици след публикуването на доклада на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

В анализа си КФН не отправя препоръки за вдигане на полиците, но неофициално застрахователи прогнозираха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче дойде почти незабавно.

Експерти от АБЗ обясниха, че цената е започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност.

По този начин застрахователите работеха през последните години и въпреки прогнозите им в началото на всяка календарна година за 5-10% ръст на полиците това не се случваше. До 2017 г. цените на задължителната застраховка не само не растяха, но и дори се понижаваха при някои компании.

Трендът обаче се обърна от тази година и ако средната цена за кола с двигател до 2000 куб. см и опитен шофьор през 2017 г. бе около 180 лв., сега е почти със 100 лв. отгоре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
20
 
9
 
! Отговори
Застраховател преди 5 години
След като не можете да си позволите да плащате застраховка гражданска отговорност не се застраховайте. Никой не ви кара насила. България е свободна демократична страна и да караш автомобил не е задължително. Има и градски транспорт, може да карате колело или да ходите пеша.
60
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алчната мутренскофашистка хунта няма наяждане..ей!
59
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиците ни гладни, застрахователите кои са се е известно също гладни. Ми то не остана вече народ да ги изхрани, роми, пенсионери, безработни и нископлатени хора - това остана тук.
58
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом 260 лв на година те събарят, значи си мишок и вероятно колата ти е неизправна и си потенциален убиец на пътя.
57
2
 
29
 
! Отговори
123 преди 5 години
Гарантирано от ГЕРБ - видими резултати. Застрахователните компании са вързани с власта и прибират милиони от гърба на народа. *** и послушен народ лесно се управлява. Ток, вода , GSM, горива е в пъти по-скъпо от реалната стойност и всичко това е картел на мафията която си има държава.
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бенчо БенчевАбе не БСП - то вдига гражданска А ТВОЯ ГЕРБ Я ВДИГА! Коментирай нещо по темата
55
3
 
1
 
! Отговори
До 48 от Мене преди 5 години
Аз съм си АЗ и на никой нищо не съм определил :) Просто за разлика от теб работя с чужди страни (от най-развитите) и погледът ми не стига от монитора до стената и обратно.
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ е опоскал всичко, и се чуди откъде да вземе пари за да покрива кредитите които теглиха!Естествено че ще скача още, а и колко други неща ще скачат покрай нея...
53
1
 
35
 
! Отговори
Резултати преди 5 години
Стадото си блее, цените се покачват, кредити се теглят... Накрая плаща сиромаха !
52
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ е опоскал всичко, и се чуди откъде да вземе пари за да теглиха!Естествено че ще скача още, а и колко други неща ще скачат покрай нея...
51
5
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 5 години
Регистрирай я в друга държава от ЕС за по-малко пари и си готов. Нямаш ядове :)
50
1
 
11
 
! Отговори
42 преди 5 години
Ами една държана компания с регулирани от държавата цени стига. Те у нас частниците и без това са си картел.
49
1
 
26
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
и след като работят на загубазащо нито един застраховател не е фалирал?
48
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изчезне тая *** завинаги де й ба ска паната жалка дър жавичка , да й запаля флага и да го изгася уринирайки !!!
47
2
 
16
 
! Отговори
До мене преди 5 години
Кой си ти да определяш кой може и кой не може да си позволи автомобил?
46
4
 
26
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
Бих ти напомнил от друга страна, че когато в България имаше ТКЗСТа изнасяхме селскотопанска продукция и на изток и на запад, и не само ТКЗСта имаше ами България беше сред 30те индустриално най-развити страни в света и на 27 място по стандарт на живот. А днес след 30 годиони демокрация и евроатлантизъм внася домато от Холандия, първа по смъртност в света и бедна като бедстваща африканска държава.
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПоследната година има две фалирали компании и основната причина е в ниската цена на полицата им ГО!Компаниите са Олимпик и Надежда.
44
5
 
38
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Кой застраховател ще работи години на загуба??? Тея съвсем ни взеха за тъ.панари! Това е поредната мафия. Единственото решение е всички да спрат да купуват ГО + протести. Но не го виждам как ще стане... Аз също съм шофьор без никакви ПТП вече 10 години. Защо постоянно ми се увеличава цената?????
43
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kolata e luks. Koito moje da si go pozvoli kara, koito ne moje zqpa.
42
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.....тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност.....ОБАЧЕ ФАЛИРАЛИ НЯМА!!!!!!!!!!!