Бързо, нови застраховки! А кой ще върне парите на клиентите на "Олимпик"?

В противен случай могат да загубят книжките си заради липса на застраховка
Обновена: 16 авг 2018 14:46 | 16 авг 2018 12:15, Камелия Цветанова
148

Над 200 хил. собственици на автомобили, клиенти на българския клон на кипърската застрахователната компания "Олимпик", от петък нямат валидни застраховки "Гражданска отговорност" и трябва да сключат нови полици.

Още по темата

Клиентите на компанията вече могат да сключват застраховки с друг застраховател, а брокерите съветват това да стане веднага.

Темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR представителят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков и застрахователният брокер Васимир Радулов.

"От 00:00 ч. на 18 август клиентите на "Олимпик" няма да имат валидни застраховки", съобщи Васимир Радулов.

Според Христо Радков действията на Комисията по финансов надзор са неразумни.

"Знае се още от май месец, но никой не е спрял българските шофьори да си сключват застраховките там. Защо никой не е предприел действия?", реторичен бе представителят на Българското обединение на шофьорите.

По думите му, ако сме застраховани в една компания, не можем да направим същата застраховка в друга компания, защото фондът е заключен.

Той обясни, че през 2005-2007 г. застрахователите са имали силно лоби в парламента, затова в момента има високи санкции към водачите без застраховки.

"Може да бъде отнета книжката и автомобилът да се спре от движение", предупреди Радков.

Васимир Радулов посъветва да не залагаме винаги на най-ниската цена.

"Знаем, че "Гражданската отговорност" е задължителна, не търсим качество, но като клиенти също имаме отговорност. Такива неща се случват не само в България. Всеки притежател на полица трябва да следи за нейната валидност", каза още Радулов и предупреди, че темата е с широки социални последствия.

Според Апостол Апостолов, бивш председател на Комисията за Финансов надзор, в конкретния случай с кипърската застрахователна компания "Олимпик", не трябва да се набеждава надзорния орган – КФН, тъй като са изпълнени всички нормативни задължения и обществеността и държавните органи са били уведомени по надлежния ред.

Казусът с "Олимпик" по-скоро поставя въпроса доколко Асоциацията на застрахователните брокери са реагирали адекватно и дали не са продължили да предлагат застрахователни полици от кипърската застрахователна компания на български клиенти и дали са информирали клиентите си за започналите процедури на застрахователя.

Според Апостолов в случая не трябва да се обвинява КФН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
55
 
! Отговори
И отговор не чакам преди 5 години
Никой не може да накара 200 000 човека да направят пак застраховка. Няма такъв закон.Тези 200 000 човека не са виновни,че компанията е фалирала. Има си държавни институции,това е тяхна работа.Представете си 200 000 човека пак плащат застраховка. И компанията пак фалира?Колко пъти ще плащат за едно й също?
47
3
 
50
 
! Отговори
Дали? преди 5 години
Парите от застраховките в " Олимпик " дали не са отишли на оня остров или в една къща в Испания?
46
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Балкански СеляндуриВодачът няма задължение да проверява елктронни регистри и няма задължение да следи новините. Ако водача не е уведомен по надлежния начин (с писмо с обратна разписка), че му е прекратена зстраховката, няма как да мине подобен АКТ пред съда. Всеки съд ще го отмени. Друг е въпросът какво става ако има произшествие и кой ще плати обезщетение на пострадалия.
45
16
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да изберем БСП като алтернатива на ГЕРБ. БСП повече няма да крадат, този път ще бъде по-различно. Гласувайте за БСП, с БСП винаги ще бъдем облечени и обути и децата ни спокойно ще се разхождат по улицата. Просто трябва да изберем алтернативата БСП и всичко ще се оправи.
44
2
 
31
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
герб още ли е без алтернатива? Кога ще почнем да мислим за алтернатива, когато останем голи и боси и ни избият децата по улиците? Или малко по-късно?
43
2
 
34
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Интересно как така нещо което е задължително не е под контрола на държавата.Как застраховатерите ще определят сами цената на ГО.Тя трябва да подлежи на държавна регулация.Сами да си определят цената на другите НЕзадължителни застраховки
42
0
 
27
 
! Отговори
Край преди 5 години
А питайте Влади Горанов следното:Държавата и общините ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си застраховат имуществото /коли и сгради/и сега:Последните десет години колко са похарчили за застраховки и колко са получили като обезщетения. Разликата е над 30 ПЪТИ.През това кранче са източени стотици милиони държавни пари - мои и ваши.
41
4
 
10
 
! Отговори
Балкански Селяндури преди 5 години
До Ко ? Не !Справка в електронният регистър, там пише че е прекратена поради несъстоятелност на компанията издател, печат подпис и ЧЕСТИТО. ;)
40
2
 
43
 
! Отговори
Явор преди 5 години
След 2 месеца проверки и одити на "Олимпик" успяха да го фалират... след като падна най-коректния застраховател който имаше най ниски цени и 100% изплатени щети монопола веднага се активизира и си вдигна застраховките без причина !
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некой от наш'те убавци прибра едни пари и хвана самолета, дръжте му петите. п.п. лекарството се нарича тояга!
38
5
 
45
 
! Отговори
Ко ? Не ! преди 5 години
Сега, как пък точно ще ми напишете акт за липса на ГО ?!?! Как точно ?! Имам перфектна ГО, която съм предплатил. Купил съм я с касова бележка от фирма притежаваща абсолютно всички разрешителни и лицензи. Хайде на бас, че акта ви ще бъде отменен от всеки, ама абсолютно всеки съд!
37
2
 
47
 
! Отговори
Майна преди 5 години
Има нова поразия на ГЕРБавите със газовите бутилки, депутат от тях , вносител на газови бутилки е прокарал закон, че всички газови бутилки подлежат на задължителна смяна на 10 години! Бутилките на Топливо карат по 30 години, но не тези на колите се сменят задължително на 10 , блокират ви прегледа докато не я смените и след това новата не мине тестване с протокол, абе - 200 -300 лева от секи будала и камион нерви за кефа на един дипутатин от ГЕРБ. Ха пак гласувайте за Бойко.
36
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За забравилитеПомните ли, че преди няколк огодини ни вдигнаха застраховките заради Гаранционния фонд? Сега защо фонда не плаща, както е според закона?
35
1
 
48
 
! Отговори
До 33 zeus преди 5 години
Няма връзка между това дали Олимпик са правели вноските или не. По Закон Гаранционния фонд трябва да плаща за фалирал застраховател. Пак по закон, Гаранционния фонд е трябвало да си търси вноските от Олимпик.
34
1
 
38
 
! Отговори
Чичата преди 5 години
До Защо? пост 22 Защото Гаранционният фонд най-вероятно е празен, Горановчето тихомълком го е прибрало за да може некои да се тупкат в комстите гърди,че са имале мнноооого приходи. Така се опитаха да изпапкат и фондовете за втора пенция, ама се развикаха европейците та не стана. Така опапкаха и КТБ, що не фалираха ДСК? Щото е на Орбан, а оня гледа лошо, па Мустака си е наш. Борда не могат го свали щото после камъне и дърве ще играат, затуй се краде отсекаде дека има събран лев.
33
0
 
28
 
! Отговори
Valio преди 5 години
За бога братя , не купувайте (нови застраховки) !
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герб са гласували такс закона, толкова е ясно кой е виновен
31
1
 
41
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До Защо?Ами защото Олимпик освен всичко друго не са внасяли и вноските с в Гаранционния фонд. Тук възниква въпроса защо контролните органи са проспали и това им нарушение?
30
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мама им да И,БА. Заставят ме с пистолет на челото да си дам парите, след това аз съм носел отговорност за тая глупава покупка. И защо е задължителна тая застраховка? И защо е за кола а не за шофьор? И за какво са ми тогава тия стикери като трябва да "проверявам" дали ми е валидна полицата? И защо се спира колата от движение, като шофьорът не е изряден? Мало,умници са избрали мало,умници за политици и пишат мало,умни закони
29
1
 
39
 
! Отговори
Герб са виновни преди 5 години
Защо някой е допуснал чужд застраховател да работи тук без да е гарантиран от фонда? Кфн за закриване. Няма никаква полза от тях. Заплатите им не са малки но за сметка на това безрезултатни. Все едни банка в Бг да не е гарантирана от фонда на влоговете, кой ще си държи парите там? Кой допусна кипърски мошеници да съберат парите и да си тръгнат?