Бързо, нови застраховки! А кой ще върне парите на клиентите на "Олимпик"?

В противен случай могат да загубят книжките си заради липса на застраховка
Обновена: 16 авг 2018 14:46 | 16 авг 2018 12:15, Камелия Цветанова
148

Над 200 хил. собственици на автомобили, клиенти на българския клон на кипърската застрахователната компания "Олимпик", от петък нямат валидни застраховки "Гражданска отговорност" и трябва да сключат нови полици.

Още по темата

Клиентите на компанията вече могат да сключват застраховки с друг застраховател, а брокерите съветват това да стане веднага.

Темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR представителят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков и застрахователният брокер Васимир Радулов.

"От 00:00 ч. на 18 август клиентите на "Олимпик" няма да имат валидни застраховки", съобщи Васимир Радулов.

Според Христо Радков действията на Комисията по финансов надзор са неразумни.

"Знае се още от май месец, но никой не е спрял българските шофьори да си сключват застраховките там. Защо никой не е предприел действия?", реторичен бе представителят на Българското обединение на шофьорите.

По думите му, ако сме застраховани в една компания, не можем да направим същата застраховка в друга компания, защото фондът е заключен.

Той обясни, че през 2005-2007 г. застрахователите са имали силно лоби в парламента, затова в момента има високи санкции към водачите без застраховки.

"Може да бъде отнета книжката и автомобилът да се спре от движение", предупреди Радков.

Васимир Радулов посъветва да не залагаме винаги на най-ниската цена.

"Знаем, че "Гражданската отговорност" е задължителна, не търсим качество, но като клиенти също имаме отговорност. Такива неща се случват не само в България. Всеки притежател на полица трябва да следи за нейната валидност", каза още Радулов и предупреди, че темата е с широки социални последствия.

Според Апостол Апостолов, бивш председател на Комисията за Финансов надзор, в конкретния случай с кипърската застрахователна компания "Олимпик", не трябва да се набеждава надзорния орган – КФН, тъй като са изпълнени всички нормативни задължения и обществеността и държавните органи са били уведомени по надлежния ред.

Казусът с "Олимпик" по-скоро поставя въпроса доколко Асоциацията на застрахователните брокери са реагирали адекватно и дали не са продължили да предлагат застрахователни полици от кипърската застрахователна компания на български клиенти и дали са информирали клиентите си за започналите процедури на застрахователя.

Според Апостолов в случая не трябва да се обвинява КФН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки, когото се опитат да глобят за застраховката, защото била в Олимпик, ще осъди държавата, защото има Гаранционен фонд за такива случаи. Въпросът е, че на хората не им се занимава - съденето изисква време, нерви и пари.
67
1
 
13
 
! Отговори
L преди 5 години
Ако се е знаело през Май, защо брокерите предлагаха тази компания до преди 15 дни???
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които гласуваха за ГЕРБ друго ли очакваха?
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова застраховка няма да си правя, като ме глобят да си търсят парите от глобата от кипърския клон, така както ни съветват да си търсим нашите.
64
2
 
26
 
! Отговори
До 68 АЗ преди 5 години
Има голяма разлика между ГЕРБ и останалите партии. ГЕРБ е партия на застрахователите, т.е. на мутрите. Сега вместо да се плаща от Обезпечителния фонд, ГЕРБ чрез хората си в КФН искат хората пак да плащат за нещо, за което вече са платили и хората са платили и за вноските в Гранционния фонд.
63
1
 
19
 
! Отговори
КодексЗаЗастраховане преди 5 години
Чл. 519. Гаранционният фонд:2. гарантира вземанията на увредените лица за отговорността, свързана с моторни превозни средства, които обичайно се намират в Република България, при условията и по реда на този кодекс при несъстоятелност на застрахователи, предлагащи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и/или задължителна застраховка "Злополука" на пътниците, които застрахователи са със седалище в ... или са от трета държава чрез клон,регистриран в Република България
62
20
 
5
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Аз не съм политически пристрастен(защото е безсмислено) но много моля тези които плюят ГЕРБ да си дадат сметка че независимо коя е управляващата партия зад нея има система от финансови интереси която функционира от години и няма да спре да функционира та дори и извънземни да дойдат да ни управляват.
61
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Дали?, "МОЖЕ БИ",една песен на фронтмена,Данчо Караджов,и група "Сигнал".
60
0
 
15
 
! Отговори
а преди 5 години
Абе тези в НС и в МС за какво взимат заплати ?
59
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутрите на ГЕРБ нямат наяждане
58
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак гласувайте за ГЕРБ и ГЕРБ ще ви накара по 10 пъти да плащате за едно и също нещо, както е в случая.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си гледаме банките, да си гледаме застрахователните компании, друго какво да си гледаме А, и да си купуваме жилища по 120 хил евра, защото нищо не са като сума.ОК. А, стига де. Ми то всичко се провали, явно нещо не е наред.
56
1
 
34
 
! Отговори
Защи ГЕРБ не плаща? преди 5 години
Обезпечителен фонд към Гаранционния фонд - за гарантиране на вземанията при несъстоятелност на застраховател по чл.519, т 2 и 3 от Кодекса за застраховане--През 2017 години вноските в Гаранционния фонд в частта Обезпечителен фонд, отнасящ се за фалирал застраховател, са 6 милиона и 170 хиляди лева. Ето откъде трябва да се плаща за щети на застраховани към Олимпик. Иначе за какво ГЕРБ ни събира тези пари?
55
1
 
27
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ако за това безумие не се организира протест, ще сметна всички останали организирани протести за политически продиктувани включително и тези на майките с децата инвалиди.
54
0
 
41
 
! Отговори
Илиев преди 5 години
Лека полека нещата отиват към голямата сопа. За вас незнам, но на мен ми неостана вече какво да губя и взе да ми кипва канчето. Хич не ми пука "герб" ли е "бсп" ли е или други тарикари. Писнами и ще взимам мерки. Ошушкаха ме, а нищо не се промени за 15 години. Мъти се водата и ще се прежаля в името на децата. А и няма да бягам, тук оставам до последно, да се знае.
53
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Понеже от четвърт век Мафията си има държава,означава,че парире на клиентите ще бъдат върнати от Алллах, като трябва да се отправят силни молитви.Може и чрез жалби до Арменския поп.Дано Господ скоро да "поживи 'ДрагалЪвския Ай дук,за туй що държавата изкорми и докара ни до тук!
52
3
 
24
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
Идея си нямам към кой затраховател ми е ГО. Сключена е през лицензиран брокер. Ама нямам никакво намерение да проверявам дали е към Олимпик. Не е моя работа, нито пък задължение. Имам сключена ГО до края на годината и точка. Пък някой щял да пише акт, да ми спирал колата от движение, да ми отнемал СУМПС ?!?! Сладурко :) Адвоката ми ще е най щастливия човек на света. Разписал съм му празен хонорарен лист. Той си знае какво да пише. Пък обещетенията за мен, изобщо няма да са малки.
51
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според Кодексът за застраховане Гаранционният фонд плаща вместо фалиралия застраховател. С други думи няма как да се прекрати сключена застраховка. Това е измислица на ГЕРБ, прокарана чрез КФН в противоречие със Закона.
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя свят не върви на добре - само измамници.
49
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успокойте се, никой не е задължен да прави пак застрахоивка, България е демократична страна и ползването на автомобил не е задължително. Има грададски транспорт, велосипеди, тротинетки, да се ходи пеша не е забранено - всеки е свободен да избира. Никой не може да накара тези 200 хил да ползват автомобили насила и да правят отново застраховки.