Радев върна данъка за старите коли. НС да мисли отново

Призова ГЕРБ да обяснят на хората за "Гражданската отговорност"
128
Радев върна данъка за старите коли. НС да мисли отново
Снимка: Булфото, архив

Президентът Румен Радев съобщи, че е наложил вето на поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане.

"С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.", коментира той.

Още по темата

Президентът обаче не отговори на въпроса дали ще приеме поканата на ГЕРБ за среща с него заради измененията в Кодекса за застраховането, свързани със задължителната "Гражданска отговорност".

"Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него", отсече държавният глава.

Със закона, който Радев връща на депутатите, се направиха изменения и в редица други данъчни закони.
Една от основните промени в него е свързана с данъка за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда.

Променя се концепцията за определяне на данъка, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни след приемането на закона шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
15
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Другарий, ще ви вдигнем още данъците и нови данъци ще ви измислим, защото не обичате господин Борисов и се гаврите с госодин Цветанов, че имал несвързана реч.
67
2
 
21
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Не се връзвайте на гербавите ***!Като Матросов на амбразурата са тия дни да тролят за престъпните си господари!
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много замърсяват депутатските коли, щото не се спират всеки ден по цяла година. Да плащат те повече... много повече. А най-добре да върнат субсидиите - така ще покажат как се грижат за чистотата на въздуха.
65
2
 
21
 
! Отговори
Ететаанищонеказа преди 5 години
Първо - След скандалите с емисиите не е много сигурно, че евро 5 и 6 са точно такива.Без уред как се упределя стандарта?Второ - С какво точно по-високите данъци ще помогнат в екологията.Къде и за какво ще се харчат.Само не ми казвайте за бонуси.Трето - Щом след първите две ще говорим за екология, кога ще се обмисли отстъпка за автомобили на алтернативни горива.Не всички са слагани от бай Киро в гаража.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
променят местните данъци и такси през закона за корпоративното облагане..град като Бургас и Варна са обявени като курорти от национално значение и всички местни данъци за сгради се повишават,честито.
63
30
 
3
 
! Отговори
Варненски преди 5 години
Тоя човек излезе много глупав. Само и само да прави рейтинг и да се бие в гърдите, като харесван политик е готов да твори глупост след глупост. Па и нали е под два чехъла... Едната му набива канчето да се прави на велик, другата му казва с какви глупости да се прави на велик. Позор за държавата!
62
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименПрав си, но те май и от акциза цоцат и искат и от данъка!Иначе, ако еко таксите са в цената на горивото, то тогава повече караш, повече гориш, повече замърсяваш, повече плащаш!
61
3
 
31
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Гербери увяхнали, трябва да се обяснявате на народа, а не на президента. Не сте вкарани в парламента от него, а от нас. Довечера ви чакаме на протеста за да давате обяснения. Оставка!!!!
60
21
 
0
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Пупулизъм ли е това на президента ни ?
59
4
 
0
 
! Отговори
Naxy преди 5 години
Ami danak na samoletite i zadaljitelen gaz test...? Ami zadaljitelna grajdanska zastrahovka na samoletite i helikopterite?!
58
30
 
4
 
! Отговори
Мисъл Радева преди 5 години
Див и варварски популизъм е да изтупваш полу средната класа,караща ЕВРО 6 бензинови автомобили. Да,ама масите...Масите наводниха столицата с трошки,за които дори в Германия готвят закони,та да не се продават в БГ."Всеко" се качило на кола,ползваща се за докарване на зимнина или за да се изтъпанят в мола.Г-не,не избиран от мен Президент,СТИГА СОЦИАЛИЗЪМ !Застани достойно,огледай се и подуши от къде мирише(отлично от МС,НС и при теб)-само на 4-5 километра е.Знай:Сиропуча данък не плаща!
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези в парламента съвсем вече изперкахаПроменят закона за местните данъци и такси през закона за корпоративното облагане. Да очакваме ли скоро през закона за радио и телевизия да променят закона за движение по пътищата?
56
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъкът е върху стойността на автомобила. Пряк имуществен данък. Екоданъците са в акциза на горивата. Акцизът е точно заради вредата от горенето им, освен и да пълнят бюджета. Целта им пак е да намалят данъците на богатите с новите коли и да прехвърлят данъците върху бедните със старите коли.
55
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Радев. Недопустимо е 15-годишна немска *** да е с данък 180лв.. Трябва ПОНЕ четворно увеличение, за да разберат бачкаторите от софийските гета, че автомобили не могат да си позволят. Да ме прощават- ниската обществена класа по цял свят пари за коли няма, а тук всеки втори жител на евтин столичен квартал- с по 2 коли. Смешно е.
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шведите стоят над всякакви данъци, осигуровки, застраховки.Такива плащат само българите!
53
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Transport scoolТи танк виждал ли си?
52
0
 
20
 
! Отговори
681 преди 5 години
Да вдигна данъците на всяко едно кюмбе в шведските квартали!Ха дано, ама на дали!? Електората не се пипа и може да гори всичко!
51
1
 
1
 
! Отговори
Transport scool преди 5 години
Da vidim video ot bulgarskata darjavna televizia na bg narod suveren 1. kak minavat bg tankove po bg ulici i kakvi sledi ostaviat po bg asfalta...2.da sravnim po edin bg automobil euro 5 i euro 6 do 3 500 kg teglo i edin bg automobil nad 20 000kg teglo kakvi sledi ostaviat po bg asfalta naprimer v selo Krushovec na ulicata na Kornelia Ninova i selo Dragana na ulicata na Cecka Cacheva, kakto i na ulicata v Bankya na Boykova Borisova, na ulicata v Kirkovo na Cecka Karayancheva, selo Sipey...
50
1
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 5 години
Тази Менда Стоянова от ГЕРБ, даже не знае какво беше досега и какво са променили. Досега размера на данъка зависеше от мощността на колата, от годината на първа регистрация и от екологичната категория на колата. Сега според "новата концепция" на ГЕРБ зависи пак от същите три неща.
49
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво господин президент Вие сте един достоен Българин