Радев върна данъка за старите коли. НС да мисли отново

Призова ГЕРБ да обяснят на хората за "Гражданската отговорност"
128
Радев върна данъка за старите коли. НС да мисли отново
Снимка: Булфото, архив

Президентът Румен Радев съобщи, че е наложил вето на поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане.

"С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.", коментира той.

Още по темата

Президентът обаче не отговори на въпроса дали ще приеме поканата на ГЕРБ за среща с него заради измененията в Кодекса за застраховането, свързани със задължителната "Гражданска отговорност".

"Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него", отсече държавният глава.

Със закона, който Радев връща на депутатите, се направиха изменения и в редица други данъчни закони.
Една от основните промени в него е свързана с данъка за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда.

Променя се концепцията за определяне на данъка, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни след приемането на закона шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
25
 
5
 
! Отговори
До 45 Чичо преди 5 години
Аз съм с нов дизел и карам по 3 км на година. Повече ли замърсявам в сравнение с твоите 3000 км на година? Хайде без манипулации! Второ, Данък МПС е имуществен данък, а не екологичен данък и затова тези с новите коли - бензин и дизел, плащат повече. Трето, дизеловите коли замърсяват по-малко от бензиновите коли, а колите на газ, в повечето случаи не са добре направени и в резултата на това замърсяват повече и от бензиновите коли.
47
1
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 5 години
Лъжат герберастите.На колите с катализатор, на над 20 години и под 100 к.с., каквито са повечето от тези коли, данъка се вдига с между 138% и 157%.
46
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е истински българин! Човек от народа!
45
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев - Президент! В Президентска република!
44
7
 
30
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Аз карам голф 2-1991г на газ.Пенсионер съм и навъртам около 3000км на година.Тези с новите дизели ,които навъртат по 50000км по-малко ли замърсяват от моята скромна кола.
43
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ще се равняваме по Европа, цени, закони...да се равним и по доходи. Иначе няма смисъл.
42
1
 
31
 
! Отговори
Г-жо МЕНДА, преди 5 години
Вместо да обясняваш на ПРЕЗИДЕНТА промените в Кодекса на застраховане , обясни на нас ЗАЩО ОТКАЗВАТЕ ДА ВЪВЕДЕТЕ СИСТЕМАТА БОНУС -МАЛУС касаеща ГО на ВОДАЧА???Как изобщо ви минава в главата мисълта БОНУС - МАЛУС да е на АВТОМОБИЛА , а не на ВОДАЧА!?!!!В цял свят застраховат ГО на ВОДАЧА !!Само у нас тя е на АВТОМОБИЛА!!КАКВА ОТГОВОРНОСТ МОЖЕ ДА ИМА ЕДИН АВТОМОБИЛ ЗА НАСТЪПВАНЕ НА ПТП *** МЕНДО???Докога ДОБРОСЪВЕСТНИТЕ и НАРУШИТЕЛИТЕ НА ЗАКОНА в ще плащат ЕДНА И СЪЩА ПРЕМИЯ ?ДОКОГА!!
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39Да, но пък и доходите им не са такива мизерни като в България.
40
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да премахнем "старите кошници" трябва да се подобри стандарта на живот на българите. Това, че една шепа хора живеят добре и са изпълнени със самодоволство, не значи, че другите са добре.
39
2
 
16
 
! Отговори
HELL преди 5 години
ТОЗИ ЦИРК КОЙТО СЕ ПРЕСЪЗДАВА ОТ 89-ТА НЕ ГО ИСКАМ ПАК.
38
17
 
6
 
! Отговори
Слаб президент преди 5 години
Навсякъде в ЕС по-старите и замърсяващи коли са с по- високи данъци !
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
т.е закона е бил за гласуване, а за цялото му време никой не изнесе какво точно засяга и колко?Единият ми се сополи и "ще се вдигне с малко", колко е това малко???вторият "2 кутии цигари", дайте конкретни цифри, колко автомобила имаме, колко ще са се облагали, колко ще се облагат.Имат ги статистиките (дано) нека хората да видят доводи и сметки.На "малко", "кутия цигари", "пуканки с кола" никой не вярва.
36
2
 
12
 
! Отговори
HELL преди 5 години
ХАХАХАХАХ всеки се обвинява в ТРО.ЛЕНЕ. ФАКТИТЕ ДО СЕГА.ГЕРБ ПРЕДЛАГА ЛИМИТ 20 000лв И ВДИГАНЕ НА "ГРАЖДАНСКА"БОРИСОВ КЪМ ГЕРБ: НЯМА ДА ГЛАСУВАТЕВ. ГОРАНОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: ТОВА НЕ ТОЧКА ОТ ДНЕВНИЯ РЕДМЕНДА СТОЯНОВА ИСКА СРЕЩА С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ДА ОБЯСНИ ЗА "ГРАЖДАНСКАТА"НО НАЛИ НА ЧЕРНОТО БЯЛО ВИКАТЕ ТАКИВА "ФАКТИ" НЯМА, ЗАЩОТО ТЕЗИ С ПОДКРЕПАТА НА ГЕРБ ПОДКРЕПЯТ СТАРОТО МИНАЛО ДС НА БКП. ТАКА НЕ ПРИЗНАВАТЕ "ПРЕХОД" И СТЕ ОЩЕ ПО ИЗВРАТЕНИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ, КОИТО РЕВЯХА ЗА СВОБОДАТА СИ
35
2
 
14
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
До изнервен.И както ти казваш" ако *** вземе властта", не тогава няма никой да ти пречи на мнението, просто ще се обърнеш и ще си на амбразурата да подкрепяш новата власт и да хейтиш по опозицията. Такива, като теб са ми ясни. Мнението ви струва 10- 20 лв. на ден смеххх
34
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Не, с това вето Президента показа, колко е загрижен за притиснатити до стената бедни хора, на които вместо да се се вдигнат заплатите им се увеличават всички данъци. А Герберите показват, че работят за група олигарси със съмнително придобити пари.
33
2
 
23
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
До изнервенНе съм неук гащник. Доста добре си изкарвам с доходите и не ми е проблем бензинът, данъка или гражданската в момента. Боли ме, че в България се напълни с много такива, като теб. Стоиш и облъчваш с хейт всичко що не е ГЕРБ, мислиш, че моделираш обществено мнение. Бас държа, че си чиновник. Те са с такъв хейтърски манталитет и псевдо- радикални подръжници на управляващата върхушка. Така дали ти хареса.....
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Слаб президентТия данъци нямат нищо общо със здравето на хората. Целта им е прибиране на повече пари в хазната, щото с нещо трябва да се покриват непрекъснато нарастващите финансови нужди на партиите. Няма някаква връзка между замърсяването и 30 % по-високи данъци. Хората, псу.вайки ще си платят данъка, и пак ще си карат колите, т. е. замърсяването няма да се промени. Колата в днешно време е необходимост - висок или нисък данък, ще се кара.
31
2
 
30
 
! Отговори
Инфо за Радев преди 5 години
Герберите, понеже смятат че на българския народ не дължат обяснения, се опитват да обясняват на президента.
30
37
 
10
 
! Отговори
Слаб президент преди 5 години
С това вето Радев показва колко е " загрижен" за здравето на хората!
29
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако искат нещо да обяснят на някого, трябва да обяснят на българския народ".Логичен отговор!