Автоджамбазите могат да откраднат нова кола за... 10 секунди

Уж по-удобната безключова система улеснява крадците
11 авг 2019 17:50, Нели Христова
73
Автоджамбазите могат да откраднат нова кола за... 10 секунди
Снимка: What Car?

Навярно за по-голямо удобство на водачите, автомобилният свят изобрети електронните ключове, които дори не трябва да бъдат доближени до таблото, а просто да са в джоба на собственика на автомобила, за да бъде запалена една кола.

Ала въвеждането на безключовия достъп до автомобилите се оказа улеснение на крадците, които искат да докопат новата ви кола. Колко лесно е да се открадне едно превозно средство, което използва радиосигнал за да бъде отключено? Оказа се безкрайно лесно.

Една от най-големите онлайн платформи, свързани с автомобили - What Car? - провежда тест, който показва, че една нова кола може да бъде открадната за около 10 секунди.

В теста участват Audi TT RS, DS 3 Crossback, Land Rover Discovery Sport TD4, BMW X3, Ford Fiesta 1.0 Ecoboost и Mercedes A-class A220. Експертите използват технологията, която автоджамбазите използват и измерват, колко време им е нужно да влязат в колата, да я запалят и да си тръгнат с нея. 

Според резултатите Audi TT RS, както и DS 3 Crossback могат да бъдат откраднати за по-малко от 10 секунди. Land Rover Discovery SD6 306 се предава след 20 секунди, а неговият събрат Land Rover Discovery Sport TD4 - за 30 секунди. Мерцедесът бива запален след 50 секунди, а най-издръжливи се оказват BMW X3 и Ford Fiesta, за които е нужна цяла минута.

От началото на 2019 година по цял свят застрахователните компании бележат скок в кражбите на нови коли. А някои от автомобилните гиганти вече си взимат поука, като Audi например. От компанията VW сътрудничат с полицията, за да подобрят безключовата система. Ако клиентът пожелане, в повечето случаи системата може да бъде изключена преди да бъде закупена колата.

Много коли са откраднати без ключа да е в близост до автомобила. Но как става това? Крадците често работят на групи. Един от тях е близо до превозното средство, а другият - до къщата, в която се намира ключа. Със специални устройства те засилват сигнала и успяват да заблудят системата, че ключът е близо.

Според полицията пък веднага щом колите бъдат откраднати, те се разглобяват на части.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама бсп още 10 века няма да спечели каквито и да е избори
38
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Защо не си съгласувате публикуването на дописките, че предната се жалваше, колко малко нови коли се купували в България!?
37
0
 
12
 
! Отговори
Касапин преди 4 години
Няколко титанови катинара Мечи капан при спирачките Танкова мина под седалките . Акумолатора в къщи ... Абе повече от 10 ще им излезе
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFA"ИсПЕКЛИ"....?!?!Изпекъл ти се е мозъка от глупост.2019-та е а не 1993 ако не си разбрал.А през 1993 си бил на майка си под полата.Стой си мирно на село и не се прави на отворко докато не си се изпуснал в гащите.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Има си начини за всичко.Докато го търсиш "ЖиПиеС"-тУ и аз съм зад теб!!Докато не ти направя главата на паста за зъби .............
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Превъзбуден си.Успокой се.Няма нужда да спиш в колата.Щом знаеш че някой иска да я краде значи знаеш и кой е той.Намираш го, чупиш му краката и ръцете та никога повече да не пипне.Или като доктора от Пловдив, "Ти уважаваш ли ме бе, БАМ-БАМ".Схващаш ли СТРАХЛИВЕЦО?!
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Американците е хубаво първо до Луната да стигнат.Марс за човеците е мисия невъзможна.Много на сериозно се вземат чУвеците.Като ви гледам водачите, Трумпи, Тиквата, Биби-джонсъна и оставам с впечатлението че гледам някакъв комедиен сериал......."Женени с деца" например.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилните производители нарочно правят колите лесни за кражба. Като ти откраднат колата ще си купиш нова. Би било напълно елементарно колите с вградена навигация по желание на собственика да ти изискват ПИН код преди запалване на двигателя. Става на въпрос за няколко реда софтуерен код който би забавил крадците. Но автопроизводителите такива възможности не предоставят. Защото ве е в техен интерес.
31
3
 
14
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Хайде да не се лъжем.Половината от тези "кражби" са застрахователна измама
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще намериш ГПС устройство ама на кукуво лято. Просто не знаеш какво има на пазара. Нормално на кола за 40 000 не лсагаш 1, а няколко ГПС устройства. Всички без 2 са предназначени да бъдат открити... Слагаш и камери насам натам, които снимат и пращат снимки... Просто приоритета на производителите не е сигурността(и така трябва да бъде). За това си добавяш свои системи, които са персонализирани. Навремето слагах(и махах) такива. Разумните хора ходят в няколко гаража с такава цел.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко кпрселин на предното стъкло, кибритче и... за 10 мин. ще е изгоряланапълно.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хамериканците искат да летят до Марс, ние тук простеем и се чудим, как човек можел да открадне кола с GPS и да не го засекат????? Муахахахаа..
27
4
 
5
 
! Отговори
Осман преди 4 години
А ние още обираме бабички за по 10 - 20 лв
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решат ли някои да ти крадат колата, единственото спасение е да живееш в нея постоянно.И пак не е сигурно- може да те откраднат с колата ти!
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22:Ама верно, Автоджамбази са търговците на коли, не крадците..
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 24 И как ще ми намериш камиончето с бракмата ти на него, като GPS-a ти на *** ти отдавна е намерен и унищожен, ***????
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LosHO 19Застраховките са за баламите като теб!!А тези с камиончето като я вдигнат после ги намирам и ги вдигам на моето камионче...Не искаш да си *** тяхното място, повярвай...
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързи са, спор няма, но има и хора, които могат да ги нокаутират за 3 секунди.
21
3
 
8
 
! Отговори
Петко преди 4 години
АВТОДЖАМБАЗИ НЕ КРАДАТ КОЛИ,този който е писал това е ***.
20
3
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Има имобилайзери за тази цел, но и за тях има начин да се неутрализира. Няма нужда от тайни копчета