Гласят нов удар по джоба: Всяка кола – с паспорт, издаван в специални пунктове

До 6 месеца шофьорите ще трябва да извадят новите лични карти
384
Гласят нов удар по джоба: Всяка кола – с паспорт, издаван в специални пунктове
Снимка: Булфото, архив

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни - измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др.

Още по темата
Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства (ЗППС), който е пуснат за обществено обсъждане, съобщава в. "Сега". В него са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили.

Всеки притежател на МПС в половингодишен срок трябва да снабди колата си с паспорт. Паспортизацията ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи. Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с „лична карта“, преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ.
 
Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по тарифа, която ще бъде приета допълнително. Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само познатите разходи при регистрация в КАТ, но и предварителния преглед в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде. Статистиката сочи, че всяка година у нас се регистрират около 300 000 коли. Отделно има вписани над 3.6 милиона автомобила, които ще трябва да се снабдят с „лична карта“.

Разходите съвсем не свършват дотук.
 
Всички „автопаспорти“ ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати бюджетът - т.е. всички българи, не само моторизираните. В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.

Очертава се и сериозно поскъпване на резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. Проектът въвежда много строг регламент за сделките с такива авточасти, като глобите за продажби на черно достигат 7000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То като гледам само на въздуха дето дишаме не сте сложили такса,вашта м......
295
0
 
25
 
! Отговори
Аз 313 преди 4 години
само за 2 часа след съобщението, сигурно скоро ще го затворят. Да не се вайкаме по форумите, ами ВСИЧКИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И МС, ако наистина се изгаврят за пореден път с нас. Да ги изметем ! Да се поучим от Гърци, Поляци, Французи и др. как 100-тици хиляди излизат на протест !
294
0
 
20
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
Предстоят избори. Макар и манипулирани, при отлив бате Бойковите хора веднага ще "светнат", че много са форсирали мотора, ще изскочи някоя биела отвън. Затова мъдро, внимателно при избори, управляващите НЕ трябва да са спокойни. Успокоят ли се, тъпотиите за народа започват. Лошото е, че не започват от братята роми, а от братята българи - такса електромер, такса водомер, жилищен данък, строителни такси, всякакви други дивотии, които никой не предполага. За последния случай просто нямам думи.
293
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛЕД АФРИКАНСКАТА ЧУМА АКО НЕ ГИ ИЗМЕТЕМ ТИЯ НАГЛЕЦИ, ЗНАЧИ НЕ СМЕ НАРОД! ЩЕ ПЛАЩАМ ЗА КОЛАТА 1000 ТАКСИ, ЩЕ ПЛАЩАМ ЗА ДА СИ ГЛЕДАМ ПРАСЕТО, А БОКО ЩЕ МЕ ИЗНУДВА С ЕДНИ МИЖАВИ 8% ПОДКРЕПА111
292
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ефектът е следният, богатите тарикати не ги бърка. Като даваш 100к за кола дали ще платиш 100 или 200 отгоре за паспорт е все тая. Богатите тарикати си оправят колите в марковите сервизи с оригинални части и не им дреме. Богатите тарикати рядко катастрофират защото модерните возила са натъпкани със помощни системи. Всички останали 80% от българите не сме богати тарикати и нашия живот става по-сложен заради такива глупости.
291
0
 
17
 
! Отговори
СЛЕДВА преди 4 години
УДАР ЗА БОРИСОВ НА ИЗБОРИТЕ...
290
2
 
29
 
! Отговори
Мълчете и плащайте преди 4 години
Покрай тия разходи за F-16 трябваше да се измислят нови доходни пера в бюджета. Е, измислихме. Ще го преглътнете.
289
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сигурно ще измислят и международни паспорти за колите.
288
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен, че нямаш право да си сменяш сам гумата, след нова година няма да можеш и да си готвиш сам в къщи ако не си лицензиран. Има опасност да запалиш комшията или да отровиш тъща си.
287
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А след това ще трябва да си извадим паспорт и за всяка гума поотделно. Специалните пунктове ще са три вида: за дясни гуми, за леви гуми и последния най-специализиран пункт за резервната гума.
286
0
 
9
 
! Отговори
debel chinovnik преди 4 години
До Данъкоплатникови тебе ша та eбем.
285
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-скъпите таралясници са F-овете, а някои "данъкоплатовци" не е зле, малко да пообогатят бедния си речник, а след това да пишат и да задръстват с недомислиците си интернет трафика.
284
18
 
8
 
! Отговори
Данъкоплатников преди 4 години
Адмирирам ЗППС,без да се побългарява!Решението е закъсняло-страната се напълни с таралясници,управлявани от още по-големи. Недопустимо е да се тровим,защото всяко трябва да шофира или да заема парко място. Палва возилото на Коледа или на Великден за да си види провинцията.Скрап МПС-при скрапта.И без това тия с коли за 2-5 бона данъци не плащат.Има автотранспорт(придобих автомобил след 30),тротинетки и моноцикли.На село имат кола за село, кола за лозе и кола за града.Да се поразредим ДЕ !
283
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ревете,като купувате кола на старо ви цакат,сега ще е по-трудно.
282
0
 
8
 
! Отговори
До 291 преди 4 години
Спокойно пич! И на теб ще ти намерят цаката.Те ***-ха целия народ, та теб ще те оставят недосегаем?Чакай малко и ще видиш!
281
1
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
До iceblast88И си мислиш, че позицията ти е много оригинална? Като казваш, че за комунисти не гласуваш, всъщност ОТКАЗВАШ ДА ГЛАСУВАШ НА ИЗБОРИ, защото освен комунисти други няма. Най-зле е положението в БСП и психодясното. Критикуваш, а не правиш избор. Няма да си губя времето с теб.
280
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До Пян_ГъАз ако съм го видял, да съм гласувал за него, но го няма. А тъй като съм се заклел за комунисти да не гласувам, затова и не гласувам нито за БСП, нито за бладежкото БКП (ГРОБ). Само много ограничен човек може да вярва, че някой които не е БКП-еец до мозъка на костите си може да стане личен ореходържач на Бай Тошо. ГРОБ са най долните ***, срам ги е дори да си признаят, че целуваха червени книжки и други неща за да се издигат по партийна линия! Аз за комунисти не гласувам!!!
279
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таралясникът, който си купил на старо, поне 98% от случаите си е твой. За това се мислят Еко-такси, за това се прокарват закони да нямаш право да му смениш една крушка, за да не те глобят. Новата кола 98% от случаите е на изплащане. Т.е. не е точно твоя. Разполагаш с нея, но не ти е собственост на каквато уж право имат свободните хора.
278
5
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
До iceblast88Вашият негативизъм не го разбирам, честно. Хайде като си такъв критикар, кажи кого да изберем? Някой, който: 1) има електорален потенциал (иначе защо си чешем езиците?), 2) е нормален, т.е. дясноцентрист, и 3) като дойде, ще оправи заплати, пенсии, стандарт, демографски срив, ще върне БГ в реалните й граници, ще ни направи незаобиколим фактор в ЕС.КАЖИ КОЙ Е ТОЗИ (БЕЗ ДА СЕ ИЗМЪКВАШ!) И ВЕДНАГА ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО!
277
0
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До Пян_ГъИ сега ще е така. Ще си седи в ъгълчето, ще го раздава нацупена опозиция докато си капи от нагласените вече схеми и когато овцете зареват за спасител от катастровите които сега ни забърква и които ще гръмнат пак в ръцете на следващия, ще се завърне на бял кон за нов мандат или ако случайно е поумнял ще подготви някои друг за лице на ГРОБ (която без него умира на момента), някои нов Тиквун (може би някои от неговите ореходържачи) които да ни минава следващите 3 мандата.