ВАЗ-2101 или Жигули - защо класическият автомобил има две имена?

Абревиатурата ВАЗ се тълкува лесно, но 2101?
29 сеп 2020 21:00, Нели Христова
106
ВАЗ-2101 или Жигули - защо класическият автомобил има две имена?

ВАЗ-2101 или Жигули, както е познат този автомобил извън пределите на бившия СССР, е един от най-популярните модели на руското автомобилостроене, но как е получил това означение? Абревиатурата ВАЗ се тълкува лесно с оглед на официалното име на фабриката в Толиати – Волжският автомобилен завод е достатъчно популярен. Но 2101? Тук вече трябва да се върнем в средата на 60-те години, когато в СССР е приета нова таблица за наименуване на автомобилите, камионите и други превозни средства, произвеждани в държавата, съобщава Automedia.

Тя е дело на екипа на началника на отдела по техническа документация на ГАЗ Самуил Челов. Той и колегите му през 1943 година създават първата такава класификационна таблица, а 20 години по-късно самият Челов, вече преминал на по-висока дръжност в националната автомобилна администрация, предлага тя да бъде променена напълно с оглед на развитието на съветското автомобилостроене в първите десетилетия след войната.

Така на 11 септември 1964 година Комитетът по автотракторно машиностроене към Министерския съвет на СССР приема нова система на заводска номерация в автомобилостроенето. Това налага и преход от системата с използване на три цифри към въвеждането на нов код, съставен от 4 цифри.

Примерът е отново ВАЗ-2101 – първите две цифри 2 и 1 указват, че става въпрос автомобил с двигател до 2 литра (тук ролята е на 2), а 1 е общоприетият указател, че става въпрос за лек автомобил. Другите две цифри указват поредния модел на съответния производител – 01 за Жигули потвърждава, че това е първият сериен модел на завода в Толиати. Другите начални цифри за леките коли са 11 за мотор с обем до 1,2 литра, 31 – за до 4 литра и 41 за работен обем над 4 литра.

На това заседание на 11 септември 1964 година се получава доста вяла дискусия – очаква се, че представителите на най-големите автомобилни заводи по това време в СССР – ГАЗ и ЗиЛ да са против новата класификация. Но това не се случва, тъй като двете предприятия изобщо не изпращат свои представители на това заседание и новата класификация влиза в сила на 1 август 1966 година и се използва и до днес в Русия.

По-късно обаче се оказва, че точно ВАЗ е единственият производител, който стриктно спазва тази класификация, в Ижевск започват да водят в един регистър автомобилите и мотоциклетите, а в ГАЗ, макар и доста по-късно, напълно се отказват от това номериране. Все пак през 80-те години ГАЗ възприема класификацията и така се появява 3102, а преди това известната Волга-2410 не получава това название от завода, а от административните органи, отговарящи за автомобилната индустрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че Жигулито се пръкна по онова време та да има някакъв личен транспорт.Качествени коли бяха,и не отстъпваха на западните по качество.Обаче съветските другари си продължиха с изпълнението на плана,и така и не направиха никакви подобрения на модела,докато само след 10 години Жигулито се смяташе за морално остаряла техника,въпреки че се държеше защото наистина това е жилава кола.Няма значение дали е крадено или подарено от италианците,нали свърши златна работа,а и даде хляб на много работници
73
0
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен: Така е прав си !!! Единствено съм се чудел как тези които едвам оцеляват .... намерят ли пари , то първото нещо което си купуват са цигари, бира и теглят билет ?!?!
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До действителност 77 Доста повече са от 200 олигарси , близки до Путин Към 2019 -та дават , че близо 300 000 руснаци имат имоти в БГ .Кой знае по-богатите колко имоти имат в Гърция , Кипър , Турция . А за много богатите - вече е Испания , Англия и където им харесваАма все пак Русия е 150 млн човека . 10 % богати да имат - ей ти 15 млн души И тук е горе долу така - 300 - 400 хиляди богати има , останалите оцеляват . Средна класа общо взето липсва
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама както се казва - да са живи и здрави работещите Германия, защото без да внасят данъци в бюджета , няма как да се води подобна социална политика
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10 000 евро мин .пенсия годишно , не е кой знае колко много - 830 евро на месец , ама все пак е по-добре от пенсия от 335 евро на месец Скоро имаше репортаж за някаква пенсионерка от Германия - взимала около 900 евро на месец . Чудела се какво да прави с тези пари - наем ли да плаща , храна , ииииии решила да се засели у нас И разбира се тук вече се почувствала като " бял човек " .
69
7
 
20
 
! Отговори
действителност преди 3 години
В русия е немотия до шия. Спрете да пишете лъжи, че руснаците са богати. Богати са 200 олигарси от близкото обкръжение на путин.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не ви се вярва , че има такива пенсии в Германия , пишете в Гугъл -"Когато парите не стигат: как живеят бедните германски пенсионери"- Някаква статия на ДВ по темата с бедните пенсионери Ама там решили , от 2021 всеки със стаж минимум 35 години да получава 10 процента над екзистенц минимума , независимо какво е внасял в бюджета . Години за гледане на деца , болни родители ще се признават за трудов стаж За 2020 прага на бедност в Германия е 9 408 евро на година .
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислите , че в Германия всички за богати . Кво да кажат хора с по 335 евро !!!! пенсия за 50 години стаж . Има и такива - немалко Добре , че там покрай далаверите на политиците и бизнеса , са решили да дадат нещо и на тези хора . Дават им разликата до екзистенц минимума - 300 евро + плащат им наем за квартира . После да не се чудите , защо половин Европа , Африка и който не се е опитал , иска да се набута я в Германия , я в друга страна с някаква добра социална система
66
5
 
11
 
! Отговори
бай Онзи преди 3 години
до 13 -Времето когато ...Не знам кой модел нова Лада имаш предвид , но ако говориш за ВАЗ 2101 - ще имаш много здраве ! Знам много екземпляри от този модел , които са навъртели около 1 млн. километри и то като служебни коли !Акакви коли предпочитали руснаците , не е критерий за качествата на ВАЗ , защото факторите и съображенията за избор на даден модел са безкрайно много и важи за абсолютно всеки по света !Като се спомена в коментарите - за времето си ВАЗ бяха доста добри коли .
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай, стига сте се джафкали Проумейте - бедни хора има навсякъде по света . И в най богатите държави - САЩ , Германия и т.н . милиони са на прага на оцеляването На богатите не им дреме за останалите , едните си купуват часовници по 800 000 евро , другите си разпределят центовете , за да им остане и за хранаедните правят сметки от по няколко хиляди долара на ядене в ресторант , други не могат да си позволят да се хранят нормално
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поради кризата с хоумлесите, която властите в Калифорния отдавна не са в състояние да разрешат, и които ползват улицата като тоалетна, градът на екоактивистите Сан Франциско се "дави във фекалии", казва медицинският специалист д-р Марк Сийгъл за Fox News:. Според лекаря това е извънредна ситуация, която заплашва с разпространението на коремен тиф, бактериални инфекции и дори чyма.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ има така наречените хоумлеси които са навсякъде в големите градове.
62
3
 
8
 
! Отговори
ЗЗЕ преди 3 години
До Анонименеднократната парична помощ при раждане на второ дете в Русия е 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв.) и тази сума е сравнима с цената на последния модел на ВАЗ - Лада Веста.ТОВА Е ЛЪЖА!!!!
61
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия имаше уникалният шанс 10 г. цените на петрола да се повишават непрекъснато. И какво направи Путин с тези пари? Нищо. Раздаде ги на свои хора. Ако беше в друга държава с толкова петрол, за тези 10 г. щеше да се оправи цялата държава и да се дигне стандартът на живот няколко пъти.
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия сега има така наречените бомжи, хора без дом, без средства и бъркащи в коифите за ***. Това не са ***, а руснаци и са много. В България това явление го няма.Бомжите изкрават пари по много начини, един от начините е да се хвърлят под гумите на бавнои движещи се коли с риск за живота си и после да искат от шофьорите "обезщетение", по някоя рубла. Затова всички коли в Русия са с камери, за да може да покажат на органите на реда записа и да се отърват от изнудване.
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боинг произвежда около 800 цивилни самолета годишно !Еърбъс също около 800 самолета годишно !---А защо 50 милиона американци гладуват и озверели тълпи в САЩ плячкосват и мародерсват магазините? Защо не се возят на Боинг и Еърбъс?
58
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяхме с Русия пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
57
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 30 години американско партньорство България е първа по смъртност в света.
56
0
 
10
 
! Отговори
До55 преди 3 години
А неее,Зазът си е чисто тяхно творение!
55
3
 
13
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Най-малкото е преработван за руските пътища...... Преработен ти е мозъка от руската пропаганда приятелю. Модификации се правят по искане на клиента, италианците са ги направили и дали на руснаците лиценз за Фиат 124 Р.