България е с най-стария автомобилен парк в Европа

Къде се намират най-новите автомобили?
22 мар 2021 17:37, Нели Христова
79
България е с най-стария автомобилен парк в Европа
Снимка: БГНЕС

Това, че България има най-старият автомобилен парк в страните от ЕС, не е изненада. Още през февруари от Асоциацията на автомобилните производители у нас обявиха, че средната възраст на колите по родните пътища е 19 години. Сега анализаторите от Autostat разкриват какво е положението в другите държави.

Най-младият автопарк е този на Люксембург, където средната възраст на автомобилите е 6,5 години. В топ по този показател са Великобритания, която напусна ЕС - 8 години и Австрия - 8,3 години. Средната възраст на колите в ЕС е 11,5 години, което е близо 2 пъти по-добър показател от България.

Логично, най-старите автомобили се карат в страните от Източна Европа. В Хърватия средният показател е 14,6 години, в Чехия - 14,9 години, в Естония - 16,7, в Литва - 16,8, а в Румъния - 16,5 години. Благодарение на това, че има голямо производство на своята територия, средната възраст в Русия е 13,9 години.

Експертите обясняват сравнително високият показател за Европа не само с факта, че в голяма част от държавите от ЕС хората нямат възможност да си купят нови автомобили. В някои държави много от превозните средства са добре запазени през последните години и не се налага тяхната замяна с нови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
11
 
25
 
! Отговори
Край преди 3 години
Българите сме прекалено богати за глупавите си главиЕстествено е да имаш най стария автопарк при положение че нямаш технически прегледи.Без значение какво бълва без значение даже дали съществува в България можеш да регистрираш всякакво возило
47
3
 
33
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Които са последни по доходи и автопарка им е най стария
46
2
 
12
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Редовно гледам ДТП-клипчета от Раша и съм си дал сметка , че доста модерни таралясници
45
3
 
32
 
! Отговори
у до 46 преди 3 години
Точно на нищо не приличат всички и нови и стари, защото сме такива хора. Също такива кални са и улиците, калните камиони, автобуси и т.н.Край нас има коли на всякакви години и всички са в кал, счупени лайсни, одрани. Имаме и Москвич 412 и комшията на 83г си го мие с кофата и честно май няма друга чиста в момента
44
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕ САМОСпоко, след изборите много по-лошо ще стане, независимо кой си изберете.
43
15
 
26
 
! Отговори
Тоше селянина преди 3 години
Яжте банани и бегайте свободно на запад да миете улиците!
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е реквизит
41
5
 
5
 
! Отговори
До У преди 3 години
Защо се правиш на ударен? Тук такива ли са колите? Огледай се по пътищата... Не се излагай...
40
8
 
15
 
! Отговори
У преди 3 години
Никога няма да разбера, защо годините се свързват със техническото състояние? Виждал съм истински "бижута" на колела и то от 70те и 80те, има и много по-стари. Ние имахме един такъв мото-фен в Кьолн. Човекът поддържаше в оригинален вид бусче от 74г. После децата я продадоха на друг колекционер с големи уговаряния. И обикновените коли са така. На едни години едната се разпада и пуши, а други са измити, обслужени с всичко, всичко свети и работи..има хора и хора
39
2
 
30
 
! Отговори
шшшшт преди 3 години
У Европата резултата е леко по-добър защото карат новите коли на лизинг. Много малко купуват кола за 20-40К. Страх ги е хората от нарастващите фабрични дефекти лудите цени на ремонтите. А така и на всеки 3 години са с нова кола. Та това е новата икономика.... всичко е на абонамент.Апартамента е под наем, дрехите държат 1 сезон, колата на лизинг.Та това сме ние работещите бедни по големите градове.
38
7
 
28
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
И с най неукият премиер в Европа...
37
3
 
24
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Късно ги бракуват немците! Щом искат да караме по екологични и нови коли, да вземат да ни ги подаряват на втората година, а не както сега: на 15тата.
36
4
 
13
 
! Отговори
Хасана Шефкова преди 3 години
Ние пък си караме беенвето. Не си знае годините. И не ни пука .
35
8
 
33
 
! Отговори
трагедия преди 3 години
Ми то при най-мизерните заплати в БГ спрямо другите страни, какво друго да се очаква. Но затова пък всички ГЕРБаджии са с последни модели супер скъпи коли, щото спестяват от закуските си
34
8
 
21
 
! Отговори
Перископ преди 3 години
Напълно нормално след като няма никакъв проблем да си внесеш 15-20 годишен таралясник. На всичкото отгоре и данъците са му колкото една почерпа за трима в пицария.
33
2
 
17
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Не е вярно!! Нашите политици имат най_скъпите коли!
32
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми най заможни сме в кавички, кой може дори за Дачия или ноеа Лада да изкара 20000 ей така, да не говорим за шкода или опелче. Голфа е чудо а Пасата за богаташи.
31
3
 
28
 
! Отговори
123 преди 3 години
С тоя стандарт на живот и тия заплати толкова!
30
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България има най-старият автомобилен парк-НЕКА БЛАГОДАРИМ НА ОПГ бсп-дпс ЗА ТОВА. КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
29
4
 
31
 
! Отговори
Ама преди 3 години
19 години си е почти нова кола. Таман добре разработена и повечето и дефекти са отстранени. Ако няма много ръжда може спокойно да изкара още 19 години.На дядо ми Ладата е на 40 години и още си върви като нова.