България е с най-стария автомобилен парк в Европа

Къде се намират най-новите автомобили?
22 мар 2021 17:37, Нели Христова
79
България е с най-стария автомобилен парк в Европа
Снимка: БГНЕС

Това, че България има най-старият автомобилен парк в страните от ЕС, не е изненада. Още през февруари от Асоциацията на автомобилните производители у нас обявиха, че средната възраст на колите по родните пътища е 19 години. Сега анализаторите от Autostat разкриват какво е положението в другите държави.

Най-младият автопарк е този на Люксембург, където средната възраст на автомобилите е 6,5 години. В топ по този показател са Великобритания, която напусна ЕС - 8 години и Австрия - 8,3 години. Средната възраст на колите в ЕС е 11,5 години, което е близо 2 пъти по-добър показател от България.

Логично, най-старите автомобили се карат в страните от Източна Европа. В Хърватия средният показател е 14,6 години, в Чехия - 14,9 години, в Естония - 16,7, в Литва - 16,8, а в Румъния - 16,5 години. Благодарение на това, че има голямо производство на своята територия, средната възраст в Русия е 13,9 години.

Експертите обясняват сравнително високият показател за Европа не само с факта, че в голяма част от държавите от ЕС хората нямат възможност да си купят нови автомобили. В някои държави много от превозните средства са добре запазени през последните години и не се налага тяхната замяна с нови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
25
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Скоро като вкарат стикерите за изгорели газове , ще си купя карета с два коня !!!!!
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не карсме стари коли, защото искаме.
26
9
 
47
 
! Отговори
Според мен преди 3 години
Старите коли са по хубави от новите.Евтини са, стават на газ, по прости и по здрави са от новите и се поддържат и ремонтират лесно, има и много части за тях по моргите на тънка цена. И данъците и застраховките им са по малки. Крадците не им обръщат внимание.Абе просто старата кола не я мислиш и не и трепериш! Дори и да я потрошиш някъде можеш лесно и бързо да си купиш друга.То просто няма никаква далавера да караш нова кола освен ако нямаш много излишни пари.
25
7
 
30
 
! Отговори
факт преди 3 години
Преди години си купих нова Шкода от официалните вносители за България.Не съм навъртял 100 000 км. Не виждам смисъл да купувам друг автомобил след като свикнах с този. Който има комплекси, сменя автомобили и жени (ако е жена, сменя мъже). Въпрос на личен избор. Спокойно можех да купя Мерцедес, БМВ, Ауди или Фолксваген, но не ми харесва да се правя на позьор.
24
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова кола не бих си купил никога. Наскоро си купих за 10 бона кола на 7 години, а нова струва 3 пъти повече. Разлика почти няма .
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е и?
22
6
 
33
 
! Отговори
bocko преди 3 години
за 14 год в Ес толкова, след още 14 ще имаме пари за ел. кола 5-та ръка и ще рециклираме акумулатори
21
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да благодарим на вожда и учителя, другарят Бойко Борисов!
20
9
 
31
 
! Отговори
Европейските преди 3 години
България има най-старият автомобилен парк-НЕКА БЛАГОДАРИМ НА ГРОБ ЗА ТОВА. КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да питам нали щяха да правят закон за манипулация на километража 5 години затвор кво стана щяха май всички автоджамбази да гният в пандиза то една кола няма с реален километраж
18
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гърците не можем да ги стигнем в следващите 3000 години. румънците също убедително ни водят с 5-60 години. с албанците може да си премерим някоя друга работа наистина. ама дотам. дори на хърватите, дето от 2 години са ЕС членка, МРЗ им е 2 пъти по-висока от нашата. тук изглежда добре само на узбеки, украинци и прочие талибани.
17
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново сме НАЙ. Все по добре живеем при Бойко
16
14
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Повръща ми се от мизерията ви.Не ви ли е срам????
15
17
 
29
 
! Отговори
Светлото настояще преди 3 години
Защо само Борисов е виновен? А БСП-то, ДПС-то.?Да не са партии от вчера?Или не са помирисвали министерско кресло?Пишете глупости от недоглеждане.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в гърция ходя поне 3 пъти в годината (без последната заради пандемията), обиколил съм повечето от островите и да не казвам цялата континентална част. виждал съм 3 или 4 соц возила за повече от 10 години, измежду милиони други. да, карат раздрънкани пикапи, пълни с портокали из пелопонес, зарити са с кал, но на пикакпите това им е функцията., ама чак пък лади или москвичи, това да не е украйна или българия.
13
8
 
32
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Когато в Европа караха Мерцедес,Волво и Ситроен,и заплатите им бяха 800 марки,ние карахме Москвич ,Заз и Победа и заплатите ни бяха 85 лева!!
12
4
 
22
 
! Отговори
доц. д-р Чоко Боков преди 3 години
Програмисте, описваш маниер на потребителско поведение, характерен за консуматорското общество, купуващо еднодневки във всички сектори на търговияра. Карам с кеф Вектра А, набор '90, гаражна, обслужвана с най-добрите консумативи, на 230 хил.км., оборудвана със серво на волана, радио, люк, теглич и АГУ, отбелязано в талона. А ти си карай смартфон на колела и си мисли, че разбираш от коли. Приятен ден.
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости... вижте ги албанските мерджани от 80-те или ладите на гърците пак от това време...
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
средна възраст..19 години? олееее...много сме зле наистина
9
3
 
11
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Знаем, че не си никакъв програмист, бе тъппаккк. Иначе щеше да имаш понятие от синтаксис. Виж какво си написал. "е и, че имало някаква". Намери си грешката сам. Програмист бил...