Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия

Съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат, твърдят експерти
24 сеп 2021 23:40, Нели Христова
118
Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия
Снимка: Pixabay

В някои държави по света автомобилистите, избиращи автоматичната скоростна кутия за своите коли са мнозинство, но в други е точно обратното. Има и страни, в които двата типа трансмисии са разделени по равно, но това не пречи на експертите да твърдят, че съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат.

Едно от последните проучвания сред европейските потребители също показва подобна тенденция. Съотношението на участвалите в допитването шофьори е 63 срещу 37% в полза на привържениците на автоматичните скорости. Съответно, 54% посочват конкретно една от трите трансмисии - класически автомат, роботизирана или вариатор, а другите 9% отговарят, че биха избрали "каквото и да е скоростна кутия, стига да на е механична".

Това накара експерти да посочат трите причини, поради която механичните скорости вече се считат за анахронизъм:

1. На новите шофьори не им е удобно използването на механична скоростна кутия.

2. Производителите все по-трудно успяват да "впишат" този агрегат в съвременните екологични норми.

3. При механичните скорости не може да се използват асистенти на водача като адаптивен круиз-контрол и автопилот.

А кои са трите предимства на ръчната скоростна кутия, четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 2 години
Аргумент номер 1 не е аргумент, а точно обратното. Ми новите шофьори трябва да се научат да използват ръчни скорости и съединител. Освен това, колата която карам в момента има круз контрол и е с ръчни скорости. Така че не е вярно че ръчните скорости не позволяват такава джаджа. Не че го ползвам, пробвах го само няколко пъти - и видях че си работи. Освен това, ръчните скорости позволяват да контролираш разхода на гориво и мощността. Карал съм и автоматик. Нищо особено.
75
0
 
5
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
И аз карам автомат- голямо удобство си е. А за града си рай направо- най- вече като си в задръстване. Ама кой както му харесва де. Не разбирам от коли, но някои казват, че например на Опел не им е хубав автомата- каквото и да означава. Лична преференция.
74
2
 
2
 
! Отговори
До 90 преди 2 години
Само 140 конски сили. Даже не се включва турбото за до 50 км/час .
73
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКоличка за 35 бона, толкова мога, Ти си карай голфа опушвайки всичко.
72
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До IT-спец а знаеш ли защо на фордовете стъклата им са толкова големи? Да могат хората хуубаво да го видят тоя, дето си е купил форд :)
71
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С автоматични съм от 2004 година. По-удобно е с тях. Преди това съм карал близо 20 години с ръчни. Сега с последната кола забелязах и още едно предимство на автоматичните - значително по-бързо тръгване на светофар. Като стигна 50 км/ч, другите коли обикновено тепърва пресичат кръстовището на около 40-50 метра зад мен. Е, има и 3 случая, когато аз бях изоставащия, но пак на 40-50 метра пред останалите
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странна статия. Пише, че имало три предимства при ръчната, а пишат за някакъв недостатък на трите вида автоматични.
69
2
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
някои по доло са споменали че новите коли са само автоматици... не е така, моя форд е на 3 години и е с механична скоростна кутия, GPS, сензори за движение, автоматично паркиране и круз контрол .. така че образовайте се, а и да вмъкна че ми гори 6 градско и 4.5 извън градско и е бензин...
68
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До Анонимен:От къде ги изчопли тия 100-200 кг.?Например Айсин сер. 80 на Мондео 2,2 тдци е с маса 88 кг.Всъщото време 5-ст. механична на Фокус 1.8 тдци е 72кг.А разликата в разхода на двата автомобила при напълно еднакви условия е 1-1,2л/100 км.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ 95% от продажбите са на автоматици. Нима има само 5% мъже? Истината обаче е, че там нямат нормални шофьорски курсове. Най-некадърните шофьори са и моля не давайте Щатите като добър пример.
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За България лидер е ясен механичната скоростна кутия, това е поради факта ,че хората не са напред в икономическия стандарт и предпочитат да минат икономически с нисък за разход на колата.Докато в развитите държави нещата както се казва по горе се променят в полза на автоматичната скоростна кутия.Реално и при нас ще се променят нещата след години, просто избора които ще ни се предлага е избора които западните държави са направили преди 5 години.
65
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автомат отричат тези който не могат да си го позволят. Купете си някоя голяма кола Ауди или БМВ с ръчни скорости. няма, знам няма.
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години имах кола с автоматична кутия. След това доста години с ръчни скорости. Сега отново си купих автомат, защото в града е в пъти по-удобно, а и аз не съм джигит или комплексиран тийн, който иска да види "колко ще вдигне на 2-ра".
63
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ всички карат автоматик. Левия крак почива а с ръката си можеш да правиш нещо друго. Само хората, които не са пробвали могат да говорят против.
62
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детска радост шарени бонбони,"аз да си я изрежа". Шофьор съм вече 26 години минавам по около 20к на година . До миналата годин бях с ръчни кутии, сега съм с автомат, вече ще съм само с автомат.
61
3
 
16
 
! Отговори
До авторката преди 2 години
Ти си карай автомата. Като не можеш друго, никой не ти пречи. Не е нужно да ни агитираш против ръчните скорости. Кой каквото си иска това ще кара.
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купете си електричка и въобще няма да имате скоростна кутия...Ни автоматична, ни ръчна. На ел. двигател не му трябва..
59
4
 
2
 
! Отговори
Име преди 2 години
Абе един кара празна кола, друг кара същата кола с двама пътници, пита се, кой има по-висок разход на гориво? Ти му казваш: Един автоматик е с поне 100-200 кг по -тежък, все едно караш още двама пътници поне. Това също качва разхода, особено в града, където се спира и тръгва често, той ти вика: нѣ*** разлика!
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До експертоПрецакването идва от некадърни инженери. Смени модела и/или марката и няма да имаш такива проблеми.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
т.1 е пълна глупостАвтоматичния круиз-контрол и втопилот го видяхме като заби до какво доведе. Добре, че беше във Франция , а не тук, че няма спиране до изчерпване на горивото