Дават 6200 евро при покупка на е-кола и замяна със стара

400 млн. има за опазване на чистотата на въздуха за следващия програмен период
161
Дават 6200 евро при покупка на е-кола и замяна със стара
Снимка: БГНЕС

Закупуването на нов електрически автомобил ще може да се дофинансира с 6200 евро при извеждане от експлоатация на стар. Това ще става по Оперативна програма "Околна среда" за следващия програмен
период, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в Горна Оряховица.

Той уточни, че в плана за възстановяване и устойчивост също е заложена реформа, свързана с преминаването към електромобили. От министерството предвиждат мярка за подпомагане на общините при закупуването на специализирани автомобили с електрическо захранване, предаде БТА.

За следващия програмен период има предвидени над 400 милиона лева за опазване на чистотата на атмосферния въздух и прилагането на европейските стандарти.

Предвижда се изготвяне на списък с препоръки към общините по отношение на качеството на въздуха, за да могат те по-лесно да кандидатстват по ПУДООС, където са отделени 47 милиона лева за екологични проекти. Той прогнозира, че средствата ще бъдат одобрени на заседание на Министерския съвет идната седмица.

В Горна Оряховица министър Сандов, заедно с кмета Добромир Добрев и директора на РИОСВ Цонка Христова, обяви за защитени три вековни дървета. Трите ясена се намират на ул. "Свети Княз Борис Първи", възрастта им е над 120 години, а обиколките на стволовете са около четири метра, според Регионалната екоинспекция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 87 - Ами точно - проблемите са за африка. .
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 102 - Ем ся толкос батка. Ти ся га чо ми кажи га не мок упрайш хулямути ко прайш? Ми почваш *** малкуту уе
91
12
 
4
 
! Отговори
супер преди 2 години
До Анонимена колко хиляди литра бензин на каква стойност ти е изгорил скъпоценния мерцедес? или това не влиза в сметката???електричката я карам 5-10 години и купувам нова и нито 1 стотинка за бензин, данъци и еко такси! Вярно, бачкам чужбина, но на изплащане и ти можеш да си купиш електричка в България ако вземаш около средната заплата!!
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колата 60 000 евра ли е
89
2
 
14
 
! Отговори
Тито преди 2 години
Типично по български! Този, който има пари за електричка как ще има толкова стара кола! Хубава работа ама българска
88
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят мерцедес W202 e на 21 години и е закопал поне 3 електрокара до сега.
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 99.. И откъде толкова стари батерии за рециклиране за новите електрокари?!
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87Верно ли?И като спре глобализацията и се окаже, че най-големия производител на хартия в света е Китай, в крайна сметка ще ти се наложи да си бършеш *** с кукурузени кочани.
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много електрокаристи се събраха тука. Нали не си мислите, че арабите ще умрат от глад, само защото някои в Европа са решили да правят кинти от въздуха?!
84
1
 
14
 
! Отговори
Бай Гошо преди 2 години
Социализъма го фалирахме, защото давале дотации, па сиги дават субсидии или, както някои пишат, субсидии. Разликата каква е. Не съм против, ама да не фалираме пак
83
1
 
5
 
! Отговори
анонимен 21 преди 2 години
но оценете и народа,не замазвайте очи с 700-800 лв заплата,и пенсия от 300 лв
82
1
 
3
 
! Отговори
До АНОНИМЕН преди 2 години
Прочетох,че карате нови коли.Моля Ви да споделите как ги опазвате от крадци!Разчитате на автокаско?Моля и други читатели да споделят начини за опазване на нови коли от крадци?Благодаря на всички!
81
5
 
0
 
! Отговори
до 87 преди 2 години
Право в десетката! Ама не позна... Старите батерии се рециклират на 100%. Добив на литий е почти ненужен.
80
0
 
6
 
! Отговори
анонимен 21 преди 2 години
не разбрахте ли,че ще се спре замърсяването на въздуха,ако се редуцира гъстотата на население в България,не може половин и повече от цялото население да е съсредоточено в София,и да искате чист въздух.Тук хората не са виновни,а инстинктът за оцеляване,нямаш работа в собствения си град,отиваш там където има,в големите градове,затвориха се цехове и фабрики в малките райони,набихте повечето от заводите в големия град,после ох леле,защо е мръсен въздуха,върнете всичко обратно в селата и ще има ефект
79
7
 
2
 
! Отговори
до 86 преди 2 години
Моят го зареждам със слънчеви колектори. Друга празна приказка да кажеш? Прочее, в ЕС вече дялът на въглищата в ел. енергията е под 8%. Ела в 2022-ра, моля!
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, да точно това и трябва на България и на околната среда. Къде точно се добива лития за батериите на ел. автомобилите? В Африка, в мини, където работят деца. И как точно се рециклират след 8 год? Не се рециклирани, а са тежки отпадъци. Много голямо разочарование са зелените... На света са необходими истински решения, а не политически мизерници... Спира глобализацията, спира замърсяването...толкова е просто
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко тона въглища са необходими за да произведат тока, необходим за зареждането на 100 електрически автомобила?
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези помощи за електората на ДБ?
75
4
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 2 години
Нова кола карал ли си? Не. Недей плямпа глупости. За момента хвърча къде ли не с нови автомобили и няма един да му има нещо на окачването. А минавам през доста дупки. НИкакви проблеми. Относно това кой ще я ремонтира- в официалния сервиз ще я ремонтират. Дори гаранцията покрива доста неща по окачването, които има шанс да се скапят от лош път.
74
1
 
9
 
! Отговори
Gaius Musonius преди 2 години
До АнонименЗащо мислиш, че всеки трябва да се възползва? На мен ми изглежда, че тази мярка е повече за фирми, не толкова за частните лица.