Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев

Здравният министър е с парична гаранция от 2000 лв.
30 мар 2010 13:34,
219
Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев
Снимка: БГНЕС

Сделка с антивирусните препарати "Тамифлу" стои в основата на повдигнатото обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев.

В съобщение на сайта на прокуратурата се посочва, че Нанев е обвинен затова, че на 16.12.2009 г., при условията на продължаващо престъпление и в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки.

И двете сделки са между министерството и "Рош България" ЕООД  за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

Още по темата

Според обвинението от тези сделки са произлезли значителни вреди за Министерството на здравеопазването –  2 454 319,20 лева.

Сумата се явава разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и  договорената цена от министерството за доставка с "Рош България".

"Касае се за особено тежък случай, като са нанесени имуществени вреди в особено големи размери", коментира наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Антивирусният препарат е купен на по-висока цена, а доставката му е направена, след като е обявен краят на грипната емидемия, посочи тя.

Прокурорката обясни още, че британската оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договирите с Рош, освен това оферта им е била по-изгодна както за цена, така и за срокове и разфасовки на препарата.

Министърът обаче сключил двата договори с Рош за доставка на "Тамифлу" на стойност 6,5 млн. лв.

Маргарита Немска отказа да коментира дали Божидар Нанев се е облагоделствал лично от сключените договори.

"Използван е механизмът на Закона за обществените поръчки - при форсмажорни обстоятелства (у нас тогава имаше грипна епидемия) е използвана процедурата "преговори с потенциален купувач", каза тя.

По думите й, разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании. Прокурор Немска обаче отказа да назове кои са те, както и не коментира дали прокуратурата проверява други договори с подписа на Нанев.

Освен на Нанев, обвинение ще бъде повдигнато и на директора на Дирекция "Бюджет и счетоводство" към МЗ Димитрина Николова.

Тя също е била призована днес, но се е явила без адвокат. Даден й е срок до 72 часа, за да си намери защитник и бъде предявено обвинението.

Прокуратурата ще поиска от СГС отстраняването от длъжността на министъра, но преди това да стане факт, Николова също трябва да се сдобие с обвинителен акт.

На Божидар Нанев е наложена "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Пред БТА главният прокурор Борис Велчев коментира, че когато е взето решение срещу Нанев да бъде повдигнато обвинение, лично е уведомил премиера за това.

От своя страна Бойко Борисов уверил Велчев, че всеки, който наруши закона, трябва да понесе последствията за това.

Dnes.bg припомня, че в разгара на истерията "свински грип", в аптеките имаше голям недостиг на "Тамифлу" – основното оръжие срещу вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
4
 
! Отговори
Castor преди 14 години
Къде видя spam? Не мога да ги понасям червените!!! Май ти си *** на новите!!!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
привърженик на ГЕРБ съм, обаче тоя много ми е противен
20
0
 
7
 
! Отговори
2 454 319,20 лева. преди 14 години
САМО?
19
2
 
6
 
! Отговори
NERON преди 14 години
SAMO GERB ! NIE SME NAI 4ESTNITE V BG ,KAKVO SA NQKAVI SI 2 MILIONA V DJOBA NE STE VIDELI NI6TO ,MILIARDITE OTIDVAT PRI BOKO I SIBANK HAHAHAHAH . SERGO E VINOVEN BE 4E GERB KRADAT . PURVANOV PREMIER SAMO TOI STAVA I NE E KRADEC
18
0
 
6
 
! Отговори
bAJ hASAN преди 14 години
Xa Taka Xa Taka alo,alo,alo ko stana be bat bojko takiva li sa instrukciite ot Brjuksel .Slozete men za ministar i ne6tata ste se opravqt
17
0
 
6
 
! Отговори
Castor преди 14 години
Само да добавя, че в района рентите са около 50 лв. на декар...смятайте какви са печалбите!!!
16
1
 
18
 
! Отговори
Браво ГЕРБ преди 14 години
Нищо ново под слънцето. Тези явно са по-***, щото лъсват много рано.
15
15
 
7
 
! Отговори
Батко ви преди 14 години
Предишните някой от своите дадаха ли на прокурор! Хайде стига чепвени *** сте спамили из форумите със по 5-6 ника!!!
14
0
 
12
 
! Отговори
Castor преди 14 години
Чувам напоследък, че и министъра на земеделието не бил много чист...баща му обработвал 8000 дка земя в Добруджа, дето не се е явявал на търг за аренда...Земята е на конезавода в с. Стражица на 10 - 15 км. от Балчик...земята е страхотна!!! От най-добрите в Добруджа!!!
13
0
 
14
 
! Отговори
здрав преди 14 години
На Масларова 5000 лв. гаранция, а на Нанев 2000 лв. Бива ли така? Много хора писаха в този форум, че Дявков и Нанев трябва да си ходят, ама кой ти чува? ББ сега вече се отърва от един
12
2
 
9
 
! Отговори
NERON преди 14 години
GERB - NA BALUCITE 4ESTITO TOVA E SAMO NA4ALOTO BULGARI NQMA TAKIVA RY6VVETI .TOZI MI6OK VINAGI LI PLA6TA PO SKUPATA CENA ZA EDNO I SU6TO NE6TO V MAGAZINA EDVA LI ! GERB -DA SE MAXTA VS4IKO DO EDIN SA KRADCI I LUJCI
11
1
 
18
 
! Отговори
невярващ преди 14 години
Всички министри са за тюрмата.Предишните крадяха но оставаше и за нас.Сега има сомо за тях.Оставете ни поне живи.Ако прокорора не го затвори да си подава ОСТАВКАТА.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Опа,първо ваксините,сега тамифлу,ще си кажете вие всичко.После Станишката виновен ,че нямало пари,аааааа *** ха.
9
1
 
25
 
! Отговори
ined преди 14 години
Операция "свинщина", тоя Божидар Нанев трябва да го разкарат дори и да е невинен за тамифлуто. Направо ми се прис.... като го видя по телевизията с тая пиянска мутра да дрънка глупости :( Боко или да прави тотална чистка в кабинета или да подава оставката дето си я бил носил в джоба.
8
2
 
22
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Нанев да обжалва ... да направи Масларщината и да каже че 2 бона за него са много, та да му намалят гаранцията 10 пъти и да даде 200 лв.
7
0
 
30
 
! Отговори
ала преди 14 години
Що така бе,Нанев нали бяхте много честни...Да ви се чуди човек.
6
1
 
17
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТ преди 14 години
ДАЛИ ТЕЗИ НАГЛИ ПОГЛЕД И УСМИВКА ЩЕ ГИ ЗАПАЗИШ И СЛЕД ПАНДЕЛАТА .ЦЕЦО ПОДСКАЖИ НА СЪДА И НА БОЙКО КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ.
5
0
 
15
 
! Отговори
NERON преди 14 години
E 4E TOI TAZI RAZLIKA OT 2 MLN SI E PRIBRAL 4OVEKA ZA KVO MU E DA PRIEMA PO EFTINATA OFERTA :) NALI I TOI TRIABVA DA LAPA XAIDE SEGA 20 GOD V ZATVORA I GERB SA EDNI *** VIDQXME VI VE4E SAMO PLUETE A NE STE PO4NALI I VE4E PO 2 MILIONA RY6VETI LAPATE EX I AZ ISKAM DA SUM MINISTAR SAMO ZA 1 MESEC
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
е писна ми с тия смешни гаранции !!! Как така на всеки извършил престъпления за милиони му искат гаранция от порядъка на 10 000 , 2 000 и т.н. Това все едно да открадна 1 кашон водка и да ми поискат гаранция 2 лв. Евала на правосъдието
3
1
 
24
 
! Отговори
популист преди 14 години
Сега на практика ще видим "твърдата" ръка на ББ. Тъй като не се справи със здравната реформа, набутаха го в кюпа заради "наши " момчета и ще му видят сметката. После само за това ще се говори, че няма наши и ваши. За тази постановка - Поощрителна награда от Прегледа на самодейното театрално изкуство.