Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев

Здравният министър е с парична гаранция от 2000 лв.
30 мар 2010 13:34,
219
Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев
Снимка: БГНЕС

Сделка с антивирусните препарати "Тамифлу" стои в основата на повдигнатото обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев.

В съобщение на сайта на прокуратурата се посочва, че Нанев е обвинен затова, че на 16.12.2009 г., при условията на продължаващо престъпление и в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки.

И двете сделки са между министерството и "Рош България" ЕООД  за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

Още по темата

Според обвинението от тези сделки са произлезли значителни вреди за Министерството на здравеопазването –  2 454 319,20 лева.

Сумата се явава разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и  договорената цена от министерството за доставка с "Рош България".

"Касае се за особено тежък случай, като са нанесени имуществени вреди в особено големи размери", коментира наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Антивирусният препарат е купен на по-висока цена, а доставката му е направена, след като е обявен краят на грипната емидемия, посочи тя.

Прокурорката обясни още, че британската оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договирите с Рош, освен това оферта им е била по-изгодна както за цена, така и за срокове и разфасовки на препарата.

Министърът обаче сключил двата договори с Рош за доставка на "Тамифлу" на стойност 6,5 млн. лв.

Маргарита Немска отказа да коментира дали Божидар Нанев се е облагоделствал лично от сключените договори.

"Използван е механизмът на Закона за обществените поръчки - при форсмажорни обстоятелства (у нас тогава имаше грипна епидемия) е използвана процедурата "преговори с потенциален купувач", каза тя.

По думите й, разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании. Прокурор Немска обаче отказа да назове кои са те, както и не коментира дали прокуратурата проверява други договори с подписа на Нанев.

Освен на Нанев, обвинение ще бъде повдигнато и на директора на Дирекция "Бюджет и счетоводство" към МЗ Димитрина Николова.

Тя също е била призована днес, но се е явила без адвокат. Даден й е срок до 72 часа, за да си намери защитник и бъде предявено обвинението.

Прокуратурата ще поиска от СГС отстраняването от длъжността на министъра, но преди това да стане факт, Николова също трябва да се сдобие с обвинителен акт.

На Божидар Нанев е наложена "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Пред БТА главният прокурор Борис Велчев коментира, че когато е взето решение срещу Нанев да бъде повдигнато обвинение, лично е уведомил премиера за това.

От своя страна Бойко Борисов уверил Велчев, че всеки, който наруши закона, трябва да понесе последствията за това.

Dnes.bg припомня, че в разгара на истерията "свински грип", в аптеките имаше голям недостиг на "Тамифлу" – основното оръжие срещу вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
19
 
! Отговори
Селянин преди 14 години
Сега да излезе да обяснява пак Бойко на нас простия народец, колко плащаме за застртаховки за кола и колко плащаме здравни осигуровки. Или онези бисери колко взимали за да ни ремонтират колата и колко взимал доктора. И после пак мислят и заплатите на важните за страната ни хирурзи как да орежат, ами те тези хора ни трябва тук в Бг и да си взимат големите заплати, а не да бягат по частни и чужди болници и бедния човек да стане опитно зайче на неграмотни лекари.
181
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не Нанев, а Гарфилд.
180
5
 
14
 
! Отговори
Афи преди 14 години
Ама какво става бееее......, нали уж това правителство беше перфектно уж ББ ги държеше изкъсо а сега само да го уволни, а наказание....., няма ли да има наказание, затвор или нещо такова..... само с уволнение ли ще се размине, че ва най голямата криза измислиха този смъртоносен свински грип и хората умираха /ама не от грип/ а от страх да не се разболеят и заемаха пари да си купят ваксина, която дефакто не им трябва......и пълнехме зжоба на някого си там..
179
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво Нанев, браво както се казва няма и два Петъка служба а вече сме с 6,5мил в далаверата
178
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е при Костов не можеше да се краде вече и на онзе комунярски *** не им отърваше ,но след ващия път ще видите кон боб яде ли ,престъпници такива ..
177
0
 
9
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
179, Клинтън ни бил дошъл на крака, а Буш на ръце ли ни дойде, бе???Ей, тва Костовистите сте страшно зомбирани, да знаеш....
176
10
 
2
 
! Отговори
agent7 преди 14 години
Ще подскачат,ама не от кеф,гаранция.Даже да са имали някакви съмнения за Бойко,че е безкомпромисен,сега вече нямат.Няма лабаво,няма за никой,само така!Наредете се на опашка,не се бутайте,другари!!!
175
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И аз съм за Костов,стига с тези комсомолци,пожарникари и философи...по негово време се гордеех че съм българин,завиждаха ни македонци ,сърби,румънци и гърците даже..сега станахме отрепките на европа,не искам и такъв президент ,при Петър Стоянов Клинтън ни дойде на крака ,пък сегашния от 5 години освен в Русия никъде не го приемат,той даже и там като ходи се среща с Путин ,не с Медведев,явно Медведев има по съвременни разбирания какъв да е един президент
174
0
 
13
 
! Отговори
Antonim преди 14 години
Цената на англичаните е била офертна и при нормален търг би могла да бъде коригирана още поне с 10%, така че щетата за България е значително по-голяма. Много е удобно да се "лови риба в мътни води". Крайно време е в това Министерство да си го отнесе някой от върховете. Хората умират заради липса на животоспасяващи лекарства и забавени конкурси, а в същото време се харчат пари за глупости и облагодетелстване.
173
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Айде следващите...
172
5
 
10
 
! Отговори
wood преди 14 години
Сега Серго, Гоце и компания ще подскачат от кеф...ама пак на нашият гърб ще скачат...
171
4
 
5
 
! Отговори
MURDOC преди 14 години
ДПС+БСП+ГЕРБ= Неформална тройна коалиция.Знам че може да ви звучи невъзможно но май излиза че така. Бойко хваща малките бушончета на своите "врагове" и флиртува ли флиртува хем с нас, хем с тях от ТВ екран, но накрая какво излиза, гаранция- франция . ВСИЧКО Е ПАРЛАМА .Никой не го еня и не спира създаването новото подразделение на ДПС- партия ОТОМАН .
170
0
 
7
 
! Отговори
jiko преди 14 години
basi korumpiranite tipove, basi korumpiranata darjava
169
0
 
11
 
! Отговори
cloc преди 14 години
Егати цирка...лов на вълци а то вълкът бил в кошарата в агнешка кожа. както се казваше и ти ли Бруте....
168
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много първосигнално реагирате. Като беше истерията със свинския грип, всички ревахте, че заради базхаберието на минъстъра сме обречени, защото няма Тамифлу. Помня тогава, че министъра се опитваше да обясни, че болестта не е толкова страшна, че няма от какво да се тревожим, ама хората, не, купувай Тамифлу. Сега като се видя, че цялата истерия е смешна - прокурор. Е не е честно така.
167
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не си сбъркал избора, напротив. Сега най-добре се вижда, че правната ни система работи за разлика от преди.
166
1
 
8
 
! Отговори
Yonex преди 14 години
Ето още нещо, което не ми се беше случвало - както си седя да науча, че е повдигнато обвинение за злоупотреби срещу действащ министър. Доволен съм! И от Борис Велчев и от Слънцеподобния.
165
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вижда се, че не си е вършил и ако требва ще си понесе отговрнистите. За разликата от предишните правителства сега няма значение свой ли си щом не си вършиш работата или злоупотребяваш.
164
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стига бе,пак ли объркахме с избора..Ааа на следващите избори само за Костов ще гласувам ,че като ги слушам тия,само на него му е ясно какво да се прави в тази ситуация..сигурно ще ревнат сега разните му там ***,турци и ***,но искам най накрая да живея сред хора ,които знаят какво правят...
163
5
 
4
 
! Отговори
OT GENCHO преди 14 години
TI SI MNOGO, AMA MNOGO PROST ! STANISHEV NJAMA NISHTO OBSHTO S KRAJBITE NA NENOV !