Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев

Здравният министър е с парична гаранция от 2000 лв.
30 мар 2010 13:34,
219
Тамифлу за над 6 млн. може да уволни Нанев
Снимка: БГНЕС

Сделка с антивирусните препарати "Тамифлу" стои в основата на повдигнатото обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев.

В съобщение на сайта на прокуратурата се посочва, че Нанев е обвинен затова, че на 16.12.2009 г., при условията на продължаващо престъпление и в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки.

И двете сделки са между министерството и "Рош България" ЕООД  за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

Още по темата

Според обвинението от тези сделки са произлезли значителни вреди за Министерството на здравеопазването –  2 454 319,20 лева.

Сумата се явава разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и  договорената цена от министерството за доставка с "Рош България".

"Касае се за особено тежък случай, като са нанесени имуществени вреди в особено големи размери", коментира наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Антивирусният препарат е купен на по-висока цена, а доставката му е направена, след като е обявен краят на грипната емидемия, посочи тя.

Прокурорката обясни още, че британската оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договирите с Рош, освен това оферта им е била по-изгодна както за цена, така и за срокове и разфасовки на препарата.

Министърът обаче сключил двата договори с Рош за доставка на "Тамифлу" на стойност 6,5 млн. лв.

Маргарита Немска отказа да коментира дали Божидар Нанев се е облагоделствал лично от сключените договори.

"Използван е механизмът на Закона за обществените поръчки - при форсмажорни обстоятелства (у нас тогава имаше грипна епидемия) е използвана процедурата "преговори с потенциален купувач", каза тя.

По думите й, разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании. Прокурор Немска обаче отказа да назове кои са те, както и не коментира дали прокуратурата проверява други договори с подписа на Нанев.

Освен на Нанев, обвинение ще бъде повдигнато и на директора на Дирекция "Бюджет и счетоводство" към МЗ Димитрина Николова.

Тя също е била призована днес, но се е явила без адвокат. Даден й е срок до 72 часа, за да си намери защитник и бъде предявено обвинението.

Прокуратурата ще поиска от СГС отстраняването от длъжността на министъра, но преди това да стане факт, Николова също трябва да се сдобие с обвинителен акт.

На Божидар Нанев е наложена "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Пред БТА главният прокурор Борис Велчев коментира, че когато е взето решение срещу Нанев да бъде повдигнато обвинение, лично е уведомил премиера за това.

От своя страна Бойко Борисов уверил Велчев, че всеки, който наруши закона, трябва да понесе последствията за това.

Dnes.bg припомня, че в разгара на истерията "свински грип", в аптеките имаше голям недостиг на "Тамифлу" – основното оръжие срещу вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еха идилия ... да се готви Дянков! Обаче ми е най-интересно кой ще е министър сега - Лъчо "мозъка" ли (нали бяха дружки с Нанев)? Е тогава смеха ще е тотален! Но иначе ми беше много смешно още миналия месец като обясняваха, че очакват нова вълна свински грип през март. Тогава обяснявах, че се чудят как да оправдаят милионите за ваксини на "наши" хора ... и естествено ме обявихте за комунист...
161
0
 
8
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
"Болшой театър" може да завиди на пиесите,които се разиграват 21 години вече!!
160
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-накрая резултат. При предишните правителства имаше безброй неизгодни зделки и нито едно обвинение.
159
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако това се беше случило в Китай, сего този щеше да го чака РАЗСТРЕЛ!!! За жалост ще го пуснат под някаква смешна гаранция и до няколко месеца случаят ще се потули, а той ще си харчи милиончетата! Добре дошли в България!
158
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Везирът на вътрешните работи докладвал на Султана:- Хората говорят че главния пазач на градските порти краде много! Проверихме и се оказа истина. Нека да го уволним, да го осъдим и да сложим нов!Султанът му отговорил:- И каква ще е ползата? Този вече се е пооблажил, има някаква мярка и се натиска да си пази службата. Като сложим някой нов той ще е гладен и зъл и ще краде повече за да настигне предишния преди и него да го хванем!
157
2
 
2
 
! Отговори
ДО az преди 14 години
Много хубаво го каза :) Звучи ми доста точно :)
156
3
 
4
 
! Отговори
Агент преди 14 години
Тук има един агент дето като каже комунист,Гоце,Сирищник и спонтанно получава ерекция.Какво общо имат тук комунисти,евреи,араби или марсианци.На човека просто му се краде.Друг е въпроса,кой му е позволил да вземе това решение,защото в тази партия решенията ги взима само един.Ако си е позволил своеволие.........
155
14
 
7
 
! Отговори
az преди 14 години
СЕРГО И КОМПАНИЯ УМИРАТ ОТ СТРАХ В БГ. ДА НЕ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ХУБАВО И СЕ СТАРАЯТ СЪС ВСИЧКИ СРЕДСТВА ДА ПРЕЧАТ НА БОЙКО И ГЕРБ.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ДОРИ И ТЯХНОТО ЗОМБИРАНО И ПОЛУ-ЖИВО ЕЛЕКТОРАТЧЕ(В СЕЛАТА РАЗБИРАСЕ) ЩЕ РАЗБЕРЕ КОЕ Е ПО ДОБРОТО И ЩЕ ГИ ОТЛЪЧИ.ЗА ТОВА ЦЕЛТА ИМ Е БГ. ДА Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ И ОЩЕ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ДОКАТО ИМ Е ЖИВ ИЗБИРАТЕЛНИЯ МАТЕРИАЛ ДА СИ ПОКРАДАТ ОЩЕ.....НО МАЙ НЯМА ДА СТЕНЕЕЕЕ
154
4
 
7
 
! Отговори
Майстора преди 14 години
Най-удобният бушон на Бойко.По физиономията си личи , че е крадлив , а и здравната реформа не върви добре , така , че с един куршум отиват два заека.Идва ред и на майстора на постните пици.За съжаление нещата ще са си същите и който да дойде , защото се мери с двоен аршин . Справка - винетките ,Лечков ,заменките на гори и т.н. .
153
1
 
5
 
! Отговори
лекарства а така преди 14 години
то колко хора умряха от недостиг на скъпоструващи лекарства животоподържащи при това а тоя ще дава пари там където може и без държавата е за едни маика а други мащеха-вещица
152
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако се докаже, че е нарушил закона ще си ходи. Смятам, че Борисов ще бъде безкомпромисен. За разлика от Станишев
151
2
 
12
 
! Отговори
мамма миа преди 14 години
Да влезе следващият, моля! Един по един, не се блъскайте,има за всички министри, после заместник-министри и " вся остальная ***".Народът чака, действай , БОЙКО !
150
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ...НЕМА СИНИ,НЕМА ЧЕРВЕНИ,НЕМА ГЕРБЕРИ,НЕМА ТУРЦИ,НЕМА ДЕПЕСАРИ,НЕМА ЖЪЛТИ,АТАКИСТИ,РЕЗЕСАРИ ...ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА СИ ПРЕСТЪПНИЦИ ...ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ ТАКА ЧЕ НЕМА КВО ДА ГО УСУКВАМЕ ...ВСИЧКИ...РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА ...И БОЙКО ТУК Е ПРЪВ пример за конфликт на интереси с Ц.Бориславова
149
4
 
10
 
! Отговори
Бонд преди 14 години
Започна операция "Тотална осерация".
148
7
 
6
 
! Отговори
13 преди 14 години
ЩО ПИШЕШ ТАКИВА РАБОТИ ---НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МОШЕННИЦИ И КРАДЦИ ПО СВЕТА СА КОМУНИСТИТЕ--ПЪРВЕНСТВОТО ВИНАГИ Е БИЛО И ЩЕ БЪДЕ НА КОМУНИСТИТЕ---ДРУГИТЕ ПРОСТО НЯМАТ ШАНС
147
7
 
6
 
! Отговори
13 преди 14 години
ТИЯ ЧЕРВЕНИ КРАДЦИ СА КАТО ЗМИЯТА----УМИРАЙКИ НАЙ- МНОГО ХАПЕ---ЗАЩОТО Е ЗА ПОСЛЕДНО
146
6
 
3
 
! Отговори
do 140 преди 14 години
van GERBoidite i mushenicite ot bg
145
0
 
9
 
! Отговори
Търговски регистър преди 14 години
Собственика на "Рош България" ЕООД според търговския регистър е "РОШ ФИНАНЦ АД, Чуждестранно юридическо лице", обаче за "РОШ ФИНАНЦ АД" няма информация. Пак всичко е скатано и покрито. Даже на заявителите за учредяване на "Рош България" ЕООД са им заличени ЕГНтата. Още на пръв поглед се вижда че нещата не са чисти.
144
2
 
9
 
! Отговори
13 преди 14 години
КВИ ЧАДЪРИ ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ БЕ---ТО ТАМ БЯХА ЦЕЛИ ПАЛАТКИ --ЗА ДА ИМ СЕ СЪБЕРЕ КРАДЛИВАТА ***
143
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ...НЕМА СИНИ,НЕМА ЧЕРВЕНИ,НЕМА ГЕРБЕРИ,НЕМА ТУРЦИ,НЕМА ДЕПЕСАРИ,НЕМА ЖЪЛТИ,АТАКИСТИ,РЕЗЕСАРИ ...ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА СИ ПРЕСТЪПНИЦИ ...ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ ТАКА ЧЕ НЕМА КВО ДА ГО УСУКВАМЕ ...ВСИЧКИ...РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА ...И БОЙКО ТУК Е ПРЪВ