Трактора помагал финансово на ГЕРБ

Петров: С "Октопод" Цветанов опита да прикрие участие в далавера за 1 млн. евро
Обновена: 15 окт 2010 07:05 | 15 окт 2010 07:03,
303
Трактора помагал финансово на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Като формален лидер на ГЕРБ , настоящият вътрешен министър Цветан Цветанов неведнъж се е възползвал от съдействието на Алексей Петров за финансиране на партията през „чисти“ фирми.

Това пише журналистът Явор Дачков в сайта „Гласове“, след като се срещна с бившия съветник в ДАНС, който бе пуснат под домашен арест.

Според Петров е имало парични преводи за различни суми (без да уточни стойността) към партия ГЕРБ от различни фирми, включително и от „Лев корпорация“.  Той казва, че разполага с документи за всички извършени преводи.

Той твърди, че операция „Октопод“ е целяла да прикрие крупна далавера, в която вътрешният министър е замесен пряко.

По думите му по време на управлението на Бойко Борисов като кмет на София към общината се обърнал бизнесмен, представител на голям белгийски фонд, който предложил да изгради система за сигурност в столичното метро.

Поискал 1 млн. евро гаранция, за да реализира инвестицията. Така кметът Бойко Борисов се обърнал към Алексей Петров и поискал да помогне за набирането на средства в качеството му на председател на Съюза за стопанска инциатива (ССИ).

Общината не е имала право сама да осигурява тези пари, а е трябвало да влезе в публично-частно партньорство, твърди Алексей Петров.

Той осигурил парите от частни фирми, а преди това се разбрали с Борисов всеки да излъчи по един отговорник за проекта – Петров посочил Боян Чуков (по това време зам.-председател на ССИ), а Бойко Борисов – своя зам.-кмет по сигурността Цветан Цветанов.

Така договорът с белгийците бил подписан, но малко по-късно станало ясно, че парите, внесени за гаранция, ги няма.

Още тогава прокуратурата образува проверка срещу Боян Чуков, но кой знае защо – не и срещу Цветан Цветанов, казва Алексей Петров. По думите му целият случай е документиран и в прокуратурата, и в общината.

Според бившия съветник в ДАНС чрез спецакцията „Октопод“ Цветан Цветанов се е опитал да се добере до документите по случая, с които разполага и самият Петров.

Още по темата

Задържането му целяло да бъде неутрализиран като неудобен свидетел на тази случка.

Алексей Петров казва, че Бойко Борисов няма друго отношение към аферата с белгийците освен формалната му роля като кмет, който сключва напълно законна сделка в интерес на общината и който е делегирал всички изпълнителски функции по нея на Цветан Цветанов.

Той отказва да говори за отношенията си с Борисов, но изтъкна разликата в поведение на премиера и на вътрешния министър по делото „Октопод“.

По думите му Цветан Цветанов има много силен личен мотив по това дело, което обяснява и непремерените му от юридическа гледна точка изказвания.

“През всичките месеци за делото „Октопод“ Цветанов говореше като за лична кауза и аз много добре го разбирах“, заявява Алексей Петров пред „Гласове“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
2
 
! Отговори
Kadiev преди 13 години
Traktori,kombaini ,barshachki i t.n sa jasni na vsichki.Razbira se,che vsichki chengeta sa s mrasni race. Vinagi se e useshtala paralelnata vlast,a tova sa imenno chengetata bivshi i nastoiashti ot raznite mu tam slujbi i otdeli. Za parvi pat imame edin sviasten ministar i pochten chovek,no kak da go ostavim,toi samo im mati vodata. Viarvam mu i iskam da uspee.Kraino vreme e da ima red v tazi darjava.Loshoto e ,che sa malko kato nego
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малко по малко ще си кажат кой натърти снежанка..........
8
12
 
20
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
НАП да проверят от къде ....тракториста има 1 милион евро,за да ги раздавакато коледни....картички.Ако ги е спечелил от разораването на.....ниви,да говзема в Кривунделово;да ми свърши кърската....работа.
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко друго може да е вярно ,но не и това, защото ако беше така,той щеше да е някъде заровен
6
25
 
38
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Разбрахте ли новината ????. Ал.Петров обяви че влиза в политиката. Жална му майка на мръсната тиква. Догодина тиквата ще бъде обявен за главния октопод,местата се сменят. Ареста му ще бъде публичен под бурните овации и одобрение на обществото. Петров има ужасяващи факкти и компромати срещу него. Тиквата се опита да го елиминира,дори и физически,не успя и сега..чакайте епилога. За Гангстера в костюм както се изразиха западните медии за Тиквата идва края. АМИН
5
3
 
18
 
! Отговори
qusi преди 13 години
Нещо ми подсказва, че трактора скоро може и да го пратят за скрап..... Само се чудя, дали това изказване не е поредната прах в очите на хората, защото за 1 млн. евро да вдигнаха такава дъндания.... ????? Но както и да е, то вече може и да не си правят труда да заблуждават хората и да се притесняват. Ние си знаем какви са, *** ни боли фара ..... Айде приятен ден и днес е ден на майстора..... пък кой, колко е окраднал вече слабо ме вълнува
4
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Новият морал"....На умните ни бяха ясни.НО овцете са повече!!!!
3
18
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цуци Пудела май е завлякъл бая тлъст кокал...
2
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кокошкари. Но за един физкултурник да топне залъче в 1 милион евра си е предизвикателство. Или както обясняваше Цуци за апартаментите на журналистите, а те премигваха умно...единият апартамент е по наследство, втория е от замяна, третия е с банков кредит, а четвъртия е тристаен......... Кокошкари бе, нали ви викам. Тракторе не ни баламосвай с този милион душо...милиарди се крадат. Говори за тях служителю на ДАНС
1
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хвани едните,удари другите!Но на всичките общото им е едно и също-здрава пъпна връв с Партията майка-хранилница,и комунистическата ДС!ОСТАВЕТЕ БЪЛГАРИЯ НА МИРА БЕ,КРАДЦИ НЕНАСИТНИ!!