Разбиха "Вносителите" укрили 7,5 млн. лв. ДДС за 4 месеца

11 души са арестувани, полицейската операция продължава
Обновена: 16 фев 2011 18:46 | 16 фев 2011 18:46,
63
Разбиха "Вносителите" укрили 7,5 млн. лв. ДДС за 4 месеца
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

11 души са задържани при операция „Вносителите“ срещу група, ощетила държавния бюджет със 7,5 млн. лв. за последните четири месеца чрез укриване на ДДС, съобщиха от МВР.

Шестима души са арестувани в Пловдив, по двама в София и Стара Загора и един в Пазарджик. В момента се извършват претърсвания на 35 адреса в градовете.

Сред задържаните има счетоводители и собственици на фирми, участвали в схема за невнасяне на ДДС, уточняват от МВР.

Разследващите са установили схема при която търговско дружество купува големи количества захар от Гърция на стойност 10 млн. лв. месечно, препродава ги на друго дружество, което от своя страна ги продава на други две фирми.

Последните, обаче получават реално по-големи количества от декларираните. Една от тях продава около 80% от внесената захар на вътрешния пазар, а част от количествата достигат и до голяма търговска верига. През последните четири месеца дружеството продава на вътрешния пазар захар за около 2 милиона лева, без ДДС и без продажбата да е отразена счетоводно.

Другата фирма също продава захарта, без да са съставяни каквито и да е счетоводни документи и така е избегнато плащане наДДС в размер на около 200 000 лв. месечно.

Така продадената от двете фирми захар остава като счетоводна наличност във второто по веригата дружество (първият купувач от фирмата вносител). Тези количества се „изписват” документално на фирма-бушон – без да има реална доставка.

От своя страна фирмата-бушон фактурира тези количества на друго дружество, което не води счетоводна отчетност и периодично се препродава, като сменя собствеността си и съответните териториални данъчни дирекции.

Фирмата-вносител, която е реализирала покупка на захар на стойност 10 милиона лева, съответно трябва да плати ДДС в размер на около 2 млн лева.Създава се схема при която първата фирма-бушон декларира фиктивно, че е извършила услуга за около 10 млн. лева на компанията-вносител, която от своя страна има правото да си възстанови ДДС. По този начин се „стопява” дължимия за внасяне данък от фирмата-вносител.

По същия начин с цел „стопяване” на дължимото, първата фирма-бушон декларира услуги за от втория  „бушон”, чийто собственик е криминално проявен.

В резултата на престъпните действия държавният бюджет е ощетен с около 7,5 милиона лева само за последните четири месеца.

Преди това, по друга схема, организираната група е ощетила бюджета за 18,6 милиона лева.

В операцията, която продължава и в момента, са участвали служители на Главна дирекция “Криминална полиция” и на областните дирекции на МВР в Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Тя е под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив и е с участието на служители на НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: вносителитеДДС измами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Зоран преди 13 години
Откакто ДРУГАРИТЕ Руси Данев и Георги Узунов преватизираха "Захарни заводи" по способа РМД това им е основната дейност.Дано властимащите неспрат дотук,а да завършат започнатото докрай и ей тия двамата, както и техните слуги(например другарката Ралева)се озоват зад решетките!
59
3
 
0
 
! Отговори
Полицай преди 13 години
Това, което се случи в Пловдив е хубаво, лошото е, че не е направено заради това, че са нанесени щети на бюджета, а по поръчка на човека, който купи почти всички захарни заводи в България и тези му подбиваха цените. И разберете, че Цветанов нищо не прави, той само огласява направеното от обикновените полицай.....за да се направи операция като тази се влага много труд и акъл.
58
5
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
ДНЕС ГИ ХВАНАЛИ УТРЕ ГИ ПУСНАЛИ ТИНТИРИ МИНТИРИ ИГРИТЕ ИМ СА НИ ЯСНИ КАКТО СТАНА И С МУРГИНА
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според мен тези хора които се занимават с ДДС измами са наи-големия враг на държавата и трябва да се третират като национална опасност.След като ощетяват бюджета те косвено ощетяват децата ни и пенсионерите и самите нас.За такива хора конфискация на имуществото и екстрадация от България
56
0
 
4
 
! Отговори
бат Слави преди 13 години
Браво! Интересно тази схема колко вносители я знаят :)
55
9
 
8
 
! Отговори
опърДянков преди 13 години
Цецо все хваща,Дянков все умува,ама в бюджета все пари няма.А де ?Уж много работа вършат,но все нещо не се получава.И стига са се оправдавали с тая световна криза,тя кризата в чужбина свърши,почти всички икономики бележат ръст,само ние сме стъбилни,вървим наравно по дъното.
54
2
 
4
 
! Отговори
BSP преди 13 години
CECO PARTIINA PARA TROSIS BE MOMCHE
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в България все още няма условия за нормална икономика и нормален бизнесне случайно няма чужди инвеститори,има висока емирациявсеки идва тука да строи молове,никой не ще да строи заводитова е явен показател,че чуждия инвеститор само опипва почвата и е несигурен къде си влага паритеама как да си сигурен,като половината депутати са бивши агенти на ДС и начело на държавата е Тиква,вербуван за производство на фалшиви цигари в Крайморие.Въобще кой нормален човек ще дойде да инвестира в България ?
52
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори Метро източват много яко ДДС...А вие си мислете че чужденците са честни и ...може и да са, но спрямо техният народ, което е и нормално ( пример - евреите..). Познавам много посредствени хора и счетоводители които си ходят на екскурзийки и пазар по чужбина..Сетете се откъде са им парите. Те наистина са посредствени и мнооого бедни - духовно. В България всичко е наопаки. Умните са подтискани и луди, тарикатите,наглите и посредствените са хай-лайф. Резултатите са на лице. Плачевна държава...
51
0
 
11
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
Ако бяхме се усетили навреме и нямаше толкова хора които няма кои да им отвори очите за истината -да се изгради държавата на ново - сега икономиката и развитието ни щяха да са близки показатели до тези на Германия- но няма алчността затрива
50
3
 
26
 
! Отговори
Нобелист преди 13 години
До изсралия коментар 48:Алоооо, работеща икономика с КРАДЕНИ БЮДЖЕТНИ ПАРИ не се прави!!!Когато червените *** *** се научат да ПЕЧЕЛЯТ С ТРУД И МОЗЪК парите си, тогава ми ги сери тия приказки!!!
49
1
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 13 години
ПОДКРЕПЯ НИ ЕВРОПА И САЩ.САЩ ЗАРАДИ ТОВА,ЧЕ ИМ СЕ ПУСКАМЕ ЗА ВСИЧКО,КОЕТО И ДА ПОИСКАТ И ЕВРОПА ЗА ТОВА,ЧЕ СМЕ ВНЕСЛИ В ЕС 1 МИЛИАРД ЕВРО ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ.ЩЕ НИ ПОДКРЕПЯТ РАЗБИРА СЕ
48
12
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 13 години
Икономиката,приятелю работи когато и се създадат условия.А когато има повече служби за контрол отколкото работници не може да има нищо друго освен корупция и фалити
47
3
 
10
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
до 46 Охлюф -точно от такива далавераджий неможе да работи икономикатаКолкото и да произвежда народа от обикновенния гражданин се разграбва за да се пълнят джобовете на определени хора -изкривената демокрация която почна след 89та година -но САЩ И Европа подкрепят ГЕРБ при тези условия и връщане назад няма предстои сурово възмездие за такива хора
46
7
 
6
 
! Отговори
до глупак 41 преди 13 години
***.Пари ще има когато работи икономиката.Празен чувал колкото и да тупаш няма какво да пусне.Жалък злобен гебераст
45
10
 
7
 
! Отговори
ФФ преди 13 години
Даааа.Работи правителството.Така работи,че всичко дето мърда малко му остава.Едрия бизнес спря да работи тук и си изнесе парите.Дребния бизнес фалира.За земеделието да не говорим.Като идеш да си продадеш стоката на борсата от пет служби скачат върху теб....Работи правителството.Да е живо и здраво.И майка му също...10 години след като си идат не можем да се съвземем
44
1
 
16
 
! Отговори
Инженер преди 13 години
Фарадей е фирма, източила милиони от ВАШИЯ и моя джоб!
43
0
 
11
 
! Отговори
Инженер преди 13 години
Георги Узунов е втория най- активен строителен предприемач в Стара Загора!! Ясна е работата!!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия май ще ги хване диабета от толкова захар ...
41
5
 
22
 
! Отговори
КРАЙ преди 13 години
Според мен ,за тези престъпления трябва да има законодателни промени.Трябва да минат в графата заплаха за националната сигурност,да се наказват с най-малко 50 години затвор и конфискация на цялото имущество.В бюджета няма пари за здравеопазване ,за децата ,за пенсионерите,а тези Тарикати източват пари от Народните данъци.БАВНА СМЪРТ ДО ЖИВОТ.