Разбиха "Вносителите" укрили 7,5 млн. лв. ДДС за 4 месеца

11 души са арестувани, полицейската операция продължава
Обновена: 16 фев 2011 18:46 | 16 фев 2011 18:46,
63
Разбиха "Вносителите" укрили 7,5 млн. лв. ДДС за 4 месеца
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

11 души са задържани при операция „Вносителите“ срещу група, ощетила държавния бюджет със 7,5 млн. лв. за последните четири месеца чрез укриване на ДДС, съобщиха от МВР.

Шестима души са арестувани в Пловдив, по двама в София и Стара Загора и един в Пазарджик. В момента се извършват претърсвания на 35 адреса в градовете.

Сред задържаните има счетоводители и собственици на фирми, участвали в схема за невнасяне на ДДС, уточняват от МВР.

Разследващите са установили схема при която търговско дружество купува големи количества захар от Гърция на стойност 10 млн. лв. месечно, препродава ги на друго дружество, което от своя страна ги продава на други две фирми.

Последните, обаче получават реално по-големи количества от декларираните. Една от тях продава около 80% от внесената захар на вътрешния пазар, а част от количествата достигат и до голяма търговска верига. През последните четири месеца дружеството продава на вътрешния пазар захар за около 2 милиона лева, без ДДС и без продажбата да е отразена счетоводно.

Другата фирма също продава захарта, без да са съставяни каквито и да е счетоводни документи и така е избегнато плащане наДДС в размер на около 200 000 лв. месечно.

Така продадената от двете фирми захар остава като счетоводна наличност във второто по веригата дружество (първият купувач от фирмата вносител). Тези количества се „изписват” документално на фирма-бушон – без да има реална доставка.

От своя страна фирмата-бушон фактурира тези количества на друго дружество, което не води счетоводна отчетност и периодично се препродава, като сменя собствеността си и съответните териториални данъчни дирекции.

Фирмата-вносител, която е реализирала покупка на захар на стойност 10 милиона лева, съответно трябва да плати ДДС в размер на около 2 млн лева.Създава се схема при която първата фирма-бушон декларира фиктивно, че е извършила услуга за около 10 млн. лева на компанията-вносител, която от своя страна има правото да си възстанови ДДС. По този начин се „стопява” дължимия за внасяне данък от фирмата-вносител.

По същия начин с цел „стопяване” на дължимото, първата фирма-бушон декларира услуги за от втория  „бушон”, чийто собственик е криминално проявен.

В резултата на престъпните действия държавният бюджет е ощетен с около 7,5 милиона лева само за последните четири месеца.

Преди това, по друга схема, организираната група е ощетила бюджета за 18,6 милиона лева.

В операцията, която продължава и в момента, са участвали служители на Главна дирекция “Криминална полиция” и на областните дирекции на МВР в Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Тя е под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив и е с участието на служители на НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: вносителитеДДС измами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не по 500ПО 32000 лева на табелка!
19
4
 
15
 
! Отговори
georgiew80 преди 13 години
до 5И ти си прав, но тези пари ще влязат в бюджета. Другите и това не правеха.Само Масларова си поръчваше табелки за кабинета по 500лв едната...."на фактутра"
18
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахахахахаха! ИДВАТ ИЗБОРИ!!!Затова е тая шетня!!Сега герб ще загуби някой лев,мислейки ,че ще си ги вземе по-късно!ЯДЕЦ!
17
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идея си нямате колко ДДС е източено за 15 години...Само че тук когато си тарикат, крадец се счита за престижно вместо подобни типове да се изолират веднага от обществото ( както правят Евреите, те от тях си не крадът, а ако някой се изпусне го застига съдбата на Мадоф - той жив в затвора, а децата му едно по едно се ликвидират за назидание и поука ). Ето затова никога няма да се оправи България. България е била добре когато са се уважавали лекари, даскали, поп , кмет...Сега се уважават Азис и т.
16
10
 
8
 
! Отговори
ИСТИНА преди 13 години
АКО ГРОБ ВОДИ АКЦИИ СРЕЩУ РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ (ТЪЙ НАРЕ4ЕНИЯ ''БИЗНЕС'' В БГ) КАКТО ВОДИ МИЛИЦИОНЕРСКИ АКЦИИ СРЕЩУ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ,НЯМА ДА ИМАТ РАВНИ
15
9
 
9
 
! Отговори
ОТ 8 преди 13 години
МАФИЯТА СЕ ЯДОСА ,ЧЕ КАЗВАМ ИНФОРМАЦИЯ КОЯТО ГИ ЗАСЯГАСПОКО,ЩЕ ВЛЕЗНЕТЕ В ЗАТВОРА КОГАТО МАФИЯТА ОТ ГРОБ СИ ИДЕ
14
1
 
11
 
! Отговори
Запалянко преди 13 години
Съдията, Съдията,Съдията - Френски мъж!
13
2
 
15
 
! Отговори
хахуу преди 13 години
Сега и ако ги осъдят -цена няма да имат. Да ама не.
12
2
 
14
 
! Отговори
БАРОЗУ преди 13 години
В СИРИЩНИК СМЕ.
11
4
 
10
 
! Отговори
БРЮКСЕЛ,КЪДЕ СТЕ?? преди 13 години
От Президента до последния Министър в Тая ''страна'' знаят 4е робовладелците неосигоряват работниците си на заплатата която взимат...Интересно защо си мълчатСТРАСБУРГ,БРЮКСЕЛ,ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ
10
4
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 13 години
И *** Съргей ли пише тука?
9
18
 
10
 
! Отговори
СтаниШЕФ преди 13 години
Мръсните герберасти само имитират работа! А вие им вярвате...
8
17
 
10
 
! Отговори
Герб-Мафия преди 13 години
От Герб пак откриха топлата вода..Ало шматки,всяка ВТОРА фирма в България укрива данъци (от производство,суровини,не осигоряване на работниците си)До кога ще откривате топлата вода?Правете малко проверки по заведенията и ЧАЛГОТЕКИТЕ......те декларират около 1000 лв печалба на вечер,а всъшност е 15-20 000 лв минимум.Карат служителите си да чукат на СЛУЖЕБЕН БОН,а не не ФИСКАЛЕН.Държавата губи всеки месец минимум 1 000 000 000 лв.Правете проверки по фирми,мандри,заводи,да видите за какво става на въпрос.Само аз мога да ви дам поне 150 адреса на фирми,предприятия,мандри и заведения които укриват доходи от всичко,както и не плащане на ДДС.Ама на вас не ви се занимава,защото сте обвързани с тях и си взимате кинтите под масата.Ама добре 4е Европа не е сляпа.И после чакате Шенген,да ама друг път,през крив макарон.Жалко че ние обикновените хора го обираме
7
2
 
17
 
! Отговори
Hans Rus преди 13 години
Ако си използуват акъла за нещо градивно а не да създават схеми за това как да откраднат цена няма да имат!
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
E za tova revat kumanoidite.
5
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Georgiew80, от части си прав,но лошото е че те махат едни ,и на тяхно място слагат техни хора.Е в това е проблема :)
4
8
 
27
 
! Отговори
Daniel преди 13 години
Ами те затова хулят ГЕРБ и Цветанов, защото им секна далаверата.
3
2
 
32
 
! Отговори
КомуниЗт преди 13 години
А смятайте 20 години назад какво е ставало!!!!
2
5
 
43
 
! Отговори
georgiew80 преди 13 години
Всички хулят ГЕРБ и Цветанов, но тези далавери са били 20 години и сега се намиери кой да ги отреже.Ако някой не е съгласен с мен, то той е далеч от макроикономиката и това как тези разкрития помагат на всички ни.....
1
6
 
32
 
! Отговори
Бравоооо!!! преди 13 години
БРАВО НА ГЕРБ!!!