БХК vs. версията на МВР за загиналия афганистанец

Граничарите били повече от трима, стреляли двама, а не един
293
 БХК vs. версията на МВР за загиналия афганистанец
Снимка: Reuters, архив

Българският хелзински комитет оспори разпространената от полицията версия на случилото се край Средец в петък миналата седмица, когато един мигрант загина.

Още по темата

Според неправителствената организация има сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците.

От МВР вече обясниха, че групата от афганистанци, влезли нелегално в страната, е засечена край Средец от трима граничари. Едният от тях е стрелял във въздуха, но от рикоширал куршум е ранен и по-късно умира 56-годишен афганистанец.

На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК) се срещнаха и разговаряха с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център в  Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин. При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, съобщиха от организацията.

Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години и е бил придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, а неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, твърдят от БХК.

Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи.

Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите.

При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи, посочват от БХК.

От организацията призовават за цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Дани преди 8 години
Що ли не ми дреме за изявленията на БХК
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТова са предатели на държавна заплата
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК е само средство за точене на пари. Защитават единствено своите интереси. Това се доказва от няколко платени писачи тук. Нали не мислите, че като си защитавате *** твърдения че разбираш ли 50 нарушители преминали нелегално границата са нещастни бежанци, ние останалите от мислещия български наррод ви вярваме?
137
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От този комитет направо ме отвращават. Как е възможно да съществуват и кой ги финансира?
136
0
 
1
 
! Отговори
георги преди 8 години
граничарите да носат задалжително хлеб и сол по стара балгарска традициа така се посреат гости
135
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По съветската телевизия на истината казаха че са били талибани при това въоръжени . Другарите от ссср чисто прекратиха . Не стига че техния вожд путин я организира тая грозна екскурзия с цел да всява нестабилност в европа ми пък и обвиняват другите . Типично по милиционерски и комунистически вечно лъжливи па и крадливи
134
0
 
0
 
! Отговори
до 205 преди 8 години
"Толкова ли си кух? Че по тая логика полицаите трябва да избиват по 20-30 футболни фена след всеки мач. ..."НЕ БИ БИЛО ЛОШО !!!
133
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е това ние бе ***?! МОже би ти и платените ти сорсоидни колеги?! Аз повече имам право да кажа ние, защото ние - огромното мнозинство от български граждани - не искаме допускане на нелегални емигранти на българска земя и пет пари не даваме дали ще се разстрелват или отпращат обратно - каквото е необходимо, но да ги няма и да не се правят излишни разходи за тях! Ако има излишни пари - за пенсии, стипендии, пътища. Ако има съмнения - нека има референдум. Ха да видим какъв ще е резултата.
132
1
 
1
 
! Отговори
vdch преди 8 години
До @220Ама убития афганец да не е бил бъдещия шеф на "Протестна мрежа"?
131
0
 
14
 
! Отговори
vdch преди 8 години
някой, това не е български а АНТИбългарски комитет. Само така мога да нарека хора, които ровят за македонско и помашко малцинство. Сигурно както баба ти и дядо ти след 44-та.
130
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не са бежанци, а нелегално преминаващи границата престъпници и потенциални терористи! За всички тях трябва да се полага огромно количство бой, а за който не разбира от бой - рикошети в тавани на мостове. А за всички к**ви от БХК без бой, направо рикошети и линч!
129
0
 
8
 
! Отговори
ТЪПИ ТРОЛОВЕ преди 8 години
ЗА КАКВА ГРАНИЦА ГОВОРИТЕ? МОСТЪТЕ НА 20 МИНУТИ ПЪТ ОТ БУРГАС.
128
7
 
5
 
! Отговори
до е какво? преди 8 години
Толкова ли си кух? Че по тая логика полицаите трябва да избиват по 20-30 футболни фена след всеки мач. Има си закон в който ясно е указано кога се използва оръжии!!!
127
2
 
12
 
! Отговори
е какво... преди 8 години
е като се разбягат, полицаите какво да правят? да викат след тях - ама моля ви се спрете? Какво се очаква от тях да им раздават топло чайче и мекички?ще ги стрелят много ясно.
126
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК да отидат в Мексико и да минат границата с САЩ щом знаят законите ще обяснят на Американските граничари как трябва да пазят границата.
125
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато застреляха младо момиче при пътна проверка къде бяха от БХК !Не е нормално да се криеш под моста и да не изпълниш полицейско разпореждане при такива обстоятелства на всякъде по света ще стрелят полицаите не само на граница ми където и да е за това носят оръжие а не китка здравец..
124
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бхк са шайка ренегати не си заслужава да им се обръща внимание
123
0
 
10
 
! Отговори
204 преди 8 години
Има разлика от инцидентна смърт причинена без умисъл и разстрел само че гадната *** гнус иска да извърти нещата така че да може да скалъпи някое и друго дело я в Стазбург я някъде другаде на майната от което същите продажници си пълнят гушите дреме им иначе за тези талибани.
122
1
 
9
 
! Отговори
ПИТАЙ преди 8 години
До АнонименБРАТЯТА АМЕРИКАНЦИ КЪДЕ ПИШЕ,ЧЕ ЗА НЕЗАКОННО ПРЕМИНАВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА,НЕ СЕ ПОЛАГА РАЗСТРЕЛ.
121
0
 
21
 
! Отговори
адфасдф преди 8 години
Я минете така американската граница с Мексико или руската... ще ви пръснат кофата и ще ви запишат в дебелата книга на нарушителите