БХК vs. версията на МВР за загиналия афганистанец

Граничарите били повече от трима, стреляли двама, а не един
293
 БХК vs. версията на МВР за загиналия афганистанец
Снимка: Reuters, архив

Българският хелзински комитет оспори разпространената от полицията версия на случилото се край Средец в петък миналата седмица, когато един мигрант загина.

Още по темата

Според неправителствената организация има сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците.

От МВР вече обясниха, че групата от афганистанци, влезли нелегално в страната, е засечена край Средец от трима граничари. Едният от тях е стрелял във въздуха, но от рикоширал куршум е ранен и по-късно умира 56-годишен афганистанец.

На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК) се срещнаха и разговаряха с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център в  Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин. При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, съобщиха от организацията.

Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години и е бил придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, а неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, твърдят от БХК.

Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи.

Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите.

При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи, посочват от БХК.

От организацията призовават за цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
16
 
! Отговори
*** преди 8 години
Да прочетем Наказателния кодекс - Чл. 279. (1) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.Тези типове нямат документи, правят си каквото искат, може да са престъпници, избягали затворници, терористи. Как да се действа спрямо тях????Ако искат убежище - да си минат рез ГКПП и да заявят влизането си.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено е, че бих зад българските граничари, но не ви ли се иска поне веднъж да разберете истината!!! Стига с тези глупости и приказки от хиляда и една нощ! Хванали са ги, те са се разбягали някой е стрелял и това е. Целият български народ е с вас, ама поне един път кажете цялата истина!!!
118
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според МВР убитият е 56-годишен, а според БХК - 19-годишен. Това е сериозно разминаване. Какво казват патолозите за възрастта на афганеца?
117
11
 
2
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
"Единият от тях е стрелял във въздуха, но от рикоширал куршум е ранен и по-късно умира 56-годишен афганистанец" СТРЕЛЯЛ ВЪВ ВЪЗДУХА, НО КУРШУМЪТ СЕ УДАРИЛ В ЕДИН ОБЛАК, ВЪРНАЛ СЕ ОБРАТНО И УБИЛ ЧОВЕК! Ханко Брат!
116
0
 
26
 
! Отговори
ПЕСЪЧИНКА преди 8 години
КРАИНО ВРЕМЕ Е ТОЗИ АНТОБЪЛГАРСКИ КОМИТЕТ ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН СЪС ЗАКОН, КАКТО И ДРУГИТЕ Н.П.О.
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БХК се спонсорира от Со*ро:с, унгарският евреин, който изкара най-голяма печалба от падането на кулите - близнаци в Ню-йорк, който е изгонен завинаги от САЩ. Този същият Со:р*ос спонсорипа цялата емигрантска кампания, според признанията на арабите достигнали до Австрия и разпотани от австрийските специални служби. След като ги е снабдил с пари за целия път, таблети и телефони, и инструкции по таблети и телефони, защо да не им е дал и инструкции как да се държат при едни или други обстоятелства.
114
0
 
18
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Интересно -- какво му е българското на тоя КОМИТЕТ ? И още един простичък въпрос - какъв *** дирят половин рота невъоръжени афганистанци на толкова километра от границата на българска територия ? Те и тези, които ги засилват по нашите земи, разни х....комитети и прочие човеколюбиви кучкари трябва да са наясно -- и половината от тези хора , на тази територия, по това време, при тези обстоятелства да са избити, НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА УПРЕКВА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И ВЛАСТ----ако я има, разбира се !!!
113
0
 
15
 
! Отговори
ставри преди 8 години
"При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване".-те като котки виждат в тъмното,защото към 10 часа вечерта май е тъмничко.
112
1
 
13
 
! Отговори
ромът Манго преди 8 години
К'во шъ стане ако с братчедите от малата опънем некой от БъХъТоо.. кой ще вземе парата?
111
1
 
35
 
! Отговори
Иван Пешев преди 8 години
Аз пък твърдя следното , от БХК са отишли и са им казали че ако излъжат и осъдят държавата ще има някой лев за БХК ще има лев и за тях - логично нали ?
110
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тоя вълманГърците откога стрелят по границата
109
2
 
26
 
! Отговори
извън закона преди 8 години
БХК са нелегитимниОтдавна се саморазпуснахаПише го в сайта им
108
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям мерак да правят размирици имат от тоя антибългарски клоз.етВеднъж не защитиха бесарабските българи
107
2
 
34
 
! Отговори
ИВО преди 8 години
АБЕ ЩО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ БЕ1. мирни афганистанци2.това е граница нали не очаквате посред нощ да получа сигнал за нелегално влизане на група от 50 човека и да ги посрещна със кафе и кроасани3.радвайте се че полицаите не са имали автоматично оръжие4. тоя хелзински комитет може си го заврете в страсбург
106
1
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
тия лигльовци можеш ги намери в моловете с чаша от 0.500 мл.л течност със смрад в ръцете си, личат от 100 метра и повече ....
105
3
 
13
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
Искам да видя тай кифла от тоа комитет как държи оръжие ... в ръцете си по възможност и да ми се обади по телефона
104
3
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
Пичове и подобни, предлагам Ви да не пишете по теми когато става на въпрос за възражения на ти я ЛЬОЛЬОВЦИ
103
5
 
17
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
Тази абривиатура какво означава че да дава оценки..??????ПРЪДЛЬОВЦИ
102
7
 
22
 
! Отговори
става интересно преди 8 години
БХК вече се престарават в техните опити да се харесат на онзи мултимилиардер, сеяча на войни и кризи. Носят се слухове, че щял да закрива това НПО, резултатите от техните дейности не били задоволителни. Политиците вършели много по-добра работа и затова по-изгодно щяло да му бъде да ги финансира изцяло.
101
17
 
11
 
! Отговори
и още нещо преди 8 години
След като отпаднаха 10-те лъжи (били въоръжени, агресивни, с клипове в телефоните, имало сигнал за тях и т.н.), хайде някой да ми обясни какво са правили граничарите под моста???? Наистина ми е интересно ... при положение, че това НЕ Е ГРАНИЦА, а мост на 30 минути път от Бургас, и не е имало сигнал.... ?