Пандизчии гласят Топлото за парнаджия в затвора

Там отоплението било слабо и имали нужда от специалист
21 ное 2015 11:25,
26
Пандизчии гласят Топлото за парнаджия в затвора
Снимка: Архив Булфото

Затворници очакват с нетърпение бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров - Топлото да бъде приведен в зандана. Лишени от свобода разкриха, че парното в затворническото общежитие в Казичене работи слабо и има нужда от добър специалист, който да се захване сериозно с котелното, пише "Стандарт".

Още по темата

Благодарение на топлата зима, досега не е имало проблеми, но очакваното застудяване през декември притеснява пандизчиите. Затова мнозинството от тях са доволни, че човек като Вальо Топлото ще им e дружинка.

За него е отделена и специална килия, която наскоро е била ремонтирана. Зевзеци от панделата се шегуват, че няма да могат да му осигурят перлена вана и джакузи, но поне ще може да яде лакомства стига да не са бързо развалящи се продукти и да ги донесат близките му по време на свижданията.

За голямо съжаление на бившия шеф на "Топлофикация", той няма да може да се наслаждава на любимите си френски сирена, тъй като са малотраен продукт и няма как да бъдат внесени законно. Топлото ще може да се среща с близките си и да похапва лакомства два пъти месечно, през неделя, какъвто е режимът за свиждане в затвора.

След като бе осъден окончателно на 3 г. от Върховния касационен съд (ВКС), Топлото има точно 7 дни, през които ще бъде приведен в общежитието. Екстрите там са достатъчни, тъй като Казичене се слави като общежитие със сравнително добра хигиена. Голям плюс е и наличието на тоалетни в помещенията.

Освен това Димитров ще прекара вътре по-малко от 3 г., тъй като ще му бъде приспадната част от престоя му под арест. Освен това 2 работни дни ще му се зачитат за 3 излежани. А ще получава и заплата - малко над 100 лева всеки месец.

С работата си обаче едва ли ще успее да възстанови профуканите в периода 2003 до 2006 г. като шеф на "Топлофикация" хиляди левове за над 70 вида различни луксозни стоки. Само 325 бона са прахосани за скъпи френски сирена, плодове, минерална вода, лимонада, диетични кексчета, различни лакомства и напитки, домакински стоки и услуги и за ползване на луксозен джип "Лексус".

Парите са похарчени под формата на "представителни разходи" като освен скъпото френско сирене, в менюто на Топлото присъствала още вода "Перие", марков алкохол, джет, косачка, джакузи, лекарства, огромни количества захарни изделия и хранителни добавки.

Като директор Димитров е използвал специална перлена вана, както и различни видове скъпи мазила за тяло. За злоупотребите първоначално бяха изправени пред съда и бившите членове на борда на директорите на "Топлофикация" Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Те обаче бяха оправдани на две инстанции, а ВКС също потвърди, че нямат вина за скъпите покупки.

Според прокуратурата глезотиите били на стойност 422 хил. лв., според ВКС пропиляното е с около 100 хил. лв. по-малко.

"Подсъдимият не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, от което последвало неговото разпиляване", посочва ВКС. Съдиите Мая Цонева, Цветинка Пашкунова и Красимир Харалампиев подчертават, че ежедневното снабдяване на огромни количества от представителните разходи са били "несвойствен асортимент" за дружеството и в преобладаващата им част били предназначени за кабинета на директора.

Върховните магистрати напълно споделиха мнението на колегите си от Апелативния съд, че Димитров заслужава по-тежка присъда за извършеното престъпление, но с по-малкото наказание той е компенсиран за проточилото се дело срещу него, тъй като през последните 9 г. е бил с ограничени граждански права.

Проблемите на Топлото започнаха през лятото на 2006 г. Тогава се говореше, че по сметки в Австрия се крият източени от "Топлофикация" милиони. Топлото прекара няколко месеца в ареста. Срещу Димитров има още 3 висящи дела, но те не са приключили дори на първа инстанция.

По едното - за присвояване на 6 млн. лв., той бе осъден на първа инстанция на 14 г. затвор. След това процесът бе върнат на прокуратурата, където е и в момента. На първа инстанция 6 г. се влачи и делото за пране на 12 млн. лв. По третия процес - за недеклариране на сделки за 10 млн. лв., Топлото бе осъден на 5 г. затвор от Софийския районен съд. Втората инстанция обаче върна делото.

Така се оказа, че скъпите френски сирена, минералната вода и останалите глезотии са първото дело, което вкарва Топлото в затвора, но близо 10-годишната съдебна сага с него ще продължи.
Ако бъде осъден ефективно по някое от другите дела, то вероятността да изкара и повечко годинки на топло не е изключена. Към момента обаче подобни изгледи няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Джудзепе преди 8 години
Топлото е инжинер. Разбира от парно. Докато лежа в ареста на Гемето също оправя парното и му бяха супер благодарни. Не го мислете него. Пак ще се измъкне.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вальо топлото ще ги топли.........ама един по един
12
0
 
15
 
! Отговори
Рв преди 8 години
До пандизчиите.Той за нула време разсипа топлофикация София,на тва котелче в затвора няма и да се усетите кога ще го продаде. Аз ако съм на вас почвам от сега да цепя дърва че дойде ли топлото парно няма да има .
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Валка ич да не ти пука, Воленчо, Деси Чукулов и Цвъки ако дойдат при теб ще си прекарвате весело. Даже може да изнасяте пиеса пред колегите си, със заглавие "Бедните как ДГД".
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** статия с още по-тъпо заглавие. Като е бил шеф на топлофикация да не си мислите, че разбира от парно ?!До колкото знам е икономист и не му трябва да разбира от парно.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В котелното ще падне едно оправяне...
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно в прането на пари Топлото не е сам,поради което съдът се "затруднява".
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цветанов най му отива партиен секретар нали ще има скоро първична партийна група на ГЕРБ
6
0
 
12
 
! Отговори
телеграма от Виена преди 8 години
"Тук има едни пари дето чакат собственика си" - от Die EsrteЗа тия пари мога и 5 година да изкарам в Казичане и после еднопосочен билет.
5
1
 
18
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Ами хайде и Цв Цв бе ! И той е окончателно осъден !
4
4
 
15
 
! Отговори
бай Киро преди 8 години
Тоя е една шушумига,която отнесе плувката.Големите риби продължават да плуват на воля.Топлофикацията е третият производител на ток и продава най-скъпо.Там е далаверата.
3
0
 
10
 
! Отговори
ПиТаМ преди 8 години
Този ще е поредният, който ще изчезне преди да влезе на топло. А защо делата се бавят - да правери ВСС и брадатото протестърче - министър и да видят защо съдия Кр. протака така делото и защо няма дисциплинарка за тази вип-съдийка.
2
0
 
24
 
! Отговори
Рада преди 8 години
Твърде вероятно е там да му сменят прякора от "топлото" на "малката дълбока".
1
0
 
27
 
! Отговори
Т.Ж. преди 8 години
Професинализъм,професионализъм и пак професионализъм!