Наглост! Александров точел Фонда през 4 свои жилища

От апартаментите в чужбина той си докарвал солидни суми
21 апр 2016 09:00,
185
Наглост! Александров точел Фонда през 4 свои жилища
Снимка: Булфото, архив

Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров точел фонда през 4 свои апартамента в чужбина, които давал под наем на семействата на болните деца, научи "Монитор" от разследващите.

Едно от жилищата със сигурност е във Франция, а за останалите три станало ясно от записани със СРС-та разговори на служителите във Фонда.

От жилищата Александров си докарвал солидни суми, тъй като ги е давал под наем на семействата на изпращаните за операции и процедури деца.

Още по темата

Родителите на практика не са плащали за тях. Наемите, както и пътуването не само на пациентите, но и на техните придружители, се поемат от бюджета на фонда, който се пълни от държавната хазна и от дарители.

Това е само една от схемите, които Александров и колегите му са използвали за точене на държавните пари за болни деца.

Вчера по обяд шефът на звеното и всичките му 7 подчинени бяха арестувани за 24 часа. Целият щат на звеното е от 8 души, което означава, че реално е арестуван целият Фонд.

Според разследващите тъй като били "малък и сплотен колектив", служителите и шефът им по-лесно развивали корупционните практики - отклонявали средства от Фонда за лечение на деца в чужбина към свои лични сметки.

Освен това самият Павел Александров вземал подкупи от родители на болни деца, които са му носени на ръка. При акцията в неговия кабинет са били открити пликове с пари.

"Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца", сподели пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му щом има намеса на ГДБОП това навежда на мисълта, че има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек.

Очаква се специализираната прокуратура да оповести повече подробности за нарушенията. Днес изтича и първоначалната 24-часова мярка задържане под стража на арестуваните. Очаква се прокуратурата автоматично да ги удължи на 72 часа.

От държавното обвинение единствено уточняват, че разследването е по досъдебно производство за организирана престъпна група за корупционни престъпления.

Междувременно днес родители на нуждаещи се деца ще протестират пред Фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България всичко е гнило, където и да пипнеш - вони от гнусотии. Всички лекари в болниците са такива. Само пациентите си знаят. В бургаската болница се е стигнало дотам, че пациенти са посъветвали един болен, който бил изнудван да плаща, да избяга от болницата. И той наистина избягал. Не се учудвам, защото в тази болница един доктор взе пари, за да оперира мой близък. Ако не му бяхме платили, нямаше да го оперира, заплашваше го, че ще го прати в София на операция. Той така се притесни,
114
1
 
15
 
! Отговори
Говедо преди 8 години
Явно си заслужаваме съдбата да изчезнем като нация.С такива юди начело на институциите в Територията.
113
2
 
13
 
! Отговори
МРЪСНИЦИ преди 8 години
Да крадете от болни !На това ва учат в университетите и ставате ДОКТОРИ !По големите Крадци са ПРОФЕСОРИ !А хората ДАРЯВАТ ПАРИ ЗА ДЕЦАТА !
112
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да напишете, който и да е виновен- дали фонда или оня зомбирания министър незнам, ама на хората не им е все едно. Като се пусне апел за събиране на средства за болни деца всеки и благосклонен да даде , дори и да е малко. Чух една баба да казва- аз ако стоя гладна един ден няма да умра , ама щом мога да помогна с 2 лв. защо да не ги дам- и така сега на кого даваме пари? На болното дете, на корумпирани служители които точат парите или на шашавия министър който не се наяде.
111
2
 
12
 
! Отговори
Васко преди 8 години
Със сигурност е прибрал доста господинът от фонда. Него вече веднъж го гониха за корупция, а после мина че го свалили политически. Само ми е странно защо тези каки от обществения съвет го защитават като орлици. Дано не се окаже , че те пък са пробутвали свои познати и близки да се лекуват преимуществино и ли още по-лошо - са слагали нещо в джоба си.
110
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родителите които имат нужда от такава помощ и са минали по този път може да коментират, но две дами от обществения съвет коментираха сутринта по Нова, много подробно обясниха колко и защо са абсурдни тези обвинения.Държавата ни се управлява като мутренска бригада, само сега не ти пращат дебеловрати бухалкаджии, а качулати ДАНС-аджии.Повтаря се сценария КТБ.Нито едно от обвиненията не може да издържи, това е ясно и на калинките. Пари не са намирали, апартаментите не са на този господин.
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На едни колеги детето мина през фонда и сега се лекува в чужбина. Казаха че са възхитени от хората и работата на този фонд. Детенцето е с тежка диагноза, операциите и лечение са много скъпи и продължителни (казваха над 300 хил. щ.д.), фонда ги е осигурил. Без връзки, рушвети или други балкански комбинации.
108
4
 
11
 
! Отговори
Попов преди 8 години
Хората реагират първосигнално - ругаят, хейтват, кълнат...И така се отклонява вниманието от истински проблеми. Не вярвах, че МЗ ще стигнат до такава мерзост. Мислех, че Пепи Ваксината и неговия екип са просто политически халтурчици, алчни за власт. Оказаха се много повече.И пак ще повторя - ние, родителите на децата, на които фондът е помогнал през последните години знаем кой е Павел Александров, какъв е неговият морал и този на екипа му. Те нямат нищо общо с това, което се тиражира в"медиите"
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Активно мероприятие" с цел придобиване на контрол върху едни пари - 13 млн. А средството - дискредетиране и оклеветяване. Що за разследване е това, в което публично се оповестяват "факти", които би трябвало да са публична тайна ?! Хората реагират възмутено и първосигнално, защото става въпрос за обществени средства, предназначени за болни деца. Гениална мерзост на хората, организирали цялата акция. И в цялата тази история ГДБОП се използва за мокри поръчки. От кого ли ...
106
2
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Хубаво е да се прочете статията на Надежда Цекулова "Павел Александров, пликовете с пари и други легенди"Сега си задайте въпроса: Защо не се публикува в големите " медии"?Защо версиите на "информацията от прокуратурата" се променят, а имена няма?Отговорът е , защото се пускат лъжливи слухове, целящи да се отклони вниманието , да се грабне контролът и да се елиминира обществения такъв върху тези 13 милиона за лечение на деца, да се назначат удобни лица, а настоящите да се омаскарят.
105
5
 
14
 
! Отговори
Попов преди 8 години
Поредният случай, в който една лъжа повторена сто пъти става истина. И зад всичко това се крият интересите на частни клиники, лобисти и ухилената физиономия на Петър Москов. Имам колега, която преди 10 години заради принципност и нежелание да се поддаде на натиск бе вкарана в подобно активно мероприятие с помощта на службите - 8 години ходене по съдилища, съсипано здраве и психика. Оправдана. И на каква цена ? Не се самозалъгвайте. Всичко това може да се случи на всеки един от нас.
104
1
 
6
 
! Отговори
Попов преди 8 години
До П. Петров 105 - Абсолютно точна реплика за публичната отчетност и докладите. Нещо повече - на сайта има регистър на подадените заявления - входящи номера, дати на разглеждане, дати на получено мед. становище, одобрени суми. Ако желаете да Ви препратя нашия номер от зимата на 2012 г. още си стои там и е публично достояние. Разгледайте сайта и поне се замислете. Хейтърството може и да е обяснимо при тези нажежени емоции, но не ни освобождава от възможността да мислим.
103
2
 
5
 
! Отговори
циник преди 8 години
А на кой над него се е отчитал този директор. Със сигурност си е цакал, за да е директор и да не го закачат, ама кофти, лош късмет- "нахални" родители взели,че се оплакали и развалили далаверата на човека.
102
3
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Как така тази статия продължава да стои с такова заглавие, което е чиста лъжа..clubz.bg/38562-pavel_aleksandrov_plikovete_s_pari_i_drugi_legendibnr.bg/horizont/post/100683792/chaka
101
1
 
7
 
! Отговори
Homer преди 8 години
Посегнеш ли на живота на дечицата, изходът трябва да е само един!!! "Стресни се племе закъсняло...."
100
1
 
3
 
! Отговори
а такааа преди 8 години
КИТАЙЦИТЕ ОТДАВНА СА ИЗМИСЛИЛИ КАК ДА СЕ СПРАВАТ С ПОДОБНИ КОРУМПИРАНИ ЧИНОВНИЦИ? И ИСКАМЕ НЯКОЙ ДА НИ ОТГОВОРИ КАК ОБИКНОВЕН ЧИНОВНИК Е КУПИЛ 4 ??? АПАРТАМЕНТА В ЧУЖБИНА И КАК УВОЛНЕНИ ЗА КОРУПЦИЯ БИВАТ ВРЪЩАНИ НА ТАКИВА ДЛЪЖНОСТИ??? И ЗАЩО??? ТАКА ЛИ ПЕЧЕЛИТЕ ИЗБОРИ, С ПОДОБНИ ПОСЛУШНИЦИ , КОИТО СТАВАТ МИЛИОНЕРИ ЗА 1 МАНДАТ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ ФАМИЛИИ, КОИТО ИМА ЯВНО ЗА КАКВО ДА ВИ ОБИЧАТ, НАЛИ???
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абсолютно навсякъде където има българи има и схеми за кражби
98
0
 
4
 
! Отговори
REDA преди 8 години
Чета и не мога да разбера какво става. Явно е правил малка-до-средноголяма далаверка, като си е осигурявал наематели на свои жилища във Франция. Не се разбира на какви цени/наеми - дали са по-високи от обичайните за района. И за колко пари става дума? Че то дори може и да ги е давал на ниска цена, ама просто си е осигурявал наематели. Ама май не е делял с по-горните от него и не е дал на одиторите...
97
3
 
9
 
! Отговори
:Може да е варварско преди 8 години
Но този трябва да бъде убит с камъни на площада ! Знам че е много крайно моето мнение , но неговото минава всякакви граници ! Две неща са жалки първото е че не е само той ,второто е че нищо няма да му направят ! Но бог е справедлив !
96
0
 
7
 
! Отговори
*** преди 8 години
*** кръвопиец!!! Срам няма!!!