Всички следи сочат: Палежът в Пловдив – умишлен!

Хората в града се организират за протест пред изпепелените сгради
Обновена: 21 авг 2016 12:21 | 21 авг 2016 12:15,
118
 Всички следи сочат: Палежът в Пловдив – умишлен!
Снимка: Dnes.bg

Всички следи от пожара в тютюневи складове в Пловдив водят до версията за умишлен палеж.

Това сочат първоначалните наблюдения след изгасването на огън, потвърди говорителят на Пожарната в Пловдив Цвятко Дешев. Версията се подкрепя и от силната миризма на нафта и синия пламък, забелязан от пожарникарите.

Културният министър Вежди Рашидов вече разпореди проверка на слуая, а прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен засега извършител.

В Община Пловдив тази сутрин беше сформиран кризисен щаб.

Още по темата
“Беше взето решение да се затворят 4 улици за преминаване, за да се осигури безопасността на гражданите.”, обясниха от администрацията.

Екипите на пожарната остават на мястото.

Междувременно стана ясно, че хора се организират в социалните мрежи на спонтанен протест под формата на флашмоб. Пловдивчани ще изразят позицията си като поставят цветя пред рухналите сгради.

Късно снощи пожарът в Тютюневия град в Пловдив се разрасна. Цяла нощ екипи на пожарната се бореха с огнената стихия. Малко преди полунощ четвъртият поред запален склад рухна.

Четири сгради, паметници на културата са напълно унищожени. Огнището продължава да тлее.

Снощи, когато пламъците обхванаха цялата четвърта сграда, в небето се издигаха огнени сажди, които след това падаха на земята. Заради създалата се опасност за пешеходци и шофьори, периметърът на безопасност беше увеличен.

В района се чуваше пукане и пропадане на етажи. Бяха евакуирани и хората, които живеят в къщи в района около горящия склад.

Жителите на квартала споделиха, че се страхуват имотите им да не попаднат в обсега на пламъците. Целият наличен състав на пожарната беше мобилизиран.

И според хората в района пожарът е умишлен и предварително планиран, за да се разчисти апетитният терен за строеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
22
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Ние сме общество с материални ценности! Не сме австреопитек като теб, които живее в гората и фотосинтезира! И за кой дух на времето говорим при тези стари складове? Кой ходи там за да улавя този дух? Кажи вуду-шамане, нека почерпим мъдрост от извора?
36
1
 
3
 
! Отговори
хъ преди 7 години
в 37 на мястото на *** да се чете д-у-х-аВ смисъл ДУХ, а не глагола
35
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам чувството, че тука се навъртат 2-3 трола и ни убеждават, че културата е по-малко важна от възможността ГЕРБ-ерската напаст да печели пари.
34
4
 
4
 
! Отговори
Bay Ganyo преди 7 години
Te..kapitalustite imat milioni...nie Plovdivchani bezcenna istoriya i kultura! S nishto nemoje da ya kupite!
33
5
 
16
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Старите сгради носят духа на времето. Общество с нематериални ценности поддържа това. У нас не се случва. Разруха, разпад.И засадени палми. Такива има вече на много места в града.
32
4
 
13
 
! Отговори
ист преди 7 години
Паметниците на културата са били на богати собственици ,национализирани след 1944 г. След като са използвани без да са поддържани, са върнати при реституцията. Бившите собственици нямат средства да ги поддържат, а соц. закон ги задължава. С този закон пак се наказват бившите собственици. Сега този прекрасен терен няма как да не бъде разчистен заради новите соц. хайдуци.
31
2
 
2
 
! Отговори
Bay Ganyo преди 7 години
Tazi sgrada e Pametnik na Kulturata! Kupuvacha mnogo dobre e znael kakvo kupuva..i che tryabva da ya zapazi i podurja! No te se nadyavat..chrez podkupi da podmenyat statuta!! I kogato podkupa ne pomaga..pochvat s paleji! Plovdiv e razlichen..horata nyama da pozvolyat alchnite kapitalisti da nalojat svoite pravila! Pametnika e Vechen!
30
5
 
3
 
! Отговори
край преди 7 години
Абе това сайта Днес - машина на времето. за некой хора тука 10ноември 89 г. още не е дошъл. Нямало нищо лошо държавата да обезщети собствениците ако иска парцела им за градинки или да поддържат "паметник на културата" - това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО бе хора.
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До крайЕ те утре и Кремиковци ще обявяват за паметник на културата. Въобще там едни чиновници по свое собствено усмотрение взимат едни решения и толкова. Захарна фабрика буквално е опасно за живота място, но ние сме го изтъпанчили като културна забележителност, без да питаме собственика, просто така сме решили. Къде са туристите по тези културни обекти питам аз и защо всъщност така старателно ги пазим?
28
0
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
А ти не ходиш ли по градинки и паркове. Сигурно се сърдиш, когато на морето някой си огради поляната и ти не можеш да стигнеш до плажа. Няма нищо лошо държавата да обезщети собствениците, така е и редно, стига да не се стига до наглярски изпълнения.
27
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се случват нещата в личната държава на Бойко Борисов. По същия начин се случват нещата в личния град на Иван Тотев. Паметниците на културата ще се палят, за да се вдигнат на тяхно място кръчми, хотели, автомивки. Все нещо от което да "пада някой лев" за власт имащите. Докато ни управляват ГЕРБ ще е така. Ще царува простотията и посредствеността!
26
1
 
18
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Сега ще се усвоят едни пари по европроекти.Чиста работа. Спестиха си бая разходи по събарянето.
25
10
 
6
 
! Отговори
край преди 7 години
Отделно пък и обявяват за памтници на културата разни стари складове и фабрики дето нищо чак толкова ценонност не ппрадставляват - справка Захарна фабрика в София.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на тези терени паркове не могат да се строя дебели завистливи кратуни, защото са частна собственост! Само ако общината или държавата се бръкне и изкупи парцелите от собствениците може да се правят подобни обществени обекти. Представям си как щяхте да ревете всички, ако вие бяхте собственици на тези сгради и не можехте да правите нищо с тях.
23
9
 
2
 
! Отговори
край преди 7 години
Подкрепям собствениците на всички сгради - паметници на културата. Не може да вменяваш задължения на някой без да го възмездиш за това. За това се стига до криминални прояви или до пълна безстопанственост на имотите - справка стария град на В Търново, на Пловдиви, и къде ли още не.
22
14
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Къде греша, обясни ми, дай да ти видя аргументите? Никой не може да ме убеди, че едни никому непотребни руини, са по-добър вариант от нова функционална сграда!
21
9
 
2
 
! Отговори
край преди 7 години
Същото е и с отреждането на ЧАСТНИ имоти за озеленяване. Искате парцела ми да е градинка добре - обезщетява ме общината равностойно и тогава си водете кученцата да акат в моя парцел.
20
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно подкрепям действията на собствениците! Това е отчаян ход на хора които имат собственост, но не могат да се разпореждат с нея, а уж в конституцията е записано, че частната собственост е неприкосновена. Тези складове нямат никаква културно-историческа стойност, това са едни опасни разпадащи се сгради, свърталища на наркомани, клошари и други ***. Да се чуди човек защо е целия този рев да се запазят едни руини? Това е едно безумно упорство, водещо единствено до деградация.
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кметът отново невинен, нали е от нашите момчета - крадливо герберастче.И как си построи къща за 3 млн със заплата от 2 500 лв.Иначе изпреварваме Румъния в борбата с корупцията. Питайте Мутрьо.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18Явно имаш доста дефицити щом не разбираш кое му е "лошото"!