Петър Москов с три обвинения заради турските ваксини

Нанесъл е щети за стотици хиляди левове, според разследващите
Обновена: 21 ное 2016 19:24 | 21 ное 2016 18:15,
190
Петър Москов с три обвинения заради турските ваксини
Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост.

По-рано стана ясно, че обвинение е повдигнато и на заместника му Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция.

Арнаудова заяви, че това дарение е прието в разрез със законовите регламенти за получаване на разрешение за употреба на територията на страната.

Вносът на 200 000 ваксини е трябвало да бъде безплатен, но Министерството на здравеопазването е заплатило ДДС в размер на 323 хил. лева, както и разходите по доставките на ваксините. В този размер са и нанесените имуществени вредни последици.

По думите ѝ разследването на Софийска градска прокуратура е установило, че на 9 юли 2015 година Петър Москов в качеството си на министър на здравеопазването в съучастие със своя заместник Адам Персенски, с цел да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Р Турция, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения.

"От това деяние са настъпили значителни вредни последици, както от имуществен, така и от неимуществен характер", подчерта Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Второто обвинение на Петър Москов е за износ на ваксини и ощетяване на държавно дружество с 413 370 лв.

България е направила дарение – 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза БЦЖ на Република Турция, обясни Арнаудова. Министър Москов е възложил на държавното дружество "Бул Био" да произведе за нуждите на Р България това количество ваксини, допълни тя.

В писмо министър Москов е поел задължение стойността на тези ваксини да бъде заплатена от Министерство на здравеопазването. Но всъщност на 27 ноември 2015 г. на изпълнителният директор на "Бул Био" Любомир Димитров е бил предявен за подпис договор за дарение.

"По този начин министър Москов е анулирал задължение на Министерство на здравеопазването към "Бул Био". Само производствените разходи за изработка на тези 5 млн. ваксини срещу туберкулоза възлиза на 413 370 лв. В този размер считаме, че е настъпила щета за държавното дружество "Бул Био" ЕООД", обясни Арнаудова.

Третото обвинение на здравния министър в оставка Петър Москов е за безстопанственост и недостатъчен контрол върху държавното дружество "Бул Био".

В периода 24 юни – 1 юли 2016 г. е разпоредено произвеждането на ампули с ваксината "ТетаДиф" в база "Люлин" на дружеството. А базата няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства, обясни Арнаудова.

В тази база са били произведени 1 014 000 ампули от ваксината. Стойността на ампулите е 110 302 лв., коментира тя.

По думите й тези ампули и това количество ваксина подлежат абсолютно задължително на унищожаване.

На Петър Москов и Адам Персенски е взета мярка за неотклонение "подписка".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
7
 
7
 
! Отговори
ййй преди 7 години
До С.СтанишевТи ли ги измисляш тези глупости или някой ти ги дава подготвени коментари.. Нали Орешарски и Станишев назначиха Пеевски за шеф на ДАНС.
116
3
 
12
 
! Отговори
С.Станишев преди 7 години
Местан заявил, че той е бил инициаторът, като целта била ДПС да влезе през парадния вход във властта заедно с ГЕРБ.Според него, договорката станала в кърджалийското кафе, в което се срещнаха Бойко Борисов и Лютви Местан през 2014 г. Бившият лидер на БСП каза, че между Борисов и Местан е имало и други непублични срещи, за да се стигне до падането на кабинета Орешарски.
115
3
 
8
 
! Отговори
С.Станишев преди 7 години
Лидерът на ПЕС: Аз съм исторически русофил! Местан събори кабинета Орешарски.Падането на кабинета Орешарски е резултат от политическа сделка между ГЕРБ и ДПС. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей СтанишевМестан заявил, че той е бил инициаторът, като целта била ДПС да влезе през парадния вход във властта заедно с ГЕРБ.Според него, договорката станала в кърджалийското кафе, в което се срещнаха Бойко Борисов и Лютви Местан през 2014 г. Бившият лидер на БСП каза, че между Борисов и Местан е имало и други непублични срещи, за да се стигне до падането на ка
114
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станишев плазмодия 1 година държеше хората на улицата и не даваше властта!!! 1 година кръв пред народното събрание, кордон и полиция!!! Срам, срам срам!!! Фалираха и пак си тръгнаха!!!
113
9
 
8
 
! Отговори
ййй преди 7 години
До ОрешарскиЯ го питай Орешарски защо изхарчи 2 милиарда само за една година и фалира КТБ който ни тсрува още 4 милирда
112
4
 
3
 
! Отговори
Орешарски преди 7 години
Това щяло да създаде напрежение и в един момент нататък ще имаме проблеми с обслужването на дълга
111
3
 
11
 
! Отговори
Орешарски преди 7 години
Орешарски: България върви към гръцки сценарийВижте какъв беше сценарият в Гърция. Нещо подобно ни чака след 5, 10 години в зависимост от темпото на растеж на дълга. Дефицитите в бюджета винаги идват от по-големи разходи, спрямо собствените приходи на бюджета. Няма друга причина. Така е от 2009 година.Това каза бившият премиер Пламен Орешарски.В един момент дългът щял да стане толкова голям, че лихвените разходи ще изместят доста от социалните разходи.
110
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 120, Нормално, БСП нямаше да даде властта!!! С кръв я взимат, с кръв я пускат!!! А Бойко като пич си подаде оставкат!!! По-долна партия от БСП няма НЯМА!!!
109
6
 
4
 
! Отговори
nick преди 7 години
Луканов - БСП - докара ни до банкрутВиденов - БСП - докара ни до банкрутТройна коалиция - БСП, НДСВ и ДПС - спрени фондове
108
5
 
2
 
! Отговори
БСП БСП БСП преди 7 години
БОГ ДОГАН!!!!!!!!!!!!!!!!!БОГ МАСЛАРОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
107
3
 
8
 
! Отговори
С.Станишев преди 7 години
Кабинетът не бе свален от протестърите, а от Лютви Местан, призна за пръв път Станишев.После Местан получи своя партия като награда.А тя не работи за България.Питам се дали самото правителство на ГЕРБ сега работи за България, каза в заключение лидерът на ПЕС.
106
2
 
11
 
! Отговори
С.Станишев преди 7 години
Днес се чудя къде са умните и красивите, когато България затъна с 16 милиарда дълг, а тогава за един милиард блокираха кръстовища. Просто няма кой да им плати. Въпреки милиардите дълг.Но правителството не падна заради протестите. То си работеше, въпреки натиска.Правителството падна неочаквано, когато ГЕРБ си купи ДПС. Видяха, че от улицата няма как да стане и пробиха отвътре. Защото искаха властта на всяка цена.
105
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БСП БСП БСПКак добре ли плащат от ГЕРБ на троловете ?
104
6
 
3
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Поредните лъжи на троловете... 37 милирда евра дългове бил натрупал Бойко... Този дълг е по-висок още през 2009 когато Бойко НЕ беше на властbnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/200901_s_ged_press_a1_bg.pdf
103
2
 
6
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Държавният дълг може да излезе извън контролНяма никакви изгледи България да стане икономически тигър и на този фон бързото нарастване на бюджетните разходи и на държавния дълг е много тревожно. Това обявиха от Института за икономически изследвания при БАН.Учените, които вчера представиха годишния си доклад за 2016 г., разкритикуваха финансовата политика на правителство по всички фронтове - от лошото прогнозиране на бюджета до растящите разходи на правителството, "складирането" на заеми във фискалния резерв и непрозрачното им харчене.
102
5
 
1
 
! Отговори
БСП БСП БСП преди 7 години
АЗ БСПТИ СИ БЕСПВСИЧКИ СМЕ БСП
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 46-тиА "ЕУВАКС" как добре ли я понасят турските деца ??? И защо Турция ни пробута тези ваксини на нас като "дарение" ???
100
6
 
6
 
! Отговори
просто изумен преди 7 години
До ПОТРЕСЕН 110Аз знаех че мутрата ни е ограбила но сега като прочетох цифрите никога не съм и предполагал че е такъв крадец. Вече България няма изправяне на крака след такъв грабеж. Прав е и форумеца с ник "БСП"че крадливата клика ГЕРБ ни окраде тотално и трябва винаги занапред да се гласува за БСП както направиха на миналите избори 2 млн. и 64 хил. човека срещу малко над 1 милион за хунтата.ПОБЕДА- РАЗМАЗАХМЕ ГИПРАВ СИ Г-НЕ С НИК БСП- ПОБЕДА
99
4
 
3
 
! Отговори
ййй преди 7 години
До ИванВие, тези които не разбирате нищо от финанси защо цитирате разни неща от които нищо не разбирате...??? Брутен Външен Дълг НЕ Е само ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ, а дълг на държавния и частния сектор към външни лица.. Ако искаш си погледни пак БНБ и ще видиш, че този дълг е 36.434 милиарда евра още в началото на 2009г.... а сега е 35.3791.. bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/200901_s_ged_press_a1_bg.pdf
98
4
 
2
 
! Отговори
БСП БСП БСП преди 7 години
АЗ ОТ БСП-ТО ДА ЖИВЕЕ БСП ДОГАН , ЛУКАНОВ, БОГ ВИДЕНОВ!!!!!!!!!!!!!