Петър Москов с три обвинения заради турските ваксини

Нанесъл е щети за стотици хиляди левове, според разследващите
Обновена: 21 ное 2016 19:24 | 21 ное 2016 18:15,
190
Петър Москов с три обвинения заради турските ваксини
Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост.

По-рано стана ясно, че обвинение е повдигнато и на заместника му Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция.

Арнаудова заяви, че това дарение е прието в разрез със законовите регламенти за получаване на разрешение за употреба на територията на страната.

Вносът на 200 000 ваксини е трябвало да бъде безплатен, но Министерството на здравеопазването е заплатило ДДС в размер на 323 хил. лева, както и разходите по доставките на ваксините. В този размер са и нанесените имуществени вредни последици.

По думите ѝ разследването на Софийска градска прокуратура е установило, че на 9 юли 2015 година Петър Москов в качеството си на министър на здравеопазването в съучастие със своя заместник Адам Персенски, с цел да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Р Турция, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения.

"От това деяние са настъпили значителни вредни последици, както от имуществен, така и от неимуществен характер", подчерта Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Второто обвинение на Петър Москов е за износ на ваксини и ощетяване на държавно дружество с 413 370 лв.

България е направила дарение – 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза БЦЖ на Република Турция, обясни Арнаудова. Министър Москов е възложил на държавното дружество "Бул Био" да произведе за нуждите на Р България това количество ваксини, допълни тя.

В писмо министър Москов е поел задължение стойността на тези ваксини да бъде заплатена от Министерство на здравеопазването. Но всъщност на 27 ноември 2015 г. на изпълнителният директор на "Бул Био" Любомир Димитров е бил предявен за подпис договор за дарение.

"По този начин министър Москов е анулирал задължение на Министерство на здравеопазването към "Бул Био". Само производствените разходи за изработка на тези 5 млн. ваксини срещу туберкулоза възлиза на 413 370 лв. В този размер считаме, че е настъпила щета за държавното дружество "Бул Био" ЕООД", обясни Арнаудова.

Третото обвинение на здравния министър в оставка Петър Москов е за безстопанственост и недостатъчен контрол върху държавното дружество "Бул Био".

В периода 24 юни – 1 юли 2016 г. е разпоредено произвеждането на ампули с ваксината "ТетаДиф" в база "Люлин" на дружеството. А базата няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства, обясни Арнаудова.

В тази база са били произведени 1 014 000 ампули от ваксината. Стойността на ампулите е 110 302 лв., коментира тя.

По думите й тези ампули и това количество ваксина подлежат абсолютно задължително на унищожаване.

На Петър Москов и Адам Персенски е взета мярка за неотклонение "подписка".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
6
 
! Отговори
ПОТРЕСЕН преди 7 години
И аз сега видях в БНБ и се изумих как ни е ограбила мутрата-Герб Положи Скъп Букет Върху Гроба на Умираща България-Ужасяващ ръст на брутния външен дългСпрямо третия месец на настоящата година външният дълг в края на април нарасна с 586,3 млн. евроДългосрочните задължения в края на април са в размер на 27,8027 млрд. евро (60% от БВП и 78,6% от брутния външен дълг), като нарастват с 1,5943 млрд. евро (повишение с 6,1%) спрямо края на 2015 година, когато дългосрочните задължения бяха в размер на 26,2084 млрд. евро.
96
4
 
1
 
! Отговори
БСП БСП БСП преди 7 години
БОРИСОВ..... И ДА ВЗЕЛ БИЛ ЕДИН КРЕДИТ ЗА ПО-НИСКА ЛИХВА ЗА ПОГАСЯВАНЕ НА СТАР!!!АМА БСП-ТО МИ КАЗАХ, ЧЕ ГО ИЗХАРЧИЛ И ГО СЛОЖИЛ В ДЖОБА!!! ЛАПНАЛ ГО, ГЛЪТНАЛ ГО...АМ....АМТОЙ КАЗВА, ЧЕ НЕ ГИ БАРАЛ ТЕЗИ ПАРИ, А БИЛИ ЗАРАДИ ПО-НИСКАТА ЛИХВАЯ И ПОГАСЯВАНЕ НА СТАРИТЕ ЗАДЪЛЖЕНЯИЯ.....АМА АЗ ВЯРВАМ САМО НА БСП-ТОКОГАТО ИМАШ ТАКИВА УСПЕШНИ ПРЕМИЕРИ КАК НЯМА ДА ИМ ВЯРВАМДОГА, ЛУКАНОВ, ВИДЕНОВ, СТАНИШЕВ, ОРЕШАРСКИ!!!!!!!!!
95
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 7 години
До БСП БСП БСП...................................................ПОДКРЕПЯМ ТЕ И АЗ. ГРАБ ПОГРЕБА БЪЛГАРИЯ!НАРОДЕН СЪД И 2-РИ НЮРНБЕРГСКИ ПРОЦЕС!БЕСИЛКА ЗА МУТРИТЕ ОТ ГРАБ И СЛЕД ТОВА В ЗЕМЯТА...........ПОДКРЕПЯМ ТЕ И АЗ КОЛЕГА ИНТЕЛИГЕНТЕН
94
2
 
3
 
! Отговори
Стойко Ганчев преди 7 години
До БСП БСП БСП 107Прав си,наистина ГРОБ-арите ни погребаха. Затова се лъгах преди да гласувам за тях но вече занапред винаги за БСП. Прав си колега-ПОТРЕСАВАЩА НОВИНА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ В ЕДИН ОТ НАЙ- ГОЛЕМИТЕ НОВИНАРСКИ ПОРТАЛИСлед нас и потоп: ГЕРБ натрупа 23 млрд. държавен дълг!Де ги протестърите бре? Де сте чада заблудени? Май малко ви се види и затова не излазяте? Или коката си я бива? А?
93
4
 
1
 
! Отговори
БСП БСП БСП преди 7 години
СКЪПИ СЪБРАТЯ БЕО-АРИ ВИЕ ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕТЕ...КАК 100 ГОДИНИ СЕ ЛЕЯТ Л.АЙНА В ЧЕРНО МОРЕ, ОБЕЩА ЗА ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ И НЕ ГИ СЛОЖИ БОРИСОВ!!! ПРЕДАТЕЛ!!!ДОГАН КАКВИ НЕЩА НАПРАВИ, ЕДНИ ВОДНИ ОГЛЕДАЛА, ЕДНО ЧУДЕСИИИБОГ ДОГАН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
92
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 7 години
До йййВлез в сайта на БНБ,да ти копирам ли-В края на 2013 година, когато поне публично нямаше индикации за предстоящата криза в четвъртата по големина банка, дългът е под 14 млрд. леваВ края на април 2016 година брутният външен дълг е 35,3791 млрд. евро с 3,8% спрямо края на предходната година.Тогава дългът беше в размер на 34,0909 млрд. евро (77,2% от БВП), показват данни на Българската народна банка, цитирани от БНР
91
8
 
2
 
! Отговори
БСП БСП БСП преди 7 години
ПРОДЪЛЖАВА ЗА ГЕРБ ....7. НАБУТАХА НИ С БЕЛЕНЕ8. НАБУТАХА НИ С ЮЖЕН ПОТОК И СКЪП ГАЗ9. НИКАКВА ДЕВЕРСИФИКАЦИЯ, ПЛАЩАМЕ НАЙ-СКЪПИЯТ ГАЗ!!!10. 1 МЕТРО НЕ НАПТРАВИХА, 1 ЗАЛА.....ЕДИН ПИРОН НЕ ЗАБИХА!!!11. ЛА.*** С ИЗВИНЕНИЕ 100Г. В ЧЕРНО МОРЕ И ЕДНА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ НЕ НАПРАВИХА!!!12. И ОП ДЕФИЦИТ 20%... ЕМИ КАК ДА УПРАВЛЯВАТ????
90
6
 
2
 
! Отговори
ййй преди 7 години
До ужасенПокажи ми къде при БНБ пише, че дълга е бил 26% а сега е 72%???
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Начинът да се спре източването на касата от болниците, е като се подобри контролът в самите болници, а не като се контролират пациенти. Пациентите са болни и са отишли да им бъде оказана помощ, а не да бъдат третирани като престъпници. Касата да си измисли работещ механизъм, с който да проверяват болниците и какво става там, да правят контролни проверки всяка седмица ако трябва. Има начини. Болничната администрация трябва да бъде третирана като престъпници,а не пациентите.
88
2
 
9
 
! Отговори
ужасен преди 7 години
До Ликуващ и танцуващДа, този ни погреба окончетелно. За времето откакто узурпира властта този бандит Държавния дълг е скочил от 26 на 72% от брутния вътрешен продукт според данни на БНБ. Вие осъзнавате ли този и шайката около него как ни сложиха примката на врата и ни изпратиха в пропастта? Този бандюга за 2 год. натовари всеки Българин с дълг от 13 хил. лв. Благодарение на този крадец Тиквун след няколко години няма да има пенсии и социални плащания. Опоска държавата като термит!АМИН
87
2
 
7
 
! Отговори
Ликуващ и танцуващ преди 7 години
До Момчето си отива..............................................Прави сте момчета! Народа танцува,пее и ликува в чест на изритването на Мутрагенъо от властта с жестоки шутове. Изритахме безмилостно жестоко една несъстоятелна мутра погребала България и ни загробила с милиарди заеми. Както писа журналиста Гр.Лилов за 2 г. заемите които взе бандидското правителство на мутрата са 29 млрд. а държавния бюджет е бил 20 млрд. Тоест сме живели на кредит тези 2 г. и 9 млрд. откраднати. СЪД И ЗАТВОР
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес Москов, а утре приведения зет Костов!
85
12
 
4
 
! Отговори
БСП БСП БСП преди 7 години
до 93,ГЕРБ НЕ ИСКАМ ДА ГИ ЧУВАМ!!!!!!!!!!!!!!КАКВО НАПРАВИХА ГЕРБ............1. ФАЛИРАХА БАНКОВАТА СИСТЕМА2. ОТКРАДНАХА ВСИЧКИ СПЕСТЯВАНИЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДО ЕДИН3.НАПРАВИХА 7 ДОЛАРА ЗАПЛАТИТЕ3. РЕКОРДЕН ДЕФИЦИТ НА ДЪРЖАВАТА, НИКОГА НЕ Е БИЛО -20 % И ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА!!!НЯМА ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ НА УЧИТЕЛИТЕ - 7 ДОЛАРА ЗАПЛАТА!!!4. СПРЕНИ ЕВРОФОНДОВЕ!!!5. ПРАЗНИ МАГАЗИНИ И ГЛАД И С КУПОНИ НА ОПАШКА, А НЕ КАТО ПРИ ЛУКАНОВ, ПЪЛНИ МАГАЗИНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
84
2
 
13
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
КОГАТО ЕДИН КАРИЕРИСТ КАТО МОСКОВ СЕ ПРЕХЛАСНЕ ПО ДИВОТИИТЕ НА БОКО НАКРАЯ ЗАВЪРШВА В ДРАНГОЛНИКА.
83
0
 
5
 
! Отговори
до аз преди 7 години
Ти си медицинско лице нали ..бог да си ти въздаде не те кълна бласгославям те и теб и цялото ти семеиство дано сте здрави
82
0
 
7
 
! Отговори
до 91 преди 7 години
ГЕРБ два незавършени мандата с оставки след протести и наказателно гласуване. Изключително "успешно" управление.
81
0
 
6
 
! Отговори
Хайдукатска мъдрост преди 7 години
Не е важно да познаваш законите,а е важно да познаваш съдиите.
80
10
 
4
 
! Отговори
БСП БСП БСП преди 7 години
1. ЛУКНОВ - ПЪЛНИ МАГАЗИНИ!!!2. ВИДЕНОВ - СТАБИЛНА БАНКОВА СИСТЕМА, 500 ДОЛАРА ЗАПЛАТА!!!3. СТАНИШЕВ, ДОГАН - УСВОЕНИ ДО СТОТИНКА ЕВРОФОНДОВЕ!!!4.ОРЕШАРСКИ - СТАБИЛНА БАНКОВА СИСТЕМА!!!ЗАТОВА ГЛАСУВАМ ЗА БСП!!!ЗАЩОТО СА НАЙ-ДОБРИТЕ!!!НЕКА ДА ГИ ВЪРНЕМ НА ВЛАСТ, ДА НИ ОПРАВЯТ ПАК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
79
2
 
9
 
! Отговори
Кьорава Темиида преди 7 години
Герберастите са ваксинирани от срам,скрупули и най-вече от наказателна отговорност.Поредната пушилка.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на въжето и това е, какво се хили мазната мутра