В Монтана борят ало измамите с брошури

Те са разпространени от полицията
22 дек 2022 10:13, Александър Попов
8
В Монтана борят ало измамите с брошури
Снимка: БГНЕС, архив

Поради активизирането на телефонните измамници в Монтанско през декември Областната дирекция на МВР в Монтана пусна брошура със съвети как хората да се предпазят от тези измами. Брошурата се разпространява безплатно в пощенски станции, кметства, пенсионерски клубове и държавни администрации, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана.

В брошурата са обяснени различните начини, чрез които телефонните измамници въвеждат в заблуждение своите жертви – уж да окажат съдействие на полицията за залавяне на престъпници, да дадат пари за спешна операция на свой близък, да закупят различни електрически уреди на ниски цени и т.н.
От полицията в Монтана предупреждават хората в региона, ако получат обаждане от непознат, то в никакъв случай да не дават пари, а първо да потърсят близките си, да се свържат с приятели и съседи, а най-добре да позвънят на телефон 112.

През последната седмица в Монтанско станаха две телефонни измами, а жертвите бяха възрастни хора от региона. В единия случай 85-годишен човек пътува с такси от село Белотинци до Монтана, за да остави 6500  лева пред областната болница в града, а в другия 81-годишна жена захвърли плик с 2600 лева пред болницата в Лом. И в двата случая жертвите мислеха, че помагат на полицията да залови опасни престъпници. По двата случая вървят разследвания, но до сега те още не са дали резултат.

В Монтанско имаше бум на измамите в периода  2015-2020 година. Тогава годишно имаше по 50-60 измами, а щетите от измамите достигаха до 250 000 - 300 000 лева годишно, като имаше случаи на дадени наведнъж 30 000 - 40 000 лева. През годините имаше и заловени измамници, но в повечето случаи бяха залавяни техните помагачи, които прибират парите от жертвата. Имаше и осъдителни присъди за измамите, но част от тях останаха неразкрити./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: МонтанаМВРало измами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Ало-измамниците преди 1 година
са невинни ангелчета, в сравнение с милиардната измама очертаваща се с "Германска инвестиция" на язовир Огоста!! Щели германци плаващи фотоволтаици у язовира, разбираш ли, да строят?!?!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от ало-измамниците нямаше да съществуват ако хората имаха доверие в полицията и съда. Като ти се обадят: "Да бе да, ще ти дам парите" , затваряш, звъниш на полицията и после като стане да се видите ще го чака един полицай с белезници. - Защо това не се случва?? Хората не вярват на полицията и на съда. Мисля за това просто затварят телефона и не се занимават.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой де е чул за телефонни измами в други държави освен в България и Гърция, няма и да чуете. Там хората има глави на раменете.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То България затова е на това дередже, защото е пълно с оФце!
2
0
 
2
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Докато има балъ,,ци,ще има и измамниц
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като нямат полиция