Брюксел: 430 000 българи работят на запад

Всички ограничения за работниците ни падат на 1 януари 2014 г.
28 апр 2011 20:08,
230
Брюксел: 430 000 българи работят на запад
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Държавите, които искат да продължат ограниченията пред български работници, няма да могат след 31 декември 2013 г., съобщи Европейската комисия по повод заканите на Холандия да вземе мерки срещу нелегалните имигранти от България и Румъния.

Ангажиментът за 7-годишен преходен период пред пълното отваряне на трудовите пазари, е залегнал в договора ни за членство в ЕС и изтича на 1 януари 2014 г.

Практически той не може да бъде ревизиран, тъй като това ще изисква повторна ратификация от парламентите на останалите 26 страни от ЕС.

Говорител на Еврокомисията заяви, че правото на свободно движение е основно за гражданите. Освен това всички изследвания са показали, че опасенията от неконтролируема вълна от гастербайтери, са се оказали преувеличени.

До края на годината 10-те държави, които в момента все още не допускат българи на трудовите си пазари, трябва да съобщят на Брюксел дали смятат да го правят и в последните две години от преходния период, обяви говорител на комисията.

За да се възползват от двугодишното удължаване на ограниченията, 10-те страни трябва да докажат на Европейската комисия, че трудовите им пазари са сериозно застрашени от евентуални имигранти от България и Румъния.

14 страни, предимно от новите членки на ЕС, но също Гърция и Испания, вече  позволяват свободно наемане на българи и румънци.

Но най-желаните държави като Великобритания, Германия, Австрия, Холандия и Ирландия не ги допускат. Рестриктивен режим поддържат също Белгия, Франция, Италия, Люксембург и Малта, където се изисква специално разрешително за работа.

Най-ограничителна е политиката, която прилагат Ирландия и Холандия. Те са записали в националното си законодателство, че българи и румънци могат да се наемат на работа, само ако за нея не могат да се намерят кандидати от останалите 25 членки на ЕС.
 
Междувременно в неделя, на 1 май, падат всички бариери за работа пред гражданите от 10-те държави, които влязоха в ЕС през 2004 г.

Брюксел очаква от тази мярка най-силно за бъдат засегнати Австрия и Германия, които единствени изчакаха последния срок, без да свалят ограниченията.

Предвижданията са, че до края на годината в Австрия ще пристигнат около 20 000 работници от десетте, а около 100 000 ще влизат годишно в Германия през идващите пет години.

Според Брюксел на Германия потенциалните нови работници ще им дойдат точно на време, за да заместят намаляващите германци в трудоспособна възраст. Предвижданията са, че до пет години трудоспособните германци ще се свият от 45 на 41 млн. души.

От падането на бариерите на 1 май през следващите осем години ще се възползват 1,6 млн. централноевропейци, сочат прогнозите на Брюксел.
В момента в западноевропейските държави работят близо 5 милиона граждани на бившите соцстрани, малко над половината от тях - българи и румънци.

По данни на Еврокомисията румънците зад граница (2,1 млн.) почти се равняват на всички имигранти от десетте страни, влезли в ЕС през 2004 г. (2,3 млн.), към които и досега се прилагаха по-облекчени режими за наемане на работа.

Най-успешни имигранти от Централна Европа се оказват поляците, литовците и словаците, които са се установили предимно в Ирландия, Великобритания и Германия.

По данни на Еврокомисията около 430 000 българи и 2,1 млн. румънци работят или живеят на Запад и сега, въпреки ограниченията.

Българите са концентрирани в Испания (168 000), в Германия (66 000), в Гърция (54 000) и в Италия (46 000).

900 000 румънци живеят в Италия, 825 000 в Испания и 110 000 са успели да си намерят работа в Германия.

Като цяло европейците, преселили се от новите страни членки в старите са много по-малко от пришълците, които идват от държави извън съюза, предимно от Африка и от Азия.

Брюксел не очаква нова емигрантска вълна като тази след първото отваряне на границите поради ограниченото търсене на работна ръка. Макар вече да се забелязват признаци на съживяване на икономиките след кризата, те все още не работят на пълни обороти, заяви говорител на комисията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
3
 
! Отговори
м преди 12 години
Ами какво да правят хората, като нямат работа в българия. Много ясно че ще се насочат към друга страна. В България се строят само магистрали, нищо друго. Да има едно предприятие открито?
218
0
 
2
 
! Отговори
един от Осло до 219 преди 12 години
Ктап изкарваш тези цифри какво си мислиш, че искаш да кажеш и покажеш? Струва ми се , че забравяш за стандарта на живот в тези страни. Аз лично работя за 5000 евро на месец в Осло, но това не са толкова много пари тук в Норвегия. Незбравяй , че системата така е направена , че хората получават горе долу еднакви пари навсякъде според стандарта на живот. А се махнах от Бг не заради парите ами заради хората и злобата!!!
217
0
 
2
 
! Отговори
220, преди 12 години
ръкопляскам ти !
216
0
 
0
 
! Отговори
хахахах преди 12 години
каде - :) :) :)
215
0
 
1
 
! Отговори
аххахаха преди 12 години
1 януари 2014 г браво единствената позитивна новина от доста време насам(не че незнаех).а хубава работа има ако си ценен кадър аз лично и на почивка няма да се върна тук и да искам то няма каде на бетон биич ли да ходя кадето е по скъпо от палма де маиорка да не съм луд
214
0
 
0
 
! Отговори
Марк до 219 преди 12 години
От както следя този сайт, чета едни и също мнения /по-точно едно и също мнение/ от персона използуваща този ник!Ей приятел, я смени малко плочата! това , което пишеш го знае всяко хлапе и не знам на интересен ли искаш да са правиш като непрекъснато повтаряш известни факти ! казано по-ясно повтаряш симптомите на заболяването!За да стане интересна и плодотворна дискусия дай мнение за причините и най-вече за начина на лечение , ако ти пука за БГ!Ако не по-добре спри да папагалничиш!
213
1
 
0
 
! Отговори
american boy преди 12 години
До 219 UK - Принципно да ти *** в устата, защото плюваш по мойта родина България, но като цяло доста истини си написал.
212
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евродепутатите трябва да гласуват минимална заплата за ЕС.
211
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
четете нагли политици, майка ви да ***, четете , защото след по-малко от 20 години нито ще достигат лекари, нито учители , нито специалисти, нито хора, които да плащат данъци.
210
4
 
8
 
! Отговори
намерено в нета преди 12 години
ЕМИГРАНТСКИ РАППрощавай, Родино България,с вулгарните си чалга-певици.С *** с имплантирани цици. С травестити и сифилистиции роми възпяващи крадени жици.С ученици на наркотици.С *** в крайпътни редици,а журналистите пишат за жрици(нали са си сродни душици)С трагични актьори комиции комични актьори трагици-легион сексуалексцентрици.С измислени псевдо класици.С "екстрасенси",с клошарки-"светици" и полковници вместо владици.С телевизионните си склеротици.С *** мулти критици.С взривени четиринадесет войници от марсианци или от лунатици.С бандити вместо политици-прагматици с паници,с лъжиции милиони тютюн-фанатици.С още толкова алкохолици.С нелекувани шизофрениции емигранти като мен-мъченици... Дано магически антибиотициизлекуват те-сбогом България!
209
2
 
21
 
! Отговори
UK преди 12 години
На специализирана трудова борса във Варна стана ясно, че работодатели от Дания, Германия и Норвегия са обявили общо 140 работни места за български инженери и ИТ специалисти. Дания предлага за начинаещи 3000 евро стартова заплата, за хора с опит - 6000 до 6500 евро. Германия съответно 3700 евро за хора без опит и около 6000 евро за такива със стаж. В Норвегия стартовата заплата е 4200 евро, а за специалисти с опит - над 5200 евро. Разбира се, всеки български инженер, който знае английски или немски, веднага ще тръгне за там. Луд ли е да остане тук? Тук стартовата заплата в сектора, както се казва, е 500-700 лв. Тоест 250-350 евро - от 10 до 20 пъти по-ниска от заплатата, която предлагат в Европа. Дори да плаща там наем 1000 евро, един български инженер пак ще живее по-добре от тук. На всичкото отгоре в супермаркета там голяма част от храните и напитките са по-евтини от тук. С туристически пакет ще идва на българското или испанското море с по-малко пари, отколкото ще плаща тук като българин. С две думи резерватът България не може да задържи хората си, освен ако не тури пак изходни визи и телени мрежи по границата, както при комунизма. Как да стане така, че един образован млад човек, вишист, както му викат тука, да остане в България? Да накараш тукашните работодатели да дават 3000 евро заплата, веднага ще ти възразят, че нямат такава печалба, не продават само за износ, че да получават адекватен приход. Дали е така обаче? Наши фирми имат печалби и по 100-ина процента, докато западните работят с печалби от 7-10%. Тук никой не търси перспективни специалисти да им плащат големи заплати и да се развиват. Търсят възможно най-нископлатени и бизнесът им цели бърза и лесна печалба, с рушвети, далавери и т. н. Да, и у нас има фирми с нормална печалба от 10-ина процента годишно. Но и те не инвестират в хората. Важно е собствениците да са добре, да карат джипове, да поддържат големи къщи. И сега са го закъсали и стоварват тежестта точно върху заплатите на хората намалили са ги, съкращават ги. Е, няма кой да остане в такава държава. Езиковите гимназии произвеждат българи за износ. И вината не е в тях. И заминаващите ще се връщат от време на време при роднини, за да търпят обиди от местните. Форумите в интернет са пълни с такива към емигрантите да не давали акъл, да не се връщат, да си седят там. Онзи, които се е осмелил да избере по-добър живот, дразни този, който не смее да го промени и се примирява с тукашната свинщина.
208
0
 
5
 
! Отговори
do dona преди 12 години
Ei donke, 4oveka obrazno ti kazva 4e nqma kade da si har4i parite zashtoto sled kato har4i za vsi4ko koeto mu e neobhodimo mu ostavat predostatu4no za pestene. Ama ot zloba she ti se pukne jlu4kata! I da, predpo4itane e da si s dobro obrazovanie i da se dokajesh no bolshinstvoto ot emigrantite imat normalni raboti( kato shofyor na fedex naprimer)za koito v 4algariq vzimate po 300-400 lv. a v 4ujbina imat normalen jivot s tezi raboti i uspqvat i da spestqvat i da prashtat v 4algaria
207
0
 
4
 
! Отговори
PPP do L преди 12 години
To4no taka e priqtel oba4e tova e foruma na komuniisti4eskata zgan ( v po-golqmata si 4ast) i si lijat vzaimno guzovete kato si povtarqt kolko im e dobre v ko4inata koqta postroiha v posledni 65 godini! Ot zloba im se cepat klaviaturite zashtoto gi boli kato 4uvat 4e horata sa dobre v 4ujbina i neiskat i da 4uqt za vrushtane, taq pod mene govori razni klisheta 4e kato si 4ujdenec v 4ujbina te tretirali kato takuv a v bulgaria 4algaria te tretirat kato v bejanski lager...
206
7
 
5
 
! Отговори
Дона преди 12 години
За съжаление където и да отидеш в чужбина ти си чужденец и те третират като такъв.На знам как се става милионер от рибар,но за да успееш в чужбинаискат добро образованиеи се доказваш с години.Парите не правят човека щастлив,няма по голямо богатство от добрите приятли.Парите са за да се харчат,не да се събират в банковата сметка.Щом няма къде и за какво да ги харчишзначи си с бедна душевност Мартинчо.Радвай се на сметката си и не пиши глупости.
205
1
 
3
 
! Отговори
mutra преди 12 години
do 208 Martine ti si parvija ribar milioner,da ne si hvanal zlatnata ribka be kalaf
204
2
 
18
 
! Отговори
L преди 12 години
Пукат се по шевовете комунистите - тази смрадлива ***. Яд ги е, умират от яд че крепостните селяни напускат смрадливата им ***. Народната ****. Ще им се отново да издигнат телени огради и да убиват хора желаещи да живеят като хора, а не като животните за които сганта (комунистическа) ги мисли.С труд в чужбина, с воля, желание и късмет ще постигнеш нещо. Но в (висше-)народната република България - не.За това бягайте, опитайте да живеете добре, защото до скоро само те имаха това право
203
2
 
6
 
! Отговори
зз преди 12 години
БГ политиците са виновни за ограниченията за бг граждани.Тях не ги интересува дори дали ще са на власт следващият мандат.Откакто са на власт ГЕРБ,нито една държава не е вдигнала ограниченията за българи,дори Италия в която ходят само ***.Само служебно правителство ще ни спаси !
202
1
 
4
 
! Отговори
до 206 преди 12 години
аз лично познавам малко българи, които могат да произведат с труда си 5 или 6 евро на час. онези, които могат го правят - на Запад.
201
4
 
5
 
! Отговори
хах преди 12 години
Очевидно е, че ние не сме дорасли до парламентарната демокрация. Трябва ни президентска или подобна република с много строги правила и наказания. Едно време очевидно Хан Крум си е знаел работата. И Борис е критикуван че е избил елита и сина си, но дори и сега се вижда, че в противен случай тоя народ ти се качва на главата и лежи по цял ден. Но кой знае - преживявали сме робства, войни и кво ли не - може и сега да оцелеем. А може би ни намериха цаката.
200
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хората бягат от България не само заради паритев чужбина всичко е по-оправено - инфраструктура, условия за работа и бизнес,няма ***,няма обири,няма кой знае каква корупция,има условия за развитие

Спонсорирани публикации