Евросъюзът е в "криза за оцеляване"

Ромпой: Отиде ли си еврото, ще го последва и съюзът
Обновена: 17 ное 2010 14:30 | 16 ное 2010 14:20,
270
Евросъюзът е в "криза за оцеляване"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз е в „криза за оцеляване“ заради проблемите с дълговете в Еврозоната, предупреди президентът Херман ван Ромпой.

В изявление часове преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, на която ще обсъждат заплахите за икономическата стабилност на съюза, Ван Ромпой заяви, че ако се провали еврото, същото ще се случи и с ЕС.  

Във фокуса на срещата на финансовите министри са Ирландия и Португалия. Растат притесненията дали те са в състояние да се справят с дълговете си без помощ от ЕС.

Херман ван Ромпой обяви, че е „дълбоко убеден“, че проблемите могат да бъдат преодолени. Но добави: „Всички трябва да работим заедно, за да оцелее Еврозоната, защото ако не оцелее Еврозоната, няма да оцелее и Европейският съюз“.

Въпреки че Дъблин се дърпа от помощ от ЕС, има все повече слухове, че Ирландия и Португалия ще бъдат принудени да приемат заем от съюза.

Според португалския финансов министър инвеститорите мислят, че на страната му ще се наложи да търси спешна помощ заради страховете на пазарите.

Фернандо Тейксейра дос Сантос прикани Дъблин да постъпи правилно заради еврото и да приеме помощта. Шефът на испанската централна банка също призова Ирландия да действа бързо и да спре несигурността на пазарите.

Много неща зависят от позицията на Европейската централна банка, защото тя подпира ирландската банкова система със заеми, които те не биха могли да получат на пазарите. Без финансовата подкрепа на ЕЦБ Ирландия би фалирала на момента, пише ВВС.

Ако има и най-слаб сигнал, че ЕЦБ смята да спре помощта, която дава на слаби банки от Еврозоната, Ирландия вече няма да има избор – ще трябва да се обърне или към партньорите си от ЕС, или към МВФ.

Ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош призна, че има огромни проблеми с ликвидността на банките в страната. Правителството обаче свива значително разходите, а също така се надява на „солидарност“ от колегите на срещата в Брюксел.

Още по темата

„Няма причина да изстрелваме заем от типа на тези от ЕС или МВФ. Има проблем с ликвидността на банките, в това няма съмнение. Но не мисля, че адекватният отговор в случая е европейските финансови министри да се паникьосат“, коментира Рош пред ВВС.

Ирландското правителство е решено да възстанови стабилността в публичните финанси и е категорично, че е „финансово обезпечено“ до края на 2011 година.

Банките в страната са в криза от 2008 година, когато се срина пазарът на недвижими имоти. Цената на жилищата падна с 50-60 процента, а лошите кредити – най-вече заеми за предприемачи, взети от основните банки в страната, доведоха системата до ръба на колапса.

Според някои съобщения Ирландия ще се опита да си върне доверието на пазарите, представяйки подробности от четиригодишния си финансов план следващата седмица.

Планът съдържа безпрецедентно свиване на разходите с 6 милиарда евро и повишаване на данъците, за да бъде намален бюджетният дефицит от 12% на 9,5-9,7 на сто през следващата година.

Макар този план да цели да повиши доверието във финансите на страната, инвеститорите се притесняват, че свиването на разходите може да потопи Ирландия отново в рецесия, която да доведе до допълнителни загуби за правителството заради намаляване на приходите от данъци и увеличаване на социалните плащания. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 13 години
ЕС е обречен да се разпадне. Рано или късно това ще стане. Особено при положение че се ръководи от пумпали като този на снимката, и другите евролапачи по комисиите и европарламента. Тея ако се наложи да работят ще умрат от глад.
217
5
 
8
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Естествено,че ще има криза в ЕС! Най-голямата грешка на съюза е приемането на някои държави ***,на които само се отпускат безвъзмездни помощи,а ние тука работим за да ги поддържаме!За сега тук не се усеща кой знае колко,но ако не бъдат отстранени тези ***,работата ще тръгне на по-зле!ЕС има нужда от държави ,които допринасят,но жалко че ЕС се превърна в реанимационно отделение на източна Европа,а още по-жалко е,че някои страни от изтока въобще нямат желание да бъдат полезни,а само ...
216
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, този път няма да сме виновни ние. Други са - най-много Гърция, после Ирландия, Португалия. От нас само цоцаха и ни залъгват с трохички. Даваме близо милиард данъче, а получаваме най-много 300 милиона. Разпадането на Евросъюза ще бъде спасение за Българската икономика. Да му мислят евроидиотите в България. Ще трябва да емегрират, че ще ги подгони някой нов закон и цялата вина ще се изсипе върху тях. Ама те са си виновни.
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя робокоп на снимката к,ъв е бе,защото не го познавам и не желая пък и да го знам,понеже като му види човек физиономията му става ясно що за ( човек ) е.
214
1
 
4
 
! Отговори
an преди 13 години
NQMA KAK DA NE SE RASPADNE. NEMOJE DA VZIMAT PO 24 000 EVRO ZPLATI I DA NE SE RASPADNAT. A KOLKO SE KRADNE , TOVA NIKOI NE ZNAE. IZGNILIQT KAPITALIZAM E PRED POSLEDNATA SI FAZA. REDNO E DA SE SMENI, CQLATA PROGNILA I RASPADNALA SE SISTEMA. NO NA GOSPODATA ZAPADNQCI, NE IM SE ISPUSKA TOLKOVA GOLQM KOKAL. DA LEJI6 I DA QDE6, DA JIVEE6 V LUKS, TOVA NQMA DA GO NAMERQT I NA ONIQ SVQT.
213
1
 
6
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
По старата традиция-пак избрахме губещата страна за съюзник...А колксо е лесно-да се ръководи предимно от държавните интереси политиката ни!
212
0
 
7
 
! Отговори
ИкономиЗт преди 13 години
Не, бе...една империя се разпада, като свършат парите. А те винаги свършват, защото винаги има привилегировани!
211
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май наистна който се заел с нас нищо хубаво не е видял,спомнете си Византия,имахме с нея вземане -даване и помен няма от нея ,после и османската империя се заяде с нас и от нея папер не остана,след това с Австро-унгарските и германците правихме алъщ-вериш и те ядоха хурката ,дойде ред и на ссср и варшавският договор и всички знаят какво последва ,а сега да му мислят сащ и ес ,защото и за тях скоро ще се говори в минало време,с една дума бациликос-булгарикум ,смъртоносна нелечима бактерия.
210
3
 
6
 
! Отговори
БТА преди 13 години
Отдавна чакам разпадането и на ЕС, както това се случи с всички съюзи, с които бяхме съюзници-СССР,Оста,Руска империя, Турска империя, Византийска империя, Римска империя....С който сме се хванали, все е потънал, къде с наша помощ,къде без такава....Време е и ЕС да последва съдбата им..Кой ли съюз ще ни приеме за членове тогава?! Може би Африканският....барабар с Кадафи, напред към Неокомунизъм с елементи на ислямска държавност!
209
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе господа и дами еврохрантутници ,на кой вече му пука за вашия еврЕопейски съюз ,нали хората в европейските държави ви показаха на референдумите какво мислят и за (съюза) ви и за вас,ала вие не зачетохте суверена(народа) заради вашите лични сметки и интереси ,но има провидение и юдео-масонската измишльотина ЕС логично си отива към своя предизвестен край и на никой не му дреме вече освен на бюрократите в Брюксел дето не се налапкаха с парите на европеиските данакопладци и техните кукловоди.
208
1
 
13
 
! Отговори
ИкономиЗт преди 13 години
Хм...Същите проблеми в момента имат и Щатите. И те печатат пари. Докато ЕС и САЩ не озаптят БАНКИТЕ, така ще е! Не европейски съюз, ами българо- китайски съюз да се създаде, докато БАНКЕРИТЕ си разпределят огромни заплати БЕЗ покритие, ще е така!
207
2
 
8
 
! Отговори
9.11 преди 13 години
Като всеки съюз - податлив на изневяра, несъгласие, недоволство кой колко дал пък колко взел, на разпадане са нещата! Какво значи тук някакво си евро?
206
2
 
6
 
! Отговори
boza преди 13 години
ja ne me budalkaite--zhiveja v strana deto uzh bila v kriza,nesto ne ja usestam ---no stom se pribera v BG i vednaga ,oste ot granicata vlizam do ushite v Bulgarski bataci i idiotstini .
205
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пророчеството се сбъдна.Влязохме в ЕС и съюзът тръгна надолу
204
6
 
8
 
! Отговори
Канада преди 13 години
Е за тва сте ми смешни бедни европеидни люде.ЗА тва избегах от тоя ЕС.Тук е истистиски рай.
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tova se poluchava zaradi goliamoto razheshenie na pari neka darjavi kato Garzia Portugalia Espania da namalit dohodite na naselenieto i po malko razhodi za sozialni pomoshi kolko hora poluchavat po 700evra pomoshi na mesez za naemi i dr. i rabotiat neligalno dokoga she e tazi praktika v Evropa a otdelno s tezi tapi zakoni nepalnoletni imigranti avtomatichno ostavat i poluchavat vseki mesez 500evro
202
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде стига сте яли бе *** !!!Ей за това сме на този хал. Защото не сме задружни.
201
2
 
2
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
вие пък нали сте от богатите.......голи и боси си ходите ама се правите на голямата работа ......аре да не си ги мерим ......кюрдите са си свикнали с туркини...нема да харесат наште...явно нема да стане сдалаверата .....ами с турци...чух че сте били майстори в тая работа ......в германия, холандия, швеция се търсят и мъже....дай да прбваме с турци ...ти си с първия рейс ...да набереш опит
200
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 13 години
взел-дал може да е само един анадолски читак като теб
199
2
 
0
 
! Отговори
roki преди 13 години
to se e videlo che evropeiskia saiuz se razpada vse edno che ne go e imalo.usa sashto se razpadat i udriat danoto. kakvo ni ostava da napravime balkanski saiuz koito shte zamesti evropeiskia saiuz i usa.ima i drug variant da vazstanovime velikia savetski saiuz ,da vazstanovime iugoslavia ,da vazstanovime varshavskia dogovor,da vazstanovime siv.a gladnite i bezrabotni germanci sami shte si varnat gdr.koleloto na istoriata se varti i nikoi ne moje da go spre.tova e kazal geroiat ot laipcig cialata