Евросъюзът е в "криза за оцеляване"

Ромпой: Отиде ли си еврото, ще го последва и съюзът
Обновена: 17 ное 2010 14:30 | 16 ное 2010 14:20,
270
Евросъюзът е в "криза за оцеляване"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз е в „криза за оцеляване“ заради проблемите с дълговете в Еврозоната, предупреди президентът Херман ван Ромпой.

В изявление часове преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, на която ще обсъждат заплахите за икономическата стабилност на съюза, Ван Ромпой заяви, че ако се провали еврото, същото ще се случи и с ЕС.  

Във фокуса на срещата на финансовите министри са Ирландия и Португалия. Растат притесненията дали те са в състояние да се справят с дълговете си без помощ от ЕС.

Херман ван Ромпой обяви, че е „дълбоко убеден“, че проблемите могат да бъдат преодолени. Но добави: „Всички трябва да работим заедно, за да оцелее Еврозоната, защото ако не оцелее Еврозоната, няма да оцелее и Европейският съюз“.

Въпреки че Дъблин се дърпа от помощ от ЕС, има все повече слухове, че Ирландия и Португалия ще бъдат принудени да приемат заем от съюза.

Според португалския финансов министър инвеститорите мислят, че на страната му ще се наложи да търси спешна помощ заради страховете на пазарите.

Фернандо Тейксейра дос Сантос прикани Дъблин да постъпи правилно заради еврото и да приеме помощта. Шефът на испанската централна банка също призова Ирландия да действа бързо и да спре несигурността на пазарите.

Много неща зависят от позицията на Европейската централна банка, защото тя подпира ирландската банкова система със заеми, които те не биха могли да получат на пазарите. Без финансовата подкрепа на ЕЦБ Ирландия би фалирала на момента, пише ВВС.

Ако има и най-слаб сигнал, че ЕЦБ смята да спре помощта, която дава на слаби банки от Еврозоната, Ирландия вече няма да има избор – ще трябва да се обърне или към партньорите си от ЕС, или към МВФ.

Ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош призна, че има огромни проблеми с ликвидността на банките в страната. Правителството обаче свива значително разходите, а също така се надява на „солидарност“ от колегите на срещата в Брюксел.

Още по темата

„Няма причина да изстрелваме заем от типа на тези от ЕС или МВФ. Има проблем с ликвидността на банките, в това няма съмнение. Но не мисля, че адекватният отговор в случая е европейските финансови министри да се паникьосат“, коментира Рош пред ВВС.

Ирландското правителство е решено да възстанови стабилността в публичните финанси и е категорично, че е „финансово обезпечено“ до края на 2011 година.

Банките в страната са в криза от 2008 година, когато се срина пазарът на недвижими имоти. Цената на жилищата падна с 50-60 процента, а лошите кредити – най-вече заеми за предприемачи, взети от основните банки в страната, доведоха системата до ръба на колапса.

Според някои съобщения Ирландия ще се опита да си върне доверието на пазарите, представяйки подробности от четиригодишния си финансов план следващата седмица.

Планът съдържа безпрецедентно свиване на разходите с 6 милиарда евро и повишаване на данъците, за да бъде намален бюджетният дефицит от 12% на 9,5-9,7 на сто през следващата година.

Макар този план да цели да повиши доверието във финансите на страната, инвеститорите се притесняват, че свиването на разходите може да потопи Ирландия отново в рецесия, която да доведе до допълнителни загуби за правителството заради намаляване на приходите от данъци и увеличаване на социалните плащания. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
9
 
3
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Обратният вариант е по-добър.Вие в България пари за сирене нямате,камо ли за танцьорки.Дай ти да ми пращаш славянки,а аз да ги пускам на кюрдите там.Много мангиз ще има.
197
2
 
5
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
Ибрахиме предлагам ти още сега да се прибереш в Турция ...и с тебе ще направим голям бизнес......ти ми пращаш туркини за танцйорки...аз ти ги връщам ...след месец ....."непразни"...голяма далавера....бегай бърже
196
1
 
6
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
и вино .....от турция ща внасяме Танцйорки ..да ни играят кючеци докато си пием виното ....
195
3
 
6
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
А взел-дал си вече,а?Не се притеснявай на това дередже са всички българи.Затова ви предлагаме алтернатива-заповядайте при нас.И ние не вярваме вече,нито се молим,нито ходим на джамия.С нищо няма да се промени живота ти-само ще работиш като поп и ще имаш мангиз.
194
0
 
3
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
свински пръжки с лук...то за нас разрешено бре .....
193
1
 
1
 
! Отговори
musa преди 13 години
198,A kakvo 6te qdete?
192
0
 
3
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
Късно е да ме кръщаваш синко ...стар съм за таз работа....то мойто минало
191
7
 
11
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
1) ще направим референдум против турските предавания в БГ....2) ще изгоним *** и турците в Азия...3)ще блокираме границата с Турция ... 4) ще направим България държава само с една религия ХРИСТИЯНСТВО...
190
1
 
2
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Той майорски ми е приятел.Ще му ставам кръстник.
189
1
 
1
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
И аз това им казвам.Метаморфозата ще бъде бавна и продължителна и най-важното безболезнена-все пак вече сме цивилизовани.Свили са се като гъсеници в пашкула си,но ще отлетят красиви и волни като пеперуди.
188
3
 
1
 
! Отговори
musa преди 13 години
Karaibrahim,q mu obqsni na toq maiorski,kakvi vojni e spe4elila Turciq i sre6tu kolko darjavi,4e trqbva da izlizam.
187
1
 
1
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Ти гърците ги остави.Кажи какво ще правите сега като се разпадне съюза?
186
3
 
1
 
! Отговори
musa преди 13 години
Ne,6te napravim kulturna i ikonomi4eska invaziq,6te zavladeem sarcata,turski seriali,romani,muzika i t.n.,ve4e sa nalice parvite rezultati..
185
1
 
3
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
Да ама си оставиха семето по цялото турско крайбрежие ...сега там знаеш ли как им викат "нежно"..........."гръцки семена "
184
0
 
3
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
що бе право е момчето ............в Кипър кво стана що се препънаха Турците...аха аха...па после опа извинявайте.....то и с израел бе така преди 6 месеца...с кораби тръгнаха ...израелтяните ви попукаха от бой ...и после ....кво нищо......*** сте си ....това е ... Турция има ли спечелена война от 100 години .....Ха познай ..
183
4
 
1
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Няма страшно,ще спретнем едно малко геноцидче и готово.
182
1
 
0
 
! Отговори
musa преди 13 години
186,me4ti, me4ti,me4ti,me4tayte si ,bez pari e.
181
5
 
1
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
1922 година Средиземно Море почервеня заради гърците,които не успяха да се качат на корабите и да избягат от Анадолу.
180
1
 
0
 
! Отговори
musa преди 13 години
185,Smqh v zalata hahahahahahahahaha
179
2
 
5
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
И докато вие се чудите ....отзад арабите от Иран и ирак ще ви го напъхат .....а Израел ще смазва ситуацията......арменците ще си направят велика Армения за която си мечтаят от 100 години , кюрдите ще си направят една държавица....то и без това на една трета от територията на турция живеят кюрди....гърците ще си вземат това което не можаха 1910 (чак до измир).....а вие си мечтайте да влезнете в европата ...първо свлаи чалмата...прекръсти се ...ела целувай ръка ...па после ща видим