Пазарите започват да се отърсват от шока

Минимални спадове на индексите в Европа, петролът и златото се успокоиха
8 авг 2011 13:00,
28
Пазарите започват да се отърсват от шока
Снимка: Reuters

Пазарите постепенно се отърсват от шока, който предизвика новината за понижаването на кредитния рейтинг на САЩ. След масираните разпродажби на борсите в Близкия Изток и Азия индексите в Европа започнаха сесията със сравнително минимални отклонения.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 губи 0,6 на сто към 11:30 часа българско време. При старта на търговията обаче той пое уверено нагоре, повишавайки се с 0,8 на сто.

Към момента най-силно е представянето на банковите гиганти. Акциите на UniCredit скачат с 5 на сто, а тези на Banco Santander – с 5,2 на сто. Причина за това е категорично заявеният от страна на Европейската централна банка ангажимент, че ще се предприемат решителни действия за подкрепа на Италия и Испания.

На борсата в Мадрид днес основният индекс IBEX 35 скача с 2,3 на сто, докато в Милано FTSE MIB напредва с 2,2 на сто. В началото на търговията двата индекса се движеха с повишения от съответно 3,5 и 4,5 на сто.

Във Великобритания настроенията също са далеч от панически, като основният индекс FTSE 100 отстъпва с 0,15 на сто. В Париж CAC 40 е почти без промяна при 3 275 пункта, а на борсата във Франкфурт DAX губи 0,6 на сто.

Още по темата

Известна стабилизация се наблюдава на петролния пазар. След като при стартирането на седмичната търговия черното злато потъна в близост до 83 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк, няколко часа по-късно котировките са на ниво 84,60 долара за барел. Спадът спрямо петък е 2,6 на сто.

След постигането на нов исторически връх днес златото намери точка, при която ситуацията се стабилизира. Рязкото поскъпване на метала изгуби инерция и котировките спряха възхода си при около 1 705 долара за тройунция, след като на по-ранен етап достигнаха дори 1718,20 долара за тройунция.

На валутните пазари ситуацията също се нормализира. Доларовият индекс, който следи движението на американската валута срещу кошница от шест основни валути, се движи с понижение от 0,4 на сто спрямо петък.

Еврото поевтиня спрямо долара до 1,4345 долара за евро, което е спад от половин процент спрямо петък. Зелените пари обаче губят 0,25 на сто спрямо йената до 77,79 йени за долар.

Доларът поскъпва по отношение на швейцарския франк, като ръстът е 0,25 на сто до 0,7608 долара за един франк. Това се случва в очакване на нови решителни действия от страна на националната банка на Швейцария по посока обезценка на националната валута.

*Актуално към 11,30 часа
 

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Верно бе !!! А па аз зех че го оплюх без да подозирам за гения Му !!! Ех Дянкуф напрао опрай светЪТ ! Само се чудя що пишат разни други статии че било ставало се по лошу па в тая сичкуту е стабилитетно ?! Тая да не би ти да си я поръчвал а па другата - БСП-арите с цел да та подлъзнат ? Абе голяма помия изляхте върху нас последните 2 дена.
24
0
 
4
 
! Отговори
ЕТФ преди 12 години
Вярно е, че всички в момента инвестират в злато, но щом има купувачи има и продавачи. Кой продава тогава при тази ситуация?
23
0
 
2
 
! Отговори
Той преди 12 години
Като гледам щатските идекси, какво мощно потапяне правят в момента,не мога да си представя , колко "червени" ще бъдат азиатските и европейските утре:)))))))
22
3
 
3
 
! Отговори
malina преди 12 години
E ,гнилият капитализъм май вече наистина си е много гнил, и май вече няма нищо общо със сладките мушмули от вицовете ни от едно време
21
0
 
7
 
! Отговори
до Мишо преди 12 години
Според мен изход от кризата няма! За мен това е същата криза от 2008, но от частния сектор сега тя е прехвърлена публичния. Едно евентуално печатане на пари ще доведе до инфлация и това ще удари потреблението. Така нещата се завъртат в един омагьосан кръг, но пак казвам това е мое мнение :) Колкото до златото - именно всеобщото схващане, че е сигурен начин да инвестираш парите си при несигурност на пазарите доведе до нереалното покачване на цената му, което според мен скоро ще бъде коригирано :)
20
0
 
4
 
! Отговори
Мишо-до 18 преди 12 години
Да, много хора казваха, че златото е в "оverbought" територия още когато беше 1300 долара за тройунция. Единственият шанс за изход от кризата е бурното печатана на пари, което повишава ликвидността, но с тези пари може да си купиш все по-малко неща. А ако мислиш, че златото е балон - започвай да го продаваш и се наслади на ефекта. Златото не е инвестиция, то е сигурност при липса на опции за инвестиране. Случаят в момента е такъв, по мое мнение- не ангажирам никого.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А баба ми бог да я прости ми казваше - земя къща и злато не се продават! Ама явно нашите управници или са нямали баби или не са ги слушали! Продадохме си златото защото било трудно за съхранение и имало фира и си диверсифицирахме портфейла във високо оценени облигации, акции и валути и си сложихме и валутен борд за да си правим 50/50 златното правило евро - долари, та ако едните паднат ние да не загубим щото сигурно другите ще се вдигнат - ама ако и двете валути вземат да паднат - ТОГАВА?
18
3
 
2
 
! Отговори
до Мишо преди 12 години
Така казано не инвестирайте в акции звучи много общо...А златото си е един надуващ се балон в момента :)
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A SOFIX - e на минус 9.6, това е то стабилна икономика, изградена на въздушни кули.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука куцо и сакато се изказва при условие че сигурно няма една сделка реализирана на борсата. какво от това че индексите са в червено ? това не означава автоматично загуба - всеки знае че ако искаш да продаваш или да купуваш може сам да си избереш нивата на които борсовия посредник да ти сключи сделката . мн *** народ сте
15
6
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Не се опитвайте да хванете нож, който пада! Не инвестирайте в акции в момента, каквото и да ви казват! Изчакайте да видите , как ще се развие кризата. Нещата могат да станат и много зле и кризата от 2008 да ни се види като детска игра. Излишните пари вложет в злато и сребро, колкото и скъпо да ви се струва!
14
1
 
4
 
! Отговори
Sudan преди 12 години
Отърсване от шока,стабилизиране,балансиране -горкичките
13
2
 
26
 
! Отговори
к. станев - ст.з. преди 12 години
след като дянков състави кризисния щаб в целия свята нещата се нормализираха
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TEZI SKAPANI REDAKTORI SI NIAMAT PONIATIE OT STOCK MARKET!!!!VIJTE INDEXITE I TOGAVA PISHETE TAKIVA ZAGLAVIIA!!!!I DNES E ARMAGEDON!!! VSI4KI INDEXI SA 3-5% v MINUS!!!*** TAKIVA!!!PONE POGLEDNETE CNBC!
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕДРРУГИТЕ СЕ ХВАНАХА ЗА СЛАМКАТА ,ЧЕ КИТАЙ БИЛ ГУБЕЩ ОТ КРИЗАТА...ЕХ МЕЧТИ ,НИ КИТАЙ НИ РУСИЯ СА ГУБЕЩИ ЗАЩОТО ЕДНИТЕ ИМАТ СВРЪХПРОИЗВОДСТВО,А ДРУГИТЕ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ,НАЙ ГУБЕЩИ СА ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ЦИОНИСТИ В САЩ И ЗАПАДА ДЕТО ЗАРАДИ *** ПЕЧАЛБА ИЗНЕСОХА ЦЯЛОТО ПРОИЗВОДСТВО В ТРЕТИ СТРАНИ,А ГУБЕЩИ СА И НАШЕНСКИТЕ УПРАВНИЦИ КОИТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЩАТСКАТА ПОДКРЕПА РАЗСИПАХА БЪЛГАРИЯ АМА ИМАЛО ГОСПОД ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН СЕГА ЯЖТЕ ОБЕЗЦЕНЕНИ ТЕ СИ ХАРТИШКИ-ДОЛАРИ ДЕТО ПОЛУЧИХТЕ ЗА СЛУГИНАЖА СИ
10
0
 
6
 
! Отговори
до Mitko преди 12 години
Ти ако чакаш на тези да те светват по въпроса си го закъсал яко, братче :)))
9
8
 
16
 
! Отговори
Mitko преди 12 години
Ало Dnes.bg всички световни медий гърмят , че пазарите са полудели вие пишете обратното ...Сигурно пишете по нареждане на Боко Тиквата и Дянков Шебека
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ви пише статиите бе?Точно обратното! Всичко пълзи надолу в червеното!Заглавието е единствено вярно в случай, че джурнализът е визирал, че пазарите се отърсиха от шока на юруша на ЕЦБ да изкупуват като за световно и се върнаха към очакваното поведение :)))))
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някави разбирачи пишат в момента страхотни глупости,че Китай в момента бил най-губещ,аз работя на борсата и мога да ви кажа ,че към момента китайците и индийците масово си обръщат резервите от щатска валута в злато и други алтернативни валути,най губещи са янките и арабските петролни монархии които държат до последно валутния си резерв в долари
6
2
 
10
 
! Отговори
марти преди 12 години
Няма и да има намаление на горивата в Чалгария,защото играчите,които са на него изчакват...увеличението на петрола,за да започнат новото покачване!!!Де се е чуло и видяло цената на нещо,а още повече на горивата в Чалгария да започне да...пада???Няма и няма да има такъв филм,защото в Чалгария монопол на пазара на горива...няма?!?