Рязко се е свил ръстът на най-голямата европейска икономика

Растежът в цялата еврозона като цяло се забавя
16 авг 2011 17:39,
25
Рязко се е свил ръстът на най-голямата европейска икономика
Снимка: Reuters

Икономиката на еврозоната се забавя. През второто тримесечие ръстът е бил 0,2% в сравнение с 0,8 на сто през първото, сочат публикувани днес данни на Евростат.

Икономическият растеж в най-голямата европейска икономика – Германия, се свил рязко през второто тримесечие до 0,1%, а в началото на годината е бил по-слаб, отколкото се смяташе досега. Германия беше двигателят на възстановяването на еврозоната.

За забавянето на растежа е допринесло свиването на разходите на домакинствата, съобщава ВВС.
БВП на Испания през второто тримесечие също се е увеличил по-малко, отколкото през първото – с 0,2 на сто.

Италианската икономика обаче леко е дръпнала – с 0,3%, спрямо 0,1 на сто през първото тримесечие.

Публикуваните днес статистики ще налеят още масло в притесненията за икономическата мощ на еврозоната, особено на фона на данните от миналата седмица, че втората по големина европейска икономика – френската, не е отбелязала ръст през миналото тримесечие.

Европейските борси реагираха на новините с рязък спад в началото на търговията.

Данните от статистиката излязоха точно преди много важната среща между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. На нея трябва да намерят начини за разрешаване на дълговата криза в еврозоната, която заплашва да погълне Италия и Испания.

Двамата лидери, заедно с Европейската централна банка (ЕЦБ), натискат т.нар. периферни икономики в еврозоната за допълнителни икономии, с които да постигнат балансирани бюджети. Италия и Испания, също правят тежки бюджетни съкращения.

От другата страна са притесненията, че свиването на разходите ще подкопае икономическия растеж, припомня ВВС. Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди в статия за Financial Times, че правителствата трябва да балансират намаляването на разходите с мерки за насърчаване на растежа, за да избегнат повтаряне на рецесията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Германияеврозона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Европейците губят вярата в еврото. Икономиката на EU вече набира скорост по наклона към пропастта . Просто не е възможно една организация с различна култура, език, икономика и интереси да успее да предприеме необходимите мерки за предовратяване на идващата катастрофа .Трябва да си луд за да вярваш във валутата на един измислен съюз'',който освен всичко си няма и централна банка! Май ще се сбъдне една от прогнозите и за разпада на ЕС. Класния ръководител на Гърците са САЩ - гледат от тях, плюскат, пият и слушат бузуки, а другите ги кредитират. Има ли по-нагли от Гърците правят стачки за да не бачкат да плащат. Когато Господ създал гърка, евреина плакал безутешно цели три дни !!! Дали банкрутът на САЩ не е подготовка за хиперинфлация. Според много експерти хиперинфлацията на долара и на основните световни валути е неизбежна. Засега е ясно колко може да струва временното спасяване на Гърция, Италия и Испания. Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява. Светлото бъдеще на ЕС вече е в миналото. Глобалната финансова олигархия иска да спаси властта си над света даже с демонтирането на САЩ и ЕС. Така нареченият от нас "капиталипсис", т.е. апокалипсисът на капитализма започва!
23
1
 
2
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Цената на златото с нов исторически рекорд 1876,75 долара за тройунция. През последните 2 седмици тенденцията е към трайно повишаване на цените на златото, като прогнозите достигат и до 5 000 долара за тройунция. Цената на златото се качва постоянно защото много страни са изплашени от слабостта на долара и го продават за да купят злато. През последната година търсенето се е увеличило много, а предлагането не. Значи икономисти от цял свят са виждали какво ще стане. Американците яхнаха света за сметка на двете световни войни и особенно втората. Тогава практически целия световен златен запас се премести при тях и единствени имаха цяла и неизтощена икономика. Затова в 1944 беше приета бретон-удската валутна сиситема по която долара имаше твърдо златно съдържание- 35 долара унция. Всички останали валути бяха във валутен борд по отношение на долара- можеш да емитираш собствени пари толкова колкото долари или злато имаш във валутен резерв. При това можеш да обмениш своите долари у ФРС на злато по фиксирания курс. Обаче американците яко печатаха долари и скоро ги напечатаха повече отколкото имаха злато в резервите. Никсън се отказа да обменя доларите на злато в 1971- фактически фалит. Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г.Но мисля че, все повече и повече хора осъзнават как срещу - Единственият Живот който живеят няма смисъл да се опитват да го приравнят към едни хартийки с финикийски знаци(мулти възпроизвеждащи се). Целта на Федералнитя Резерв е да имат по добра предвидимост на печалбите и тотален контрол върху битието на поробените люде. Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството. Но такива няма да бъдат взети тъй като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите. А както знаете те назначават и президента им и всички други.САЩ имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП...и САЩ го достигна на 2 август, фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си демек ФАЛИТ. Много трилион долари всъщност са балонджийски фиктивни пари, измислени от банките, които всъщност нямат толкова истински пари, колкото дават на кредити. Така САЩ и тяхната измисленабанкова система са си зле, дефицита им расте и продължават да потъват, а покрай тях и световната икономика, което неминуемо ще доведе до нови сривове. Акциите-тоест "ценните книжа", съвсем скоро ще стават само за "тоалетна хартия" както и Измисления Долар Господар!!!Нужно ни е освобождение от НАТОвската и ЕС-окупацията и Бялата робия, геноцидно унищожаваща ни днес в лековерието и в мечтателството и индивидуализъма, както и в поголовната приватизация и насилственото раздържавяване наложени ни с клаузулите от МВФ и Свет. банка и нейните глави на Отровната й Ламя. Той и Кадафи е за Арабската лига и затова го бомбардират. Западът не иска силни Федерации- конкурентни на ЕС. Милошевич, Саддам, Каддафи - силните и соц. лидери ги демонизира и ги изтребва като ***.
22
2
 
6
 
! Отговори
gtf преди 12 години
с тоя темп на *** раждаемост, след 10 години няма да стигат парите само за безработните ***. Незнам що поредното правителство си затваря очите ...може би защото в този момент няма да са на власт, а на някой слънчев остров, където да си харчат откраднатите от нас пари
21
1
 
7
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Способността на българските вождове да избират губещи коне и да залагат "ва банк" на тях е изумителна! Когато България беше приета в харема на ЕС си казах, че до 20 години този съюз ще се разпадне. Запишете си някъде - през 2020 най-късно, ЕС ще е само в страниците на книгите по история. Защо съм толкова убеден? Имам пълна вяра в способностите на българските вождове! Хайде със здраве и Бог да ви закриля!
20
2
 
4
 
! Отговори
do 5 i 6 преди 12 години
То бива човек да е с промит мозък,ама и вашето на нищо не прилича,гледайте филма"Шокова доктрина",за т.нар.чикагски момчета,от които е и Дянков и ще ви стане ясно какви са му целите.Не се изказвайте неподготвени,че ставате смешни,основния проблем на българина е невежеството,духовната бедност,иначе в материален план си има всичко.
19
0
 
5
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Хубаво е ,че ги пишете тези работи , иначе нямаше да знам ,че икономиката на Германия "увяхва" , аз лично не усещам подобно нещо !
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крайно време е европейската централна банка да вземе пример от Федералния резерв и да почне да печата евро..
17
1
 
4
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
11,още приди 22 години ни обрекоха на бавна и гладна агония, в момента, в който така наредиха нещата, че да си собственик на квартално гастрономче или шофьор на такси да е многократно по-изгодно и леснопостижимо, отколкото производител, или дай-боже-износител.Сега берем плодовете на рязането и продаването за скраб на индустрията ни, продаване на безценица на сгради и други активи.Ревем срещу турска, китайска, гръцка и каква ли не вностана стока, но аз мога дза им кажа само БРАВО!Така се печели.
16
3
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
15Не ти харесват фактите ли какво? Ес е обречен - не ти ли харесва?
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не съм религиозен, но Еврозоната е глупост. Великобритания като не са в Еврозоната как се оправят? А Норвегия и Швейцария, които изобщо дори не са в ЕС да не говорим за Еврозоната, как ли се оправят?
14
2
 
2
 
! Отговори
do Tomas преди 12 години
Aman ot religiozni fanatici - i v Neta li plaznahte
13
6
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Въобще не ме интересува - ако ще вдън земя да потъне антихристкия съюз ес.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е как трябва да взимат пример от нас най скъпите цени и високите лихви най ниските доходи и ще се оправят
11
3
 
8
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Всички са зле, та от зле по-зле. Само ние цъфтим и скоро ще вържем. Блаженни за вярващите...
10
2
 
9
 
! Отговори
миро до 7 преди 12 години
приятелче не ни трябва финасист а макроикономист и човек който разбира от производство и икономика тогава ще има ръст в българия
9
3
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
Когато няма какво да кажеш винаги е добре просто да си замълчиш, отколкото да се излагаш! Германия и да изкара пет нови модела на Голф, вероятността това да покачи икономическия й растеж от 0,1% до 1,9% е по-малко от 0.
8
4
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Да този растеж на нашата икономика от 1.9% за второто тримесечие е положитилен сигнал, но аз мисля че по скоро трябва да се акцентира върху ниския бюджетен дефицит които поддържаме, защото това е отлична предпоставка за висок икономически растеж след като глобалната икономика започне да се възстановява! Погледнете какво става в Гърция, Португалия, Испания и дори Румъния - тези страни са толкова задлъжнели, че ще бъдат принудени години напред да поддържават висока данъчна тежест върху бизнеса.
7
5
 
17
 
! Отговори
ъ преди 12 години
Хехе, надминахме ГЕрмания по ръст!!! Само дето тоя нашия ръст от 1.9% немците ще го наваксат на момента с изкарване на нов модел Голф примерно. а ние кво ше изкараме? Освен бягащи хора друго от България не излиза!
6
3
 
3
 
! Отговори
пол до Тюркай преди 12 години
Не сме скарани - просто взеха връх прощатски лобита, а нас никой не ни има за нищо. Относно Турция не сме се карали. но аз лично не съм във възторг от вноса от там. Имате качество, но тука 98% е вноса е пълен ***. Явно вносителите подбират такива стоки, чме да се скапват набързо? Ние си правехме доста по-хубави неща но нашите приватизатори ги унищожиха и сега внасяме. Иначе правите качество, но тук специално вноса ви: цимент, пирони, инструменти железарски, доста обувки, доста дрехи и др. не.
5
15
 
21
 
! Отговори
пако преди 12 години
Дянков е страхотен финансист при неговото управление на финансиите цари желязна дисциплина и затова всичко е наред!!!!