Европа затвори врати. Страхува се от миграция от юг

България и Румъния не убедиха ЕС, че прилагат правилата за сигурност
Обновена: 23 сеп 2011 15:00 | 23 сеп 2011 09:50,
302
Европа затвори врати. Страхува се от миграция от юг
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Заради страховете си от засилваща се миграция от юг, Европейският съюз обяви на две от страните членки - Румъния и България, че ще трябва да почакат, преди да се присъединят към Шенгенската зона за свободно пътуване, пише днес вестник "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от Брюксел.

Финландия и Холандия се обявиха против допускането на двете страни в Шенгенската зона, чиито членове се договарят да имат доверие на своите системи за сигурност по границите и разрешават през границите им да се минава без паспорт, както се пътува от щат в щат в САЩ, посочва вестникът.

Въпреки твърденията на България и Румъния, че са направили необходимото, за да покрият техническите стандарти за Шенген, Холандия и Финландия обявиха, че това все още не е достатъчно.

"Става дума за доверие и увереност, че нашите колективни външни граници ще бъдат безопасни и сигурни", заявил министърът на имиграцията на Холандия Герд Леерс, цитиран от вестника.

"Ню Йорк таймс" цитира българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, според когото ситуацията е като "параграф 22" - всеки път, когато бъдат изпълнени дадени изисквания, се поставят нови.

Отказът България и Румъния да се присъединят към Шенген няма да се отрази на гражданите на двете страни, които и сега могат да пътуват свободно в Европа. Но за двете правителства това бе политически удар, а те и без това са чувствителни към вероятността да бъдат третирани като второкласни държави, посочва вестникът.

Още по темата

Румъния и България не успяха да убедят правителствата в ЕС да ги допуснат до зоната за свободно пътуване, пише вестник "Скотсмън".

"Освен поемането на ангажимент да спазваш правилата, трябва и наистина да ги спазваш. Съществуването на широко разпространена корупция застрашава спазването на правилата", заявил пред вестника финландският външен министър Пайви Рясянен.

"Две страни днес не ни позволиха да вземем решение за разширяването на Шенген. Това ме кара да да си правя тъжни изводи за взаимното доверие между страните членки", подчертал полският вътрешен министър Йежи Милер, цитиран и от "Юръпиън войс".

Турският вестник "Хюриет" цитира думите на Милер, че България и Румъния са постигнали "огромен напредък" в изпълнението на техническите изисквания за членство в Шенген.

В същото време предава и думите на финландския министър на вътрешните работи Пайви Рясянен: "Ние нямаме пълно доверие, че тези страни ще могат да гарантират сигурността на границите на ЕС, включително и заради корупцията".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
1
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Другарите от всичките партии са се изпокрили.Нито защита ни нападки.Европейците да не би да са ги всичките изгонили,след като разкриха на народа че са корумпирани
281
3
 
24
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 12 години
Защо тогава не я изхвърлят от Шенген В България мафията няма годишен оборот от 137 000 000 000 евро ,но в Италия има Не са влезли над 50 000 нелегални в ЕС през България ,влезнали са през Гърция и това бе казано вчера по Евронюз .В южна Франция ,има повече араби и черни отколкото са останали в Африка .много от тях са нелегални или бачкат на черно .А относно корупцията ,Аснар ,Х . Кол и Саркози си приличат по това ,че и тримата са замесени в корупционни скандали .И какво от това ,те са супер а ние ***
280
2
 
2
 
! Отговори
....279 преди 12 години
..."Всеки ден се ражда по един ...БАЛЪК ...,важното е кой пръв ще го срещне"---разбра ли ме?
279
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A za6to togava ni prieha v EU da lapat pari ot sankciite koito neprekasnato nalagat li.
278
3
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ са виновни!!! преди 12 години
Ако бяха натикали трактора, хамстера и доганя в затвора нямаше да имаме проблеми......
277
4
 
1
 
! Отговори
Xipnotizator преди 12 години
Kraino vreme e EC da im napravi otdelna romska durjava s protivo raketen stit i more(4ERNO MORE).Za tova vijdam nai podxodqsto mqsto Bulgaria i Romuniq a za prezident da im slojat zar kiro (BAT -BOIKO) ..!Kakvi zigani , kakvi gaidi, narode psixqsal tozi komunizum ni *** maikata nema oturvavane za tova ne ni stat .Kraino vreme e Nejnata revoliziika da q spretvame, taka leko na BOKO i na CECO i vsi4ki komuneta v Gazeca..!! :)))))
276
4
 
2
 
! Отговори
Кутев преди 12 години
1.Костов е в виновен!2.Оставка на правителството!!!айде бе, де сте...за кво ви плащам?!?!
275
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цветанов каза: Влизаме ама в "параграф 22" ,шенген ще почака....
274
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти да не си мислиш, че в ЕС няма корупция и мафия, а? Първо трябва да ти е ясно, че корупцията в този и вид в БГ я донесоха представителите на ЕС бизнеса. Те са тези които в името на печалбата и печеленето на поръчки разнасяха куфарчета с комисионни и убеждаваха обществото, че това си е законно лобиране. А после всеки който не му минеше номера доклаваше в ЕС колко са корумпирани българите (просто не са взели неговата комисионна а онази на конкуренцията). Случая с Шенген е същия, *** Леер не е успял да корумпира кмета на Бяла (корумпирал го е друг съгражданин на Леер). И единствената друга държава от ЕС която имаше доблеста да заяви позиция и да нарече нещата е истинските им имена е Полша. Те са истинските ни приятели. Останалите на запад са си лицемери и ***.
273
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ае *бал съм ви и Евросъюза, дреме ми и за Шенген, и за Еврозоната. Че и за "Параграф 22", въпреки че се съмнявам тоя тиквеняк да го е чел някога. Вчера не се случи нищо чак толкова особено, освен че ни казаха очи в очи, че не ни харесват особено - а това винаги е било ясно и осезаемо.
272
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Около България трябва да се изгради бетонна стена. Всички ислямски бежанци да бъдат изгонени ,а *** заличени. Трябва да се върнат хората към земеделието и да влезем в сътрудничество с Китай. Ако се сдобием и с ядрени бомби още по-добре. Всичко останало са празни приказки и зависимост.
271
1
 
4
 
! Отговори
do 264 преди 12 години
***,като си *** поне не пиши глупости.
270
1
 
5
 
! Отговори
do 264 преди 12 години
Днес в споразумението участват общо 25 държави: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция, като образуват т.нар. Шенгенско пространство или Шенгенска зона.Измежду страните-членки на Шенгенското пространство 3 държави - Исландия, Норвегия и Швейцария, не са членове на ЕС.Някои части на страните-членки на Шенгенското споразумение са изключени от действието на Споразумението (за пълния списък на тези територии виж Специални територии на Европейския съюз). Частично [редактиране]Още 3 страни-членки на ЕС - България, Кипър и Румъния, са подписали Шенгенското споразумение, но не са изпълнили процедурите за пълното му прилагане. Датите за готовност за прилагането му са различни за всяка от тези държави. През 2010 г. Европейската комисия приема молбата на България за удължаване на крайния срок за пълното прилагане на споразумението до 31 март 2010 г.[1]
269
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заради корумпираните ни политици-мафиоти,трябва да бойкотираме цяла Европа,защото всичките са протиф.Е не,по лесно ще ни бъде ако изгоним мафията
268
0
 
4
 
! Отговори
tute преди 12 години
Сан Марино и Черна Гора използват еврото като национална валута, а нямат нищо общо с еврозоната, шенген или европейския съюз.
267
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-изгодно за нас е сегашното положение и не е необходимо да го променяме. Официално да обявим на ЕС, че се отказваме от членството в Шенген и също така няма да въвеждаме еврото. Сега нещата са си добре, движим си се свободно в ЕС и сме си официален член на ЕС, другите екстри носят повече проблеми и разходи отколкото ползи. Влезем ли в Шенген ще станем наистина ***. Ще се напълним с араби и ислямисти не само от Близкия изток но и такива изгонени от ЕС. Нашите *** са ни достатъчни ..
266
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудя се как е възможно да има толкова много нихилистични *** деца на демокрацията...И на незнайни бащи...
265
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и Румънците са *** като нас...ПОЛИТИКА с фасони и на инат не се прави...
264
4
 
6
 
! Отговори
за 262,261 преди 12 години
Англия не е в Шенген и Еврозоната , Швейцария не е в Шенген и Еврозоната....това ,че са членки на ЕС не ги прави членки на двете споразумения.....
263
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да задържат не само холандски и финландски тирове а и всеки тир превозващ тяхна стока. Ние също да почнем със шамарите и бойкот на стоките от Холандия и Финландия. А и туристическия бранш ако са българи и ги боли за българия да изгонят всички туристи от тези две страни. Това може да стане без да нарушават договорите си. Достатъчно е да им променят начина на обслужване да им спират водата и да не им сервират с часове в ресторантите. А за новата година да не се приемат заявки от тези две страни.