Европа затвори врати. Страхува се от миграция от юг

България и Румъния не убедиха ЕС, че прилагат правилата за сигурност
Обновена: 23 сеп 2011 15:00 | 23 сеп 2011 09:50,
302
Европа затвори врати. Страхува се от миграция от юг
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Заради страховете си от засилваща се миграция от юг, Европейският съюз обяви на две от страните членки - Румъния и България, че ще трябва да почакат, преди да се присъединят към Шенгенската зона за свободно пътуване, пише днес вестник "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от Брюксел.

Финландия и Холандия се обявиха против допускането на двете страни в Шенгенската зона, чиито членове се договарят да имат доверие на своите системи за сигурност по границите и разрешават през границите им да се минава без паспорт, както се пътува от щат в щат в САЩ, посочва вестникът.

Въпреки твърденията на България и Румъния, че са направили необходимото, за да покрият техническите стандарти за Шенген, Холандия и Финландия обявиха, че това все още не е достатъчно.

"Става дума за доверие и увереност, че нашите колективни външни граници ще бъдат безопасни и сигурни", заявил министърът на имиграцията на Холандия Герд Леерс, цитиран от вестника.

"Ню Йорк таймс" цитира българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, според когото ситуацията е като "параграф 22" - всеки път, когато бъдат изпълнени дадени изисквания, се поставят нови.

Отказът България и Румъния да се присъединят към Шенген няма да се отрази на гражданите на двете страни, които и сега могат да пътуват свободно в Европа. Но за двете правителства това бе политически удар, а те и без това са чувствителни към вероятността да бъдат третирани като второкласни държави, посочва вестникът.

Още по темата

Румъния и България не успяха да убедят правителствата в ЕС да ги допуснат до зоната за свободно пътуване, пише вестник "Скотсмън".

"Освен поемането на ангажимент да спазваш правилата, трябва и наистина да ги спазваш. Съществуването на широко разпространена корупция застрашава спазването на правилата", заявил пред вестника финландският външен министър Пайви Рясянен.

"Две страни днес не ни позволиха да вземем решение за разширяването на Шенген. Това ме кара да да си правя тъжни изводи за взаимното доверие между страните членки", подчертал полският вътрешен министър Йежи Милер, цитиран и от "Юръпиън войс".

Турският вестник "Хюриет" цитира думите на Милер, че България и Румъния са постигнали "огромен напредък" в изпълнението на техническите изисквания за членство в Шенген.

В същото време предава и думите на финландския министър на вътрешните работи Пайви Рясянен: "Ние нямаме пълно доверие, че тези страни ще могат да гарантират сигурността на границите на ЕС, включително и заради корупцията".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
1
 
4
 
! Отговори
До 256 преди 12 години
Стига говорил глупости, разбира се, че Англия са част от евросъюза, приемането на Евро като национална валута не е задължително за нито една членка.Шведите също са част от ЕУ, че дори и от Шенген, но си пазят кроната и на два пъти отхвърлят с референдум въвеждането на еврото.А коя пост-комунистическа държава беше, Словения ли кои бяха, вкараха еврото като национална валута БЕЗ дори да са в Щенген. Tтказаха от там какво имаха и без да имат право да печатат започнаха разплащане само euro.
261
2
 
7
 
! Отговори
DO 256 преди 12 години
швейцaрия не е в EC no e в шенген,Англия не е в шенген но е в ЕС...Ей в България няма само лош материал бре.Бегай да копаеш или питай вожда ти та да ти обясни,ако и той знае разбира се...Лъжец
260
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще клекнат евраците ще клекнат нарупават човешките права а румънците почнаха да задържат холански тирове по 3-4 дни на границата това за селскостопанската продукция е един вид фалит
259
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я да пробваме един ход. Правителството да направи проучвателна мисия за това как и в какви срокове БГ може да напусне ЕС и НАТО. В същото време да изпрати мисия в Москва с чел проучване на условията за покупка на нова техника за превъоръжаване на армията. Гарантирам ви, че до месец два ще сме приети във всички структури на ЕС без забележки.
258
4
 
6
 
! Отговори
TATO преди 12 години
Тъй като тиквата е зает и не може да даде обяснение,ми каза да ви предам че има още една малка за боядисване и ще сме готови за Европа ама не гарантира за годината
257
2
 
4
 
! Отговори
tute преди 12 години
"на своите системи за сигурност по границите и разрешават на през границите им да се минава без паспорт, както е пътува от щат в щат в САЩ, посочва вестникът"Е в това изречение още една правописна грешка да имаше и вече хептен нямаше да мога да разбера какво се опитва да каже автора.
256
4
 
3
 
! Отговори
за 251 преди 12 години
Англия и Швейцария не са членове нито на Евро зоната( имат собствени валути) , нито на Шенген ( искат се визи от определени лица)...на някои хора трябва да ви се обяснява повече
255
2
 
3
 
! Отговори
251 преди 12 години
За Еврозоната съм съгласен, за Шенген се колебая. С или без граница с Гърция и Румъния и сега няма проблеми с преминаването. Както и с другите три страни които не са част от ЕС.
254
0
 
9
 
! Отговори
д0 252 преди 12 години
То като се погледне ,на БГ в момента не ни тряба и Нар. събрание ,нито пък Президент и президентство ,а само един кабинет ,но ......няма РЕФЕРЕНДУМИ В БГ !Седна дума ....политиците /консуматори ,като *** в БГ /са се ОКОПАЛИ И НАРОДА НЯМА ДУМАТА .....
253
2
 
2
 
! Отговори
50/50 преди 12 години
Всичко в този живот е 50/50%,колкото е доборо за нещо ,то толкова е зле от друга страна !
252
4
 
6
 
! Отговори
за 251 преди 12 години
Допълнение - нито Шенген ,нито Еврозоната ни трябва поне засега...
251
2
 
2
 
! Отговори
За 247 преди 12 години
Мале, то бива човек да е ***, ама чак пък толкова... Шенген и Еврозоната са две отделни неща.
250
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
тая статия все едно я е писал някой нелегален имигрант от пустинята. защо толкова грешки бе?
249
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига да пишеш *** бе *** такъв
248
5
 
13
 
! Отговори
Ванчо преди 12 години
Още с приемането на *** в ЕС започна гаврата....всеки би си правил гавра с безпомощни, самоизяждащи се търтеи, всеки би гледал с насмешка нация, която се прекланя ни управлява от най-големите си изедници и душмани, всеки би презрял народ допуснал два мандата президент с визия и манталитет на вмирисан партизанин и с интелект на бавноразвиваща се амеба...ние нямаме нищо общо с ЕС, НИЩО!!!
247
5
 
18
 
! Отговори
Помислете... преди 12 години
Тоз Шенген се повтаря като някаква мантра. Ангия и Швейцария не са членове и имат собствени валути и изобщо не се напъват да стават членове....Като ни приемат първо ще се напълни с азиатци, араби у нас , второ трябва да плащаме стотици милиони вноска, трето руските туристи по-трудно ще идват у нас заради визите......
246
1
 
5
 
! Отговори
южната дъга преди 12 години
НИЕ С РУМЪНЦИТЕ ЩЕ ГИ ОТВОРИМ ТОЗИ ПЪТ И ТОГАВА ГЛЕДАЙТЕ К,ВО Е СТРАХ И К,ВО ВИ ЧАКА..СЪРВАЙВЪР В ШЕНГЕН / ПОСЛЕДЕН СЕЗОН
245
5
 
7
 
! Отговори
abc преди 12 години
Какво казва Бойко Борисов по въпроса? Не съм чул коментар от негова страна.
244
1
 
4
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Хората "почти" в прав текст казват, че зад техническите средства по границата ни (апропо а те са западни) стои нашия МАТРЯЛ и че именно там е голямия проблем !...а нашите и румънците продължават да се праваят на ощипани !
243
3
 
15
 
! Отговори
Така си е..! преди 12 години
Някъде има и правила ,.....а не като в БГ !И най-лошият ред е ред ,но тук в БГ няма никакъв ред !