ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари

Холандия и Финландия наложиха вето на решението
Обновена: 22 сеп 2011 17:59 | 22 сеп 2011 17:42,
863
ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Eвропейският съюз отказа да приеме България и Румъния в Шенген, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението.

Министърът на вътрешните работи на Холандия Геерд Леер заяви в Брюксел вчера, че страната му не склонна да разглежда отново темата преди следващия доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност, който се очаква през февруари 2012 г.

"Без да имаме пълно доверие в ефективността и необратимостта на реформите в съдебната система, не можем да подкрепим влизането на България и Румъния", заяви Леер на нарочна пресконференция, след проточилото се близо четири часа заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел днес.

"За нас най-важното е съдържанието, членството в Шенген не е технически, а политически въпрос. Признаваме усилията на двете правителства, но резултатите не са достатъчни. Все още има значителни недостатъци в спазването на върховенството на закона, случаи на корупция по върховете на властта и организирана престъпност в практиката на съдебната система", заяви Леер.

Той изрази загриженост от трафика на млади момичета, оръжие и наркотици през българските и румънски граници. В изявление за холандските медии министърът добави, че липсва доверие в работата на граничните служители в двете страни, чийто "хлабав контрол" може да стане причина за внос на престъпност в ЕС.

Министърът поясни, че страната му, както и Финландия са отхвърлили предложения от полското председателство на ЕС компромис за частично и поетапно влизане на двете страни, защото "можем да върнем доверието на гражданите, само ако те се убедят, че стандартите се спазват. Ние искаме да избегнем вземането на решение сега, за което ще съжаляваме, по-късно, обобщи министърът.

Той съобщи, че и други държави като Франция и Германия са изказали резерви по отношение на готовността на България, но са били склонни да преглътнат частичното членство.

Министър Леер отхвърли обвиненията от български и румънски политици, че страната е под влияние на крайни националисти. "Цялото правителство, почти целият парламент и общество стоят зад тази позиция", декларира холандецът.

Полският вътрешен министър Йежи Милер, който председателства драматичното заседание, излезе с емоционално обръщение, в което заяви, че обещанието, дадено на България и Румъния при приемането им в ЕС, да влязат в Шенген е било нарушено.

"От април ние използваме българите и румънците да охраняват външните граници на ЕС. Помагаме им, системата действа, 200 души, които не са били допуснати в ЕС, са върнати там, откъдето са дошли. Използвахме тяхната помощ, но не ги допускаме сред нас, за мен това не е европейска солидарност", заяви полският вътрешен министър.

"Днес две държави направиха невъзможно вземането на решение за Шенген. Принуден съм да направя тъжно заключение за доверието между страните членки", добави Милер. "Днес забравихме, че европейските идеи са важни", заключи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


863
Още по темата: ШенгенЕСвето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
834
0
 
3
 
! Отговори
от вишката преди 12 години
до 860 и 859Да, напълно сте прави в случай, че Плевнелиев облече граничарската униформа и започне лично да патрулира по границата. Ще бъде много впечатляващо и ще ни вземат
833
3
 
2
 
! Отговори
крос преди 12 години
До година ще ни приемат, сигурен съм! И мисля че Плевнелиев ще допринесе за цялата работа!
832
4
 
2
 
! Отговори
ив преди 12 години
Няма значение, че са ни отхвърлили, сега в момета сме в малко труден период, но смятам, че след като изберем президента Плевнелиев, нещата ще се оправят!
831
1
 
2
 
! Отговори
Нели преди 12 години
Не е задължително всичко да става на момента, вярвам, че правителството е достатъчно силно и ще постигне и тази цел, така че не мисля, че трябва да се притесняваме за нещо, по-добре е всичко да става плавно.
830
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 12 години
V Shengen s tezi *** mutri,6alvarski drehi,s tozi balkanski,srednovekoven mantalitet,a i s tezi *politici*-mafiozi 6te priemat na6ata Bulgaria to4no NIKOGA!!!!Tam sa dobre do6li razvitite durjavi,s ravita ikonomika i garantirana sigurnost,a BG e........dori ne e durjava za sujalenie.
829
4
 
1
 
! Отговори
гласоподавател преди 12 години
Ще гласувам за Алексей Петров.
828
3
 
2
 
! Отговори
гласоподавател преди 12 години
Ще гласувам за Алексей.
827
9
 
4
 
! Отговори
Деница преди 12 години
Само това правителство прави всичко възможно, за да спре корупцията. Надявам се съвсем скоро да се справим с нея и да бъдем приети в Шенген!
826
10
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Само ГЕРБ ще ни вкарат в шенген ,това е истината
825
3
 
16
 
! Отговори
шенген преди 12 години
аз пък мисля да отсвиря герб
824
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шенген-kurec
823
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ако имам достатъчно пари да пътувам,въобще не ми дреме,че ще ме проверяват по границите.Да му мислят тези с тировете.
822
0
 
5
 
! Отговори
ан преди 12 години
А КАТО СА ГИ ОТСВИРИЛИ. ЗАЩО НЕ ИМ ДАДОХА СВИРКАТА ДА СЕ НАУЧАТ ДА СВИРЯТ?
821
14
 
5
 
! Отговори
Ми преди 12 години
Ако всички дадем подкрепата си за управляващите ще получим и членство в Шенген. ГЕРБ са най-добрата алтернатива за всички ни. След тяхното идване на власт се усети подобрение и съвсем скоро ще заживеем като едни истински европейци. Аз ще дам своята подкрепа за тях.
820
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da si predstavim che Balgaria vadi 2mil.barela na den petrol ili 300miliarda kubichni metra gas na godina shaxa da na darpat s tejak vlekach na sila da vlizame v shengena da plashame golemi vnoski ta da lapat soziali maznite im bratia che kakvo she praviat po edna glutniza deza imat i ne im se raboti
819
1
 
13
 
! Отговори
нане Вуте преди 12 години
Споко, като падне Боко...е сроко!
818
1
 
4
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 12 години
"Холандците ни казват, че ни нямат доверие." - много интересно..., лъжеца, не вярва на "лъжеца" .Ами главанаци, щом сте обещали приемане в Шенген, а после сте отказали, на кого не трябва да се вярва! Кой е лъжеца! Да ви пикая на Шенгенската простотия!Аман от идиотизми!Лъжата явно не е само наш патент!
817
2
 
3
 
! Отговори
В,Бозаджи преди 12 години
Ние сме само за Анадола или Бомбай ,,,,,
816
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ot celata dandania s Rosen i "ramoto koeto mu udarila g-ja Merkel" izleze 4e Rosen Plevniata go nema ve4e vtori den iz dneska- bgza 4eren pe4at nemcite udriapo edno ramo ako iskash u shengen, a EU -22 ritnika po pravilata na paragrafa.gerg grob kopae, gina hora, mnojat se ubiicite i kradcite- tova li e pri4inata plevnaliev--trkuuul ta da padne u nankite na silveto vartanian
815
5
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Ако хамстерът, доганя и тракторът бяха в затвора нямаше да имаме проблеми ....