Гърция с "последен шанс"

Планът за спасяването й може да включва обезценяване на дълга
Обновена: 26 сеп 2011 17:17 | 26 сеп 2011 17:13,
63
Гърция с "последен шанс"
Снимка: Reuters

Гърция има само още един "последен шанс" да спаси икономиката според еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. На този етап Атина не успя да покрие бюджетните изисквания на международните кредитори. 

Според някои експерти Гърция ще свърши парите до средата на октомври, ако не получи нов транш от 110-те милиарда евро, одобрени миналата година от ЕС и Международния валутен фонд. 

Напълно изключено е обаче финансовите министри от ЕС да одобрят следващ транш на редовната си среща в началото на октомври, обяви говорителят Амадеу Алтафаж, цитиран от БТА. До вземането на подобно решение остава още много работа за изготвяне на доклада на инспекторите, който след това трябва да бъде разгледан от кредиторите на Гърция.

"Гърция е изправена пред часа на истината", каза Алтафаж, цитирайки Оли Рен. "Това е последният шанс да избегне срив на икономиката си".

Все пак говорителят успокои, че "ЕС няма да изостави Гърция". Защото, "каквото и да се случи с Гърция, то ще окаже влияние в Лисабон, Берлин, Хелзинки, Братислава, Лондон, Варшава, Пекин и т.н.

Междувременно амбициозен план за спасяване на еврозоната започва да добива все по-ясни черти в медиите.

Според информация на ВВС очакванията са той да включва 50% обезценяване на гръцкия държавен дълг. Друга мярка, за която се споменава, е увеличаване на размера на фонда на ЕС за подкрепа на задлъжнелите страни членки. 

Правителствата от еврозоната се надяват планът да е готов до няколко седмици, но да се приложат на практика известните досега идеи, ще бъде изключително трудно, коментира ВВС. 

От друга страна, провалът на плана може да превърне плахия икономически растеж в еврозоната в рецесия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ЕврозонаОли РенГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Кои са тези владетели на света, които обичат да са винаги в сянка?Оказва се, че това са няколко еврейски фамилии начело с огромния Ротшилдов клан, както и тези на Джей Пи Морган, на Рокфелер, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Сакс, Мойзес, Леман и други по-малко известни еврейски банкери. Измамника Джордж Сорос е от "Тяхното Котило" също. Сорос е новият шеф на международната мафия, след Максуел, който пък наследи Онасис! Всички те са слуги на дявола Ротшилд! Едно семейство от 300 души, което управлява светът, но никога няма да чуете техните имена. Кредиторите на САЩ - няколко банкери - фактически са купили страната и я притежават. Англия също е на червено. Eдна групировка - съвсем различни хора - от дълго време заляга да скалъпи световен Нов ред за своите лични интереси. Това, че съществува подобно нещо като клика от финансови брокери, които контролират правителството зад сцената, е било нееднократно показвано в детайли от различни достоверни източници на информация. Послание към САЩ от братята Рокфелер. Това предизвикателство съдържа, че ''САЩ не могат да избягат след като в същност са поканени от задачата която историята им е отредила'' Това е една задача да се подпомага създаването на модела на Новия Световен Ред във всичките негови измерение духовно, икономическо политическо социално. Целта е ''Правителство над целия свят'', ето защо става ясно, че първите стъпки към световното правителство не могат да се осъществят без преди това да сме овладели 4-те фронта-икономически, военен, политически и социален''. Замисъла на Новото Световно правителство е посредством специално режисирани икономически кризи, в хода на които достъпните парични средства биват изземвани от оборота, и трябва да се предизвиква срив в паричната система на съответните държави. Най-сигурният начин да се разруши една нация, това е като се разложи нейната парична система! "Има една заблуда, че парите управляват света. Понякога не те, а волята кара земята да се върти. Кризата показа, че днес имате пари, а утре те не съществуват "!!!Ротшилд. През 1790 г. изрече думите, които остават в историята: Оставете ме да печатам и контролирам парите на някоя държава и не ме интересува кой пише законите и. В Европа е нужно тепърва да се подбужда неразбирателство между хората и народите, и най-вече расова и религиозна ненавист, за да се появят непреодолими раздори, които нито една християнска държава не ще може да превъзмогне, а и няма да може да намери поддръжка от съседните държави.
61
0
 
0
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Както е добре известно "ако имаш дълг от 1000 лева имаш проблем, но ако имаш дълг от 1 милиард банката има проблем".Гърците това добре го знаят и въртят на пръстта си стринa Меркел и бай Сарко.Само как звучи конферентен разговор на Меркел, Саркози и Папандреу.От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ, Франция, Италия, Испания и т.н. Около 20 трилиона. Затова ЕС е военнополитическо джудженце, защото е разяждан отвътре от противоположни интереси. Всеки си тегли неговата черга.А икономическия апокалипсис наближава с невероятна скорост!!!Гърците са на принципа: "Колкото вземем - да вземем, все е кяр". Дали ще фалираш с 300 млрд дълг, или с 400 млрд (100 подарък от щедрите братя немци) - все тая. Хе-хе, гърците буквално се подиграват с кредиторите си. Обещават едно, а правят съвсем друго. Явно са решили, че няма да плащат. Да обявят фалит, да излязат от еврото, да върнат драхмата, девалвират я, и така да изчистят нещата, а другите да пият солена вода от Егейско море!"Все повече германци работят на втора и трета работа"Георгиос си пие узото, а Ханс ще бачка. Докога ли?
60
0
 
0
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Това което може да се каже към момента е, че за Италия е вероятен "гръцки сценарий", а за Франция - "ирландски". Главните виновници, които са наливали най-безотговорно пари на Гърция, Ирландия, Португалия и други закъсали длъжници, са големите френски и германски банки, плюс подгласнички от Холандия, Великобритания и още няколко богати държави. Щом изпищяха, че имат несъбираеми кредити за стотици милиарди, техният проблем се превърна в проблем на собствените им правителства, които усетиха риск от дестабилизация на националните си икономики, както и на еврозоната в цялост.Е то анализът е повече от ясен. Този финансов и икономически модел, по който се случват нещата в момента няма бъдеще - това е класическа финансова пирамида, която е стигнала предела си на разширение. Предстои разпадане, писъци на излъганите, а тези с печалбите ще се снишават и ще гледат да изкупят на безценица каквото могат. Освен, ако не им бъде потърсена сметка за стореното. Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука. Обаче сервитьора сега ще идва със сметката. С бияча зад него !
59
0
 
1
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Гърция и Исландия във финансово отношение са "гроги", Португалия , Испания и Италия са в ситуация всеки момент да ги последват, а Франция и особено Германия хич не горят от желание да подпомагат изпадналите в тежка криза посочени страни след поражението на управляващите на последните местни избори.Еврозоната изпадна в катастрофална криза, защото бе зачената на честна дума и без имунна система срещу злоупотреби. Нейният механизъм за самоконтрол бе пожелателен и разчиташе, че правителствата не лъжат. Оказа се, че някои лъжат на едро, и то от самото начало на общата европейска валута, като вкарват държавите си в свръхзадлъжнялост. Сега проличава, че всичко се е знаело от самото начало, но най-големите държави от Еврозоната съзнателно са си затваряли очите. Тоест едни са лъжели нагло, а други са искали лъжата да мине. Защо? Защото големите банки, които са отпускали кредити и които имат влияние върху правителствата в своите държави, са заинтересовани да пласират колкото може повече от своята "стока". А тяхната стока са парите, които продават по-скъпо, отколкото струват. Логиката им бе следната: вземаш парите сега, харчиш ги веднага, осигуряваш си комфорт, а дълговете ще ги плащат други, когато няма да си на власт. Правилото е: взимай повече, за да се тревожи след време онзи, който ги е дал, а не който ги е взел !?
58
0
 
3
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
До Историк: За Ваша информация Гърция е компромиса на Европейския съюз единственно и само за да има позиции на Балканския полуостров чисто стратегически. Гърция е членка на ЕС от 1982 г.
57
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стига щуротии,няма криза в гърция,хората пеят и танцуват сиртаки,асъл криза има тук,голямо увеличение на безработицата,студ през зимата,глад,това правителство не направи нищо за овпадяване на кризата,напротив вкара ни в калта от която няма скоро излизане
56
3
 
9
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Можем и ние да помогнем на Гърция ми се струва. Догодина... всички да летуваме там :)
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напротив няма да спасят Гърция ,за да успеят да спасят Италия и Испания!!! Гърция ще фалира постепенно ,а Португалия въведе редица данъци и ще се оправи!
54
0
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
На МВФ, банките и застраховчиците, на ФЕД и т.н.
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aбе само дрънкате - толкова им е дългът на тия, толкова на ония.... На КОГО ги дължат тия пари, беее...
52
2
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
като се разбие още по-добре, защото това е най-престъпната организация
51
7
 
16
 
! Отговори
9.11 преди 12 години
Гърците са били добре, ама с чуждите париии! Сега ще трябва да бачкат повече и за по-малко, няма да има 13 и 14 та заплата и добавки по Коледа и Великден, заплатите и пенсиите ще се намалят и дано стигнат до българските такива! Някои още помнят израза когато се играе на карти: Слаб съм като Гърция! Колелото се завърта!
50
4
 
16
 
! Отговори
billie преди 12 години
не само 50 ами и на 100 процента ще им опростят дълга на гърците, за да не се разбие целият европейски съюз
49
10
 
11
 
! Отговори
Безконтролните преди 12 години
Здравей журналисте от ГЕРБ и вие тоталитарна *** група. Пак ли ще ми блокираш ИПто като се изкажа против Бойко Борисов? Нямате ли вътрешен контрол. Предлагам в коментара който е блокиран да излиза и идентификацията на журналиста от ГЕРБ който го прави. Злоупотребите ви на политическа основа са огромни. Една част от вашите журналисти са разпасани подиграващи се пишлемета, които блокират всеки изказал се против ГЕРБ и Бойко картофа. Вие сте тоталитарна медия без контрол над злоупотребите
48
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днеска е обсъждан вариант за фалит на Гърция без излизане от еврозоната.С една дума гърците пак ще живеят в пъти по добре от нас.
47
2
 
15
 
! Отговори
Ясновидец преди 12 години
И какво ако Гърция фалира - просто "горят" нейните кредитори - в случая немски, френски и италиански банки. Ще си върнат драхмата, ще напечатат колкото пари им трябват за да платят пенсии и заплати на държавните служители и ще отпушат хиперинфлацията. Надолу някой беше казал, че тоя филм вече е игран.
46
1
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
и на кого ще платят? На теб докато си щракаш клавиатурата? Тате ще то купи колело, ама друг път
45
3
 
25
 
! Отговори
Историк преди 12 години
Номера с огромния дълг на Гърция се е играл вече в средата на 70-те. Тогава ЕС плаща сметката и опрощава недоизядената от хиперинфлацията част, а гърците продължават да си ядат и пият по таверните за здравето на ЕС. Сега очакват повторение на сценария ... и може би ще го дочакат. Народът го е казал отдавна: "Не е луд тоя дето яде зелника."
44
1
 
8
 
! Отговори
пенчо преди 12 години
до42Ами според мен, това означава, че Гърция ще плаща нищожни лихви по външния си дълг или нещо подобно!
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мач: Нарекоха Бойко - *** vbox7/play:85fb9524f9