Брюксел замрази АСТА. Споразумението отива на съд

От Еврокомисията се кълнат: Без ограничения в интернет
Обновена: 22 фев 2012 15:43 | 22 фев 2012 14:38,
114
Брюксел замрази АСТА. Споразумението отива на съд
Брюксел блокира АСТА. Снимка: Impact Press Grouр

Европейската комисия замрази ратификацията на споразумението АСТА и го даде на Съда на Европейските общности.

Докато магистратите не отговорят дали то съответства на европейските права и свободи, по-нататъшното му одобрение ще бъде блокирано.

Още по темата
11 фев 2012 19:38
175
Така ще отпадне насроченият за юни вот на Европарламента, който трябваше да даде или не окончателно съгласие по влизането в сила на споразумението, чиято цел уж бе да се бори с фалшификациите.

Изпращането на споразумението на съда означава, че процесът на ратификация ще бъде замразен поне за една година, тъй като средният срок за гледане на дела от съда в Люксембург е около 14 месеца.

"Аз съм сигурен, че споразумението не нарушава права, но искам върховният съд на ЕС независимо да потвърди неговата законност", заяви търговският комисар Карел де Гухт, който води преговорите по АСТА от името на Еврокомисията.

"Това е необходима стъпка, защото решението за АСТА трябва да се базира на факти, а не на слухове и заплахи", добави той.

Съдът трябвало да отмери точния баланс между защитата на интелектуалната собственост и свободата на изразяване и достъпа до информация, разясни комисарят.

Няма да има затваряне на сайтове, ограничаване свободата на изразяване или достъпа до информация

Де Гухт допълни, че уважава мнението на европейските граждани, които масово излязоха на протести срещу споразумението, но увери, че то няма да промени начина, по който гражданите в ЕС използват интернет.

"Няма да има затваряне на сайтове, ограничаване свободата на изразяване или достъпа до информация. АСТА трябваше да защити нашите компании по света, защото те губят милиарди от нарушаването на авторски права и от фалшифициране на произвежданите от тях стоки", увери комисар Де Гухт.

Той припомни, че страните членки единодушно са дали мандат на Брюксел да подпише споразумението.

Европейският парламент, който също надигна глас срещу АСТА и в момента готви резолюция срещу него, също се е произнесъл в подкрепа на споразумението.

Де Гухт обясни, че тъй като притесненията в парламента за ползването на интернет са били от самото начало, той за първи път е разсекретил резултатите от преговорите по търговското споразумение и от 2009 г. евродепутатите са били държани в течение на постигнатите договорености.

Решението на ЕК за замразяването на АСТА идва седмица, след като и българското правителство спря ратификацията на споразумението, довело до масови протести у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние БЪЛГАРИТЕ трябва да искаме приемане на споразумение като АСТА с всички сили, защото сме народ от творци които продават своите произведения и имат нужда от защита.
84
0
 
3
 
! Отговори
флаш преди 12 години
Дедка, що говориш глупости, аман от мрънкащи и оплакващи се хорица, все нещо или някой не ви харесва. Ти да не би никога да не си теглил торент? Ако да то тогава имаш право да пишеш това, ама всички се сещаме какъв отговор ще дадеш на въпроса ми.
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видях я АКТА-та ей там на ъгъла, беше се подпряла на знак стоп и се усмихваше мръсницата. Млада, безрамна и богата като оная парис хилтън, дето освен парите смята че всички музи са и баяли над яслата. Видях я аз тая АКТА-та и съжалявам че погледнах натам, защото някакси в душата ми се промъкна червея на съмнението че клошар като мен ще пребори тая напудрена хубавица.
82
19
 
4
 
! Отговори
Дедка преди 12 години
Някой път направо ме е срам срещу какви точно неща скачаме! Никога не протестираме за това, за което би трябвало да простестираме! Една нация от простаци, тъпо скотове, които само си стискат джобчетата, сакън да не им поискат пари за нещо! Няма свобода на словото, няма други притеснения - само порното да е без пари, нищо друго не е важно! Браво!! И тази луда параноя, че някой си щял да ни следи... *** нацията от болни мозъци, срам ме е от вас!!! Ако някога емигрирам, то ще е заради ***!!!
81
21
 
5
 
! Отговори
Дедка преди 12 години
А това със следенето е най-голямата глупост! Явно нацията ни се състои от нарциси, които си мислят, че целият свят се интересува от жалките им особи.. няма по-нелепа глупост, честно! Ей, дребен, жалък, българино - никой не го интересува какви сайтове посещаваш и какво четеш в интернет - ти си една дребна риба, за която на никого, освен на собствената ти майка, не му ПУКА! ДА не говорим, че нашата държава и да иска, няма капацитет да следи 7 млн. души, сещате ли се?!?!?
80
14
 
4
 
! Отговори
Дедка преди 12 години
Най-тъжното е, че ние, мъничките жалки българчета се притесняваме единствено за безплатните си филми и музика. Всички писали по-долу, че цялото това изкуство е толкова скапано, че не биха дали пари за него, но иначе си го теглят от торенти.. Каква е логиката? Или ви харесва нещо и плащате на този, който го е произвел, или не го ползвате и това е. Факт е, че безплатен обяд няма. Защо не протестирате, че ви искат пари за хляба в магазина? Все ще се събудим, когато ни поискат пари, а не за друго!!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАРОДЕ???В.Левски / 1870г
78
0
 
19
 
! Отговори
Даката! преди 12 години
Защо доста хора си мислят че ACTA е само за интернет,проблема е доста по-голям и в друга насока.Корпорациите като си прокарат патентите за тва и онова тогава ще ядем голямата сопа!
77
6
 
0
 
! Отговори
Дедка преди 12 години
До 71: Само, че не е закон, а търговско споразумение.. разликата не е малка.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ай съктир драги зрители, най доброто порно в нета е аматьорско, за което участниците даже не искат и пари
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоз комунизъмЪ у нета шЪ донесе само дефицитЪ
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само Омир не е копирал(преписвал). Защото е бил сляп.
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се забранят : копирните апарати, фотоапаратите, диктофоните, МР3 - ките,СD записвачките,писалките, моливите , хартията, и още мног инфо носители.Абе що не вземат просто актаджиите да го издухат.
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки чиляк вместо да чете жълтата преса как злата АСТА ще бъде позорно осъдена и бичувана ще отвори страницата на ЕС и ще прочете следното: ... защитата на интелектуалната собственост в интернет е приоритетна задача европейския парламент и АСТА ще добави допълнителна глобална сигурност в тази насока...
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много хора, страдащи от клептомания, изживяват живота си в скрит срам, защото се страхуват да потърсят психиатрична помощ. Статистиката показва, че при своевременно и добро лечение в много голяма степен се прекъсва цикъла на натрапливи кражби.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Но как са постъпвали с крадеца в случаите, когато той не е могъл да се разплати за кражбата?Тогава са го продавали в робство.
69
0
 
8
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Въпросът обаче е, че дори да си купиш музика или филм от магазина, в България не може да си сигурен, че не е пиратка. Другото тъпо е, че в цяла източна Европа каквото и да е идва по-късно отколкото в нормалните страни, а и издателите винаги играят на сигурно и издават само известни продукции.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз си бях замразил половин прасенце в фризера, но ще го извадя да похапна, че огладнях. Тея за какви ни имат за балами ли? Аман на 25 10-пъти по-големи трябва да са протестите!
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Аз ще поискам от Отца си и Той ще ви даде друг Утешител, за да бъде с вас вовеки.
66
0
 
11
 
! Отговори
ф, преди 12 години
АСТА не я дават на съд, а съдът да провери дали няма слаби места, преди да я приемат. След козметична редакция законът ще бъде приет.