Задълбочава се политическата криза в Гърция

Радикалната левица започна да извива ръцете на останалите партии
9 май 2012 11:11, Бойчо Попов
222
Задълбочава се политическата криза в Гърция
Привърженик на крайната десница. Снимка: Reuters

Лидерът на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за сформирането на правителство, постави ултиматум на лидерите на "Нова демокрация" и ПАСОК Андонис Самарас и Евангелос Венизелос да се откажат от писмените си ангажименти в подкрепа на мерките за икономии, които двамата изпратиха още преди месеци на международните си кредитори, ако искат да влязат в бъдещото правителство, предаде Bloomberg.

Самарас и Венизелос обаче отхвърлиха предложението с мотива, че няма да сложат подписите си под унищожаването на Гърция.

"Той интерпретира невероятно арогантно изборния резултат като мандат да тласне страната към хаос", заяви Андонис Самарас в телевизионно интервю.

"Надявам се г-н Ципрас да дойде на себе си до времето на нашата среща", допълни лидерът на "Нова демокрация".

Срещата на Алексис Ципрас с другите политически лидери е насрочена за днес в 17 ч.

Ако лидерът на СИРИЗА не успее да сформира коалиция, мандат ще получи лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Ако и той не успее да сформира кабинет, президентът на Гърция Каролос Папуляс трябва да се опита да посредничи за създаването на правителство на националното единство, в противен случай ще последват нови избори.

Неубедителните резултати от изборите в Гърция възобновиха загрижеността на Европа за способността на Атина да се придържа към условията, поставени от международните кредитори.

Все по-реална става и опасността Гърция да напусне еврозоната, като последствията за Европейския съюз и единната валута могат да бъдат катастрофални.

Международните кредитори на страната отправиха призив към лидерите на крайните десни и леви партии в Гърция да се придържат към постигнатите споразумения.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Аз не си спомням някой грък да се е молил на Българи или Българки да ходят да работят Икономическата обстановка в Б-я е лоша и затова са виновни Б-те Аз лично минавах през Македония пеша за да мога да влезна и да работя в Гърция и бях на 18 и са ме хващали и пак съм минавал Та Жорко радвай се на факта че имаш възможност дори и да си стойш спокойно пред компютара на 18 год Ама хвани се възползвай от това сега е много по лесно всичко Просто който както сам си го направи
155
0
 
2
 
! Отговори
до 173 преди 12 години
За съжаление хора всякакви..И на мен ми се случвало *** да ме питат "как можа да се ожениш за българка".. но това е малък процент за щастие и повечето случаи се касае или за неграмотни хора или за хора близо до българската граница (серрес, килкис и т.н.) на които се е промивал мозъка с продължение на години че българите са какви ли не и че те били първата линия срещу българската атака..не забравяй че голяма част от тези хора са комплексирани защото са от бг произход и са били третирани лошо..
154
0
 
4
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Ама аз нямам проблеми че си дошъл тук, колкото повече гърци си изнесат бизнеса в БГ толкова по-добре за БГ. Просто ти обяснявам, че с лъжите и мошеничествата не може да се продължава вечно и че това да си крадец и мошеник не е достойнство, въпреки че в БГ тарикатите са на почит. Но всичко е довреме, вашето време изтече, сега идва време да се плаща сметката. Аз отивам на плуване чао !
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде стига сте писали глупости. Дори самите гърци признаха, че са си фалшифицирали данните и изкуствено са повишавали БВП-то си. Гърците години наред се простираха не според чергата си и сега трябва да плащат. Гръцката икономика не беше готова за еврозоната, но гръцките политици скриха реалното и положение. Абсолютно всички гърци лапкаха неправомерно високи заплати, пенсии и помощи и сега трябва солидарно да връщат. Като им е толкова висок БВП защо реваха като вдовици з х... за спасителни пакет
152
2
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Спират ни САПАРД, да факт ! Т.е. не ни оставиха да крадем Европейските пари. Т.е. не сме крали. Докато Гърците крадяха и продължават да крадат. Освен това парите по САПАРД са от бюджета на ЕС, а помощите за Гърция идват от страните в Еврозоната. Докато при нас става дума за милиони, при тях става дума за милиарди, т.е. фактора е 1000 !!!
151
0
 
1
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
Когато дойдох в БГ през 1999г, мнението за тук бе че българите са мързеливи, крадливи, лъжци и т.н. В Гърция се бях срещал с българи емигранти и моето мнение бе странно. Ако бях тесноглав, какъвто си ти нямаше да имам шанса никога да разбера че българите са хора на ниво и с достойнство, които като нас работят усърдно за хляба си. Хората тук ме приеха без да ме гледат като "чужденец" или каквото и да е било..ти сега правиш същата грешка: повтаряш това, което се говори, без да си запознат..
150
0
 
1
 
! Отговори
*&* преди 12 години
До 91. Точно така. За това и в по-предния коментар написах ''разделяй и владей''. Споделям напълно твоите виждания по въпроса. Абстрахирам се от другите определения за гърците като мързеливи, грозни, дебели, мустакати и т.н. Такива има навсякъде по света. Естествено ако имаш възможност някой, да ти върши черната работа за малко пари, че ще се възползваш. Истина е обаче, че много българки/българи бяха третирани роби + присмех. От там идва и злорадството на нашите хора за положението на Гр. сега.
149
0
 
1
 
! Отговори
never.m преди 12 години
В. "Катимерини" разкрива размерите на поредната голяма злоупотреба в затъналата в криза държава.На покойници са били изплащани пари, които са били вземани от техни роднини или са се натрупвали в банкови сметки.През юни миналата година за първи път беше обявено, че гръцката държава изплаща хиляди пенсии на хора, които отдавна са покойници и правителството започна да разследва подозрително голям брой столетници, които продължават да получават пенсия.При проверките още тогава беше установено, че пари се изплащат на около 4500 покойни държавни служители, което натоварва гръцките данъкоплатци с над 16 млн. евро всяка година.Тогава започна проверка на около 9000 столетници - дали и колко от тях са живи. Защото според извършеното през 2001 г. преброяване в страната е имало по-малко от 1700 души на възраст над 100 години.Властите поискаха всички пенсионери в страната да се явят лично в офисите, за да докажат, че все още са живи.От 1 юли до 30 септември пенсионерите от държавния фонд трябваше да отидат във филиала на банката, където получават пенсията си, или в съответното управлението на Държавния фонд за пенсионно осигуряване (ИКА), за да потвърдят своето съществуване.Резултатите от това "преброяване на пенсионерите" обаче бяха поразителни- 109 хил. пенсионери ги домързя и не се явиха за пререгистрация.А Гърция се надява да спести 450 милиона евро (591 млн. долара) на година като бъдат намалени плащанията на пенсионните фондове.Директорът на ИКА Ровертос Спиропулос заяви през октомври, че през последните десет години държавата е изплатила около 8 млрд.а евро на вече покойни граждани.
148
1
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Гърция е от началот в Еврозоната от 2001 година, a измамите са че Гърците даваха грешни статистически данни за бюджетния си дефицит и инфлацията. Ако бяха дали истинските данни нямаше да покриете критериите и никога нямаше да ви пуснат в Еврозоната.
147
0
 
0
 
! Отговори
Любо преди 12 години
хахахах Жорко Жорко колко си жалък виж сега малко факти Спират ни 3 пъти САПАРД заради кражби Сега те първа ще почнат да си спират и други пари Преди 6-8 години имаше външни инвестиции от по 3 - 6 мрда лв на 6 месечие А Европа ни дава 9 мрда Евро Мислиш ли с твоя КУЧЕШКИ мозък към какъв просперитет сме се отправили хахахах Има една песен ОООО КОЛКО СИ *** ДА НЕ Е НАПИСАНА ЗА ТЕБ
146
0
 
0
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
Живея в България повече от 10 години и смятам че имам поглед над нещата..относно българския ми го приемам, като комплимент. Я ми кажи кога Гърция влезе в еврозоната, като си толкова запознат? или Гърция бе от държавите основателки на нея? и с какви лъжи влезе?
145
0
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Ами и ние сме външна граница на ЕС и какво от това ? Имаме 35000 армия, защото такава можем да си позволим, нямаме модерни самолети и танкове, защото не можем да си позволим,Вие години наред си купувате модерни оръжия и подържате огромна войска, с крадените пари от Европа. Сега ще ви видя като ви врътнат кранчето. Иначе не съм злобен, но мразя крадците и мошениците като тези в гърция, то по тази логика цяла европа са злобни, защото не могат да ги дишат гръцките крадци
144
1
 
3
 
! Отговори
до грък преди 12 години
Живо здраво съседе! Пожелавам ви да се оправите, да отминат всички проблеми и да си пием мастичката(узото) по съседски, ту при нас, ту при вас. Успех! Няма да се даваш на хейтърите тук, не се притеснявай, много хора ви подкрепяме. Така де, ние съседи ли сме или лукови глави :) А каквото е ставало в миналото си е останало там. Успех!
143
2
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Освен това Гърция влезе в Еврозоната с измама с фалшиви статистики, още тогава почнахте да лъжете и до сега, ама нали знаеш че лъжеш един път, лъжеш два пъти, лъжеш три пъти и после вече никой не ти вярва и не можеш да излъжеш 4ти път.
142
2
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Това дали си грък е много съмнително, имаш перфектен български, някакъв грък пък да ми говори за БГ политика и да плюе по Бойко, това пък е още по подозрителноБойко не харчи пари на заем, т.е. ние в БГ можем да сме бедни, но се издържаме сами с колкото можем да си изкараме, не просим пари от Европа и не лъжем и крадем от европейските данъкоплатци. Така че имаме преспективи за разстеж, защото градим икономика на здрава основа, а не на дългове, който да изпапкваме и после да просим от Германия.
141
0
 
0
 
! Отговори
Любо до жоро преди 12 години
Жоро приказките на побъркания ти баща не са ФАКТИ А ГЛУПОСТИ Корупцията в Г-я е на високо ниво И точно защото управляващите имат някаква съвест към народа са давали и на него за да са доволни и да не протестират
140
0
 
0
 
! Отговори
до Жоро.БГ преди 12 години
Мале колко си злобен.Типична герберуха.Вместо да се замислиш,как може да се вдигне нашия стандарт,мислиш как ще падне този на комшиите,че и да са зле колкото нас-НЕВЪЗМОЖНО.Туй което ни го стори *** на нас,на гърците никой не може да им го стори.
139
0
 
1
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
виш на картата къде е бг и къде е гърция..Ние се външна граница на НАТО и ЕС, под нас е либия и египет (арабския свят) 70% от армията ни е флота.... България срещу кого ще воюва? срещу Македония???
138
0
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Стандарта на Гърция е финансиран с кредити, сега като им спрат кранчето ще видиш какво ще се случи със стандарта им, ще падне набързо до нашия.
137
0
 
1
 
! Отговори
Любо до Жоро преди 12 години
аз абдикирам прекалено си *** , че да разбираш каквото и да било СЕГА ПР ДЕН