Задълбочава се политическата криза в Гърция

Радикалната левица започна да извива ръцете на останалите партии
9 май 2012 11:11, Бойчо Попов
222
Задълбочава се политическата криза в Гърция
Привърженик на крайната десница. Снимка: Reuters

Лидерът на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за сформирането на правителство, постави ултиматум на лидерите на "Нова демокрация" и ПАСОК Андонис Самарас и Евангелос Венизелос да се откажат от писмените си ангажименти в подкрепа на мерките за икономии, които двамата изпратиха още преди месеци на международните си кредитори, ако искат да влязат в бъдещото правителство, предаде Bloomberg.

Самарас и Венизелос обаче отхвърлиха предложението с мотива, че няма да сложат подписите си под унищожаването на Гърция.

"Той интерпретира невероятно арогантно изборния резултат като мандат да тласне страната към хаос", заяви Андонис Самарас в телевизионно интервю.

"Надявам се г-н Ципрас да дойде на себе си до времето на нашата среща", допълни лидерът на "Нова демокрация".

Срещата на Алексис Ципрас с другите политически лидери е насрочена за днес в 17 ч.

Ако лидерът на СИРИЗА не успее да сформира коалиция, мандат ще получи лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Ако и той не успее да сформира кабинет, президентът на Гърция Каролос Папуляс трябва да се опита да посредничи за създаването на правителство на националното единство, в противен случай ще последват нови избори.

Неубедителните резултати от изборите в Гърция възобновиха загрижеността на Европа за способността на Атина да се придържа към условията, поставени от международните кредитори.

Все по-реална става и опасността Гърция да напусне еврозоната, като последствията за Европейския съюз и единната валута могат да бъдат катастрофални.

Международните кредитори на страната отправиха призив към лидерите на крайните десни и леви партии в Гърция да се придържат към постигнатите споразумения.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
2
 
! Отговори
до 197 преди 12 години
Отказа от репарации става от всички страни, като условие е да не се обедини германия.. Германия е най-толерираната страна в света (два пъти им опрощават външния дълг напълно а не демек, както на Гърция). Меркел води експанзивна политика, като редица немски политици поставят под въпрос суверенитета на Гърция. Не случайно цяла Европа затъва а Германия е във възход.. След обединяването на германия страните имат правото на репарации, както и дела срещу нея - както става от много италианци в момента..
175
1
 
3
 
! Отговори
до never.m преди 12 години
Всичко това, което прочете е част от истината с примес на лъжа....Кажи ми защо се дразниш от това че някои иска да живее добре.. Ако отидем в Германия на пример ще видим също корупция и измислени привилегии..Та самите германци са давали МНОГО високи пенсии на офицерите си от втората световна..повтарям ти, дядо ми с 60 % инвалидност и участник в съпротивата е със 630 евро пенсия + 130 евро добавка за инвалидност..
174
5
 
2
 
! Отговори
левчев преди 12 години
До 195, за това се казват "гърци" а не "българи" тоест, покорни, нагъзани, стадо овце или свиркаджйи!!!!!!!!!!!!!
173
0
 
0
 
! Отговори
*§* преди 12 години
До 189. Не е случайно тогава, че разликата м/у хората от северна и южна Гърция е осезателна. В Атина хората са много по космополитни. Горе се чуствам като в България. Относно репарациите - четох някъде, че Гърция се е отказала от тях преди доста време като условие, да бъде част от Европейската общност и за това всички тези инсинуации за репарации са безпочвени. После Германия в сегашния си вид не е фашистка Германия и не носела отговорност за стари дългове. Не си спомням източника обаче...
172
0
 
5
 
! Отговори
до левчев от грък преди 12 години
Не знам дали са били диви варвари но знам че сме съседи 1300г...едва ли е случайно..повечето диви варвари, с които сме се сблъсквали в историята отдавна ги няма..така че не мисля че българите са били такива.. Ако трябва да бъда честен живота тук ми промени мнението много за българите и България... Знам че нашата, както и вашата история е пълна с мъка, кръв и болка. На варварите историята е пълна с болка, която те са причинявали на други - визирам други наши съседи...
171
0
 
3
 
! Отговори
never.m преди 12 години
Умението на гърците да черпят облаги предизвиква у чужденеца удивление, тъй като безочливостта е гарнирана с фантазия. Пристанищните работници в Пирея успяха да издействат да им се заплаща не според броя на отработените часове, а според стойността на съответния товар. Това им гарантира заплата от около 10 000 евро на месец!Премия за онези, които идват навреме на работа!Забележителна е също и изобретателността на държавните служители в стремежа да се сдобият с още някоя и друга парична добавка. Така чиновниците в парламента успяха да наложат искането си за 16-месечна заплата. Винаги пък, когато синдикатите поставят искания за увеличения на заплатите, официално правителството остава непреклоннно, прави обаче друг един жест - отпуска премии за най-различни трудови заслуги, между които и за идване навреме на работа!Говорителките и говорителите по телевизията пък, заедно с още 300 други професионални групи, се вместват в списъка на упражняващите тежки и нездравословни професии, което им гарантира ранно пенсиониране при оптимални условия.
170
5
 
4
 
! Отговори
левчев преди 12 години
До 193, искаш да кажеш че гърците могат да са люлка на културата и цивилизацията.....защото когато гърците са създали европа нас българите ни няма на света като пониятие, дори като сперматозойди или ако ни имало някъде сме се люлели на клона хванати с опашката, мякали като котките и лаели като кучета, диви и варвари до 9-ти век след христа или не си съгласен?
169
0
 
3
 
! Отговори
до never.m преди 12 години
хора умни и глупави има на всякъде..виж го юнака на снимката...мързеливи и работливи също има на всякъде...смятам че ако на балканите има стабилност и възможност можем да бъдем пак люлка на културата и цивилизацията..
168
6
 
4
 
! Отговори
левчев преди 12 години
"НАРОДЪТ ***, ЖИВОТЪТ ТЕЖЪК, СКУЧЕН.ЖИВОТ БЕЗ МАСКА И БЕЗ ГРИМ,ОЗЪБЕНО СВИРЕПО КУЧЕ. И ТРЯБВА ДА СЕ БОРИШ МНОГО, И ТРЯБВА ДА СИ СТРАШНО УПОРИТ, ЗА ДА ИЗТРЪГНЕШ ОТ ЗЪБИТЕ НА ТУЙ НАСТРЪХНАЛО, ВБЕСЕНО ПСЕ, ПАРЧЕНЦЕ ХЛЕБ". ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА В МУТРОБЪЛГАРИЯ 70 ГОДИНИ СЛЕД ВЕЛИКИЯ ПРОЛЕТАРСКИ ПОЕТ НИКОЛА ВАПЦАРОВ. ПОЗНАЙТЕ КОЙ Е ОЗЪБЕНОТО КУЧЕ. МУТРАТА Е НАЙ-БОГАТИЯТ ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ И СИГУРНО С ЧЕСТЕН ТРУД Е ИЗКАРАЛ МИЛИАРДИТЕ СИ. ЧРЕЗ ВЛАСТТА ГРАБИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ И ЛЪЖЕ ОЩЕ ПО-НАГЛО "ПРОСТИЯ НАРОД".
167
0
 
4
 
! Отговори
до never.m преди 12 години
не виждам разлика в акъла на хората..не мисля че българите са по-умни нито че гърците са по-умни..виждам само че тук в България е много важно какво мислят западняците а за нас в Гърция те те не са ни пример..Кажи ми една балканска страна, която е станала силна на базата на детски труд, робовладение и експлоатация на колонии..защо те трябва да са ми пример? Моята история е достатъчно богата и много по-хуманна от тяхната..същото и вашата..
166
0
 
0
 
! Отговори
never.m преди 12 години
грък-а *** въпрос - отговори с една дума кои са по умни Българите или Гърците / не тарикати / а като интелект честно отговори пък после и може с аргументи
165
0
 
1
 
! Отговори
до 186 преди 12 години
За нас в Атина през 70те и 80те България бе нещо екзотично, където всичко е подредено и държавата е мноого напред от нашата.. за тези от север пропагандата си е била ясна..както на албанците са им викали че светлините в Керкира са били затвори...
164
0
 
0
 
! Отговори
до never.m преди 12 години
Не ми пука как ме приемат! Нали не искаш да ти кажа как аз ги приемам? Аз си имам мои национални и етнически принципи, както всички на балканите! а за немците щом са толкова честни да ми изплатят репарациите от втората световна, които покриват няколко пъти дългът ни. За византийските номера, ако не си на ясно е обида към всички балканци - Византия не е еллада! Вулгарос си се тълкува като българин, да не бъркаш нещо..
163
0
 
0
 
! Отговори
never.m преди 12 години
до грък прочети написаното dw.de/dw/article/0,,5535388,00.html в линка и си помисли как ви приема европа и света. Защо е влязло в употреба словосъчертанието " византийски номера" , как в гръцки тъловен речник се тълува Вулгарос?? / вие така наричате нас Българите нали/
162
0
 
1
 
! Отговори
*§* преди 12 години
''Ква жена бе *** аз съм на 18 години и есента заминавмам да уча в САЩ...." - До Грък. Не си губи времето дискутирайки с явно неузрял млад човек. Имам поглед и върху ''гърците'' от тези райони. Εχεισ δικιο! Ако знаеш какви въпроси са ми задавани... Дали държавата ни е покривала сметките за вода, енергия и др. блага по време на социализма или имаме ли в къщите си миячни машини и самостоятелна кухня! Най много се учудих на-Каква промишленост сте имали- май никаква?Пропаганда или просто незнание
161
0
 
0
 
! Отговори
Любо до Грък преди 12 години
в ГР сме мързеливи и лоши... Ти си в ГР и виждаш че хората и работят и не взимат всички пенсии по 5000 евро.. Дядо ми е бил 1940г. воиник срещу италианците, после в съпротивата и после в гражданската воина. После лежи 10 години в затвора защото е бил комунист. Работил е до 70 годишен за да покрие стаж и взима 630 евро + 130 надбавка поради инвалидност..родителите ми с образование и добри работи получават по 1000 евро заплати..
160
0
 
1
 
! Отговори
Грък до Любо преди 12 години
На мен не ми е ясно защо в БГ хората не виждат абсурдите, на които са подложени..драпат за денационализация на всичко общинско, а не виждат примерите от франция и германия..Тук в София, плащам 200лв ток, от които тока ми е почти половината а останалите пари са такси за някаква частна фирма и данък..Плащам за парно на фирма, но парно нямам, повече от колкото за данък за апартамента. Плащам за вода на друга фирма, която не прави нищо за да подобри услугата си..И сега, като не искаме да стане това
159
0
 
0
 
! Отговори
Любо до Грък преди 12 години
защото България е затънала до шия в *** и е фалирала отдавна И по някакъв начин трябва да се вдигне духа на Бългаите като жоро и други който не са стъпвали в Гърция да им се внуши че ето виждате ли Гърците са зле Но явно има хора който го вярват Жорко бензина тук е 1,80 евро ако видиш какви задръствания има ще си направиш сметката че криза няма В софия трафика сравнение с 2008 се е намалил с 60-70% За каква криза говорим Политическа
158
0
 
2
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
И нямаше да се стигне то това нещо ако не бе една статия в Times срещу Goldman Sachs относно манипулацията за силното евро и по-слабия долар, което доведе до изкуствен приръст на продажбите на американски стоки.. В крайна сметка хората протестират не защото ще им спрат сиртакито и ще трябва да работят а защото се намериха с дълг, от които 5% са стигнали до народа, а сега той трябва да го изплаща!
157
0
 
2
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
Проблема не е че само гърците излъгахме за еврозоната.. проблема е че ВСИЧКИ излъгаха за нея (без изключение), и това бе наложената политика..информирайте се малко за "съветите" на Goldman Sachs и вище че този дефицит не е най-голям в ГР..просто не разбирам защо медиите в БГ искат гръцката криза да изглежда така и не се казва цялата истина..