Задълбочава се политическата криза в Гърция

Радикалната левица започна да извива ръцете на останалите партии
9 май 2012 11:11, Бойчо Попов
222
Задълбочава се политическата криза в Гърция
Привърженик на крайната десница. Снимка: Reuters

Лидерът на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за сформирането на правителство, постави ултиматум на лидерите на "Нова демокрация" и ПАСОК Андонис Самарас и Евангелос Венизелос да се откажат от писмените си ангажименти в подкрепа на мерките за икономии, които двамата изпратиха още преди месеци на международните си кредитори, ако искат да влязат в бъдещото правителство, предаде Bloomberg.

Самарас и Венизелос обаче отхвърлиха предложението с мотива, че няма да сложат подписите си под унищожаването на Гърция.

"Той интерпретира невероятно арогантно изборния резултат като мандат да тласне страната към хаос", заяви Андонис Самарас в телевизионно интервю.

"Надявам се г-н Ципрас да дойде на себе си до времето на нашата среща", допълни лидерът на "Нова демокрация".

Срещата на Алексис Ципрас с другите политически лидери е насрочена за днес в 17 ч.

Ако лидерът на СИРИЗА не успее да сформира коалиция, мандат ще получи лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Ако и той не успее да сформира кабинет, президентът на Гърция Каролос Папуляс трябва да се опита да посредничи за създаването на правителство на националното единство, в противен случай ще последват нови избори.

Неубедителните резултати от изборите в Гърция възобновиха загрижеността на Европа за способността на Атина да се придържа към условията, поставени от международните кредитори.

Все по-реална става и опасността Гърция да напусне еврозоната, като последствията за Европейския съюз и единната валута могат да бъдат катастрофални.

Международните кредитори на страната отправиха призив към лидерите на крайните десни и леви партии в Гърция да се придържат към постигнатите споразумения.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Както казах, аз говоря с факти, а това е частното имущество, то няма нищо общо с държавните дългове. Да не говорим че в гърция 2000 фамилии държат 80% от гръцкото богатство, смятай за каква корупция става дума. Гърците не ги виждам изобщо в Еврозоната, ще ги изхвърлят много скоро защото са крадци и мошеници.
135
0
 
2
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
В БГ не давам по-малки заплати от ГР..И да трудно е в ГР да стартираш защото държавата не те допуска. Това не значи че сме мързеливи, нито че сме някаква напас в Европа..В БГ корупцията е абсолютно еднаква с ГР. Просто за момента БГ не е интересна за големите немски и френски акули..когато те стъпят тук ще стане същото..Ще се унищожи средния и малък бизнес и ще храним експлоататорите от запад.. Странно ми е защо не го виждате. Бойко прави същото, което и наще преди 20 г...сваля гащите..
134
0
 
1
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Жоро повтарям ти за 10 път малък си и нищо не разбираш 500 МРДА СА СПЕСТЕНИ ПАРИ ОТ ГЪРЦИТЕ ИЗНЕСЕНИ В ЧУЖДИ БАНКИ ПОРАДИ ОПАСТНОСТ И ПРИТЕСНЕНИЯ ЗА НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ И ТОВА СА ХОРА КОЙТО МИСЛЯТ ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ ОБИКНОВЕННИ ХОРА ЗАЩОТО БОГАТИТЕ ГЪРЦИ ИЛИ ИМАТ БАНКИ ИЛИ ПАРИТЕ НИКОГА НЕ СА ИМ БИЛИ В ГЪРЦИЯ И ЗАЯВЯВАМ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЧЕ СИ ОГРАНИЧЕН *** И СЛУШАШ САМО ГЛУПОСТИТЕ НА БАЩА СИ ЯВНО
133
0
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Какво означава това? Че гърците живеят над възможностите си, получават по-големи заплати отколкото могат да изкарат, тези пари трябва да дойдат отнякъде и идват от Европа преди под формата на кредити, а сега под формата на помощи.Но гърците измамихте тези който ви даваха пари и сега ще видиш какво ще стане.А това за армията не е истина и ние сме в НАТО, но имаме 35000 армия, нямаме модерни танкове и самолети, за разлика от вас, който си купувате скъпи играчи от Германия и после друг ви е виновен
132
0
 
0
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Еми ти като идваш тук и си изнасяш бизнеса тук, нали се сещаш, че по този начин Гърция затъва все повече, защото работните места идват в БГ и данъците остават тук, а щом го правиш явно не си доволен от Гърция иначе нямаше да си тук. Много гръцки бизнеси се изнасят в БГ и причината е не само данъчната ни политика ами и корупцията в Гърция и както сам каза трудното правене на бизнес, т.е. Гръцката икономика не е конкурентноспособна. Явно бизнеса ти не може да оцелее при гръцките заплати.
131
0
 
0
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
Жалко е да виждам млад човек, които не мисли а само повтаря това, което му се говори. В Гърция хората не са мързеливи и работят най-много часове от останалите в Е.С. Нали се сещаш колко наивни и глуповати са аргументите ти? ти на колко си на 13?
130
0
 
1
 
! Отговори
Любо до Жоро преди 12 години
*** Понеже засегна малко от моята работа която е посреднечество на гърци за оправяне на Български документи Свързани с учения, настаняване, очредяване на дружества Ще ти кажа защо гърци си отварят Българси ф-ми Заради данъците Заради това че не могат да карат кола с БГ регистрация ако не е на фирма и това носи дивиденти на Б-я за това найстина вземи малко се информирай И престани пиши глупости че б-те работили Имах фирма работа която се върши от 20 човека аз наемах 60 че да върви ***
129
0
 
0
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
Пак говориш не подготвено..1. Най-голям кредитор на Гърция са гръцките банки. 2. Задължени сме да подържаме армия, като граница на Е.С. и НАТО. 3. Гръцките фирми идват тук, както и аз не защото в ГР сме "мързеливи" а защото в БГ има по-добра данъчна система и по-лесно се стартира бизнес. 4 Олимпиада ще правим още много пъти! Ние сме си я измислили и ще продължим да си я прави, както през 1896, така и през 2004..5. Кога в историята германец е дал??? не се излагай момче..чети и мисли..
128
2
 
0
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
500 милиарда Евро спестени ти добре ли си? Объркал си се с поне две нули, то целия им дълг беше преди да го опростят под 300 милиарда евро около 170% от БВП , няма как да са спестили 2пъти годишното си БВП, това е невъзможно. Най много да са спестили 5 милиарда, ама и това не е така спестяванията са им в милионите не в милиардите.
127
1
 
0
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Грък, а ти знаеш ли колко гръцки фирми вече се изнасят в БГ, защото тук хората работят (не всички, но поне не сме пословично мързеливи като вас) освен това корупцията, колкото и странно да ти звучи тук в БГ е по-малка, данъците са по малки, затова и в южна БГ е пълно вече с изнесли се гръцки фирми.
126
0
 
0
 
! Отговори
Любо до жоро преди 12 години
Оффф Жоро Качи се на един автобус от София е 50 лв от пловдив 60 лв ела до гърция Виж как живеят хората преди да отидеш в Щатите виж малко европа Пообиколи ако имаш Възможност това лято До момента има изкарани около 500 млрд евро спестени пари от Г-я Кой няма пари че не се сещам Виж малък си погледни малко на вън как е за обща култура и тогава коментирай кой какъв е че ти казваш че аз плюя ама то ти си ограничен и това не е обида а факт Разбираш ли или не ОГРАНИЧЕН
125
0
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Най-долемия кредитор на Гърция е Франция, затова ви опростиха и дълга, защото Франция притисна Германия, заради банките си. Иначе Германия щеше да ви остави да си фалирате, без да налива пари в тази каца без дъно !
124
0
 
2
 
! Отговори
до грък преди 12 години
Бих искал да има поне едно положително мнение към теб: Успех на теб и сънародниците ти приятелю, не се давайте на кредитори, анархисти и комунисти, защитавайте правата си. Дано се оправите. Преди сме имали разногласия, но всичко е в миналото, дано се оправите, в края на краищата сме съседи и което е добре за вас, е добре и за нас. И обратното :) Успех приятелю.
123
1
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
А да бе някой ви е поставил пистолет на гавите и ви е казал взимайте кредити ! правете Олимпиада, въоръжавайте се с най-модерните оръжия, които не можете да си позволите. Я не се излагай бе, вие живяхте последните 10 години на кредит и взимахте кредити с ниски лихви благодарение на Еврото, да не говорим, че влезнахте с измама и фалшиви статистически данни в Еврозоната. Просто сте народ от крадци и мошеници ! Това е истината. В Европа не могат да ви гледат и ви мразят !
122
0
 
0
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
И спри с това опрощаване защото и то не е така! Най-големият кредитор на Гърция са Гръцките банки! Задължиха гръцките банки да опростят част от кредита а парите, които те са дали увеличиха лихвата от 2 на 6%. Информираи се малко!!
121
0
 
3
 
! Отговори
до левчев преди 12 години
Кога за последно си бил свободен? Кога за последно си палил огън в гората и си спал на палатка? Там където живееш това не е разрешено, има си специални места за палатка, не може където искаш нали? Кога за последно си бил свободен човек? Когато си беше в България нали? :)
120
0
 
0
 
! Отговори
Любо до Левчев преди 12 години
С какво се занимаваш в Германия и в коя област живееш Просто ми е интересно нищо лично
119
1
 
1
 
! Отговори
до Жоро-бг от Грък преди 12 години
Или си глупав или наивен ако мислиш че германия е дала нещо или някога ще даде! В Гърция стандарта ни не бе диктуван от кредитите! Хората не са получавали пари от тези пари! Германците те задължават да вземеш пари за да построиш магистрали (основно немски консорциуми с под изпълнители) да купуваш оръжие от тях и да ти градът инфраструктура! Задълбаи малко и не чети само немски списания..Видни немски историци осъждат политиката на Меркел с кризите!
118
1
 
2
 
! Отговори
до левчев преди 12 години
Опа, май напипах болно място. Защо ни завиждаш левчев? Защо не си щастлив? Не се притеснявай, какъв българин ще си, ако си щастлив? :)
117
0
 
1
 
! Отговори
левчев преди 12 години
До 131, прав си, страшно ми липсва нашата простотия и ***, не мога да се оправя без да срещам *** навсякъде!!!