Евросъюзът забранява избиването на бездомни кучета

Искат се задължителни програми за ваксинацията и стерилизацията им
5 юли 2012 07:00,
445
Евросъюзът забранява избиването на бездомни кучета
Глутници безстопанствени кучета лаят по хората в центъра на Варна. Снимка: Булфото

Европейският съюз се готви да забрани избиването на бездомни кучета, след като Европейският парламент гласува днес препоръка до Европейската комисия, с която я призовава да предложи съответно законодателство.

Според текста бездомните животни ще могат да се убиват само при медицински показания, трябва да се забранят нелицензираните кучкарници и да се въведат задължителни програми за ваксинация и стерилизация на уличните кучета. Всички тези ангажименти трябва да са придружени със строги санкции за властите, които не ги спазват.

Проблемът се отнася предимно за Южна и Източна Европа, където животните - домашни и бездомни, са "жертва на лошо третиране и жестокост", се казва в парламентарната резолюция.

Припомня се, че Съветът на Европа е приел Конвенция за защита на домашните любимци. България я е ратифицирала през 2004 г., но Франция, Италия, Великобритания и Холандия не са я подписали.

Европейският парламент настоява хуманното отношение към животните да се изучава в училище, за да привикват гражданите от малки да обичат животните. В приетия днес в Страсбург документ се казва, че животните са същества с усещания и затова към тях трябва да се проявява хуманност.

Поводът за днешния вот в Страсбург са серия петиции, внесени в Европейския парламент от името на организации, защитаващи животните. Някои от тях - за насилието над животни в Румъния и Италия, са подписани от над 150 хил. души.

В регистъра на петициите обаче няма жалби, свързани с отношението към домашните и бездомни кучета в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


445
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
1
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До АнонименХората сме напаст, по-скоро..Злобата и незачитането на живота тук го доказва.Това, което сме причинили и причиняваме на природата-също!
360
12
 
3
 
! Отговори
човек преди 11 години
хх,видно е ,че имате психически проблем.Моля ,рпосетете необходимите специалисти !
359
23
 
5
 
! Отговори
хх преди 11 години
сега е момента да се избият всички преди да е влязъл закон
358
6
 
21
 
! Отговори
Право куме в очи преди 11 години
ЗАТВОР за *** ,които посягат и се държат не хуманно към животни!Такива хора са социопати ,психично нестабилни и следвашия път могат да решат да посегнат на човек!
357
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В регистъра на петициите обаче няма жалби, свързани с отношението към домашните и бездомни кучета в България."Е как да има?! Станахме свидетели на побой на куче на центъра на град Варна-звънях на 112 -нямало как да помогнат ,от полицията не можело...А кой може,питам аз.Пак недоискусурени закони в нашата мила държава!Аман вече!Само страдат животните .В България и куче да не си.
356
5
 
13
 
! Отговори
Кралицата преди 11 години
ДО ХОРАТА КОИТО МРАЗЯТ ЖИВОТНИТЕ! Ако страдате от страхове и фобии,идете на лекар1Там,ще ви окажат необходимата медицинска помощ,и може би ще ви препоръчат да не влизате известно време в интернет,за да не пишете глупости ! Успешно лечение ви желая !Живейте ,и се радвайте че ме познавате !!!!!!!
355
4
 
12
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 11 години
от гражданин -с три кучета сме - два рота и една каракачанка -за пояснение на ПИЩЕЩОТО *** ОТНОСНО ИЗБИВАНЕТО НА БЕЗДОМНИТЕ ,МОИТЕ КУЧЕТА СА ВЗЕТИ И ТРИТЕ ОТ ПРИЮТ И БЯХА В ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ ПРЕДИ ДА ДОЙДАТ В НАШЕТО СЕМЕЙСТВО ,ЗАРАДИ *** КАТО ПИЩЕЩИТЕ ПО ДОЛУ!!!!!!!!!!!!!
354
5
 
5
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 11 години
С ОГРОМНА РАДОСТ ЩЕ БЪДА ПЪРВИЯТ,КОЙТО АКО ДОКОПА ТОВА ЧОВЕШКО Л*ЙНО КОЕТО ЩЕ ВЛИЗА В ЗАТВОРА НЯМА ДА МУ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ,ЗАЩОТО ЩЕ НАСЪСКАМ И ДВАТА СИ РОТВАЙЛЕРА И ЩЕ ВИ ИЗПИЯТ БОЛНИЯТ МОЗЪК И ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМАТЕ ЖЕЛАНИЕ ДА ВЛИЗАТЕ В ЗАТВОРА НО СЕ СТРАХУВАМ,ЧЕ ТЕ НЕ ЯДАТ ***,КАКВАТО СТЕ,!
353
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"КАК СТАВА ТАКА ЧЕ У ТЯХ НЯМА БЕЗСТОПАНСТВЕНИ КУЧЕТА ПО УЛИЦИТЕ-А У НАС НЕ МОЖЕШ ДА МИНЕШ ПО УЛИЦИТЕ" -много просто - ние перем пари, докато в EU ги използват по предназначение за кастрации.Нали и пари за винетки даваме, както в EU? Защо според теб тук има дупки, а в EU нямат?
352
7
 
8
 
! Отговори
az преди 11 години
"Анонимен каза: Защо ги няма нощем като те залаят 6 озверели песа докато се прибираш."И ти да беше освирепял от глад щеше да нападаш.Това само показва, че не разбираш проблема в дълбочина. Ако хвърляш храна, няма да има освирепели кучета, и освен това ще имаш и истински приятели.И стига преекспонирали данните за ухапаните. Статистиката сочи - 2-*** убити от нахапване за година, 1000 убити на пътищата за същия период. Няма коли - няма смърт, докато двама убити няма да променят статистиката
351
3
 
5
 
! Отговори
az преди 11 години
Тябва и психология малко да се засегне, за да се избягват проблеми от невежество. Например кучето се изживява като пазител около човек, който обича, и ако мине друг в близост, кучето ще започне да го лае, не защото го мрази, а защото се доказва пред стопанина, пазейки го. Това е неговият начин да покаже отношение на значимост и доверие към стопанина/ приятеля.
350
4
 
2
 
! Отговори
az преди 11 години
"Европейският парламент настоява хуманното отношение към животните да се изучава в училище"Тази идея много ми допада! Вместо да се учи за религия и християнство, нека се учат реални ценности. Животното ще го срещнеш под път и над път, докато дева Мария едва ли :)
349
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БРАННИК ,нямаш право да убиваш,ако това ти харесва значи си престъпник ,и си за затвора.
348
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До bau А ти от кой затвор излезе!?
347
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ОТРЕЖЕТЕ ПАРИТЕ ИМ: Хе,май не ти е изгодно хуманното отношение ***!!??
346
4
 
19
 
! Отговори
Макс преди 11 години
Стига бе комплескарчета!!!Свикнали сте със селския си манталитет да убивате ,да тровите,да избивате комплекси върху бездомните животни,и сега сте седнали да драскате тука глупости.Браво!Точно така,трябва да има хуманно отношение към животните,на който не му изнася да се гръмне.Затвор за убииците на бездомни животни !!!!Който има наглоста да убие хладнокръвно бездомно котенце или куче,ще посегне и на човек.Такива *** са опасни заа обществото и за децата ни!!!!!
345
15
 
12
 
! Отговори
мунчо преди 11 години
Да изпратим всички бездомни кучета в Брюксел! Да ги видим тогава....
344
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доктор Стоичков онзи ден зверски застрелял един вълк,който хапнал едно конче на *** Цветелин.Направих едно добро дело за един добър приятел каза доктор Стоичков и добави че го праснал с левачката".Кучета и котки може а *** не айде де"казваше Дочо Болгуров в "Селянина с колелото".Никъде в ЕС няма толкова кучета и толкова нападнати и ухапани от кучета.Никъде няма изядени хора от кучета.
343
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кои са тез кучкари/кучкарки по форумите?Защо ги няма нощем като те залаят 5-6 озверели песа докато се прибираш.Иначе винаги са по форумите.Ей,като сложа боксовите ръкавици ,че може и без тях.... изкукуригали улични кучелюбки.
342
7
 
14
 
! Отговори
котка преди 11 години
Дълбоко вярвам, че всеки от яростните защитници на бездомните *** в този форум е осиновил и си отглежда вкъщи - повтарям вкъщи! - поне по 2 бездомни ***. Щото то на общо основание и на общите улици да пляскаш тенждерите и да отглеждаш глутници, тва милосърдие си го заврете отзад