Евросъюзът забранява избиването на бездомни кучета

Искат се задължителни програми за ваксинацията и стерилизацията им
5 юли 2012 07:00,
445
Евросъюзът забранява избиването на бездомни кучета
Глутници безстопанствени кучета лаят по хората в центъра на Варна. Снимка: Булфото

Европейският съюз се готви да забрани избиването на бездомни кучета, след като Европейският парламент гласува днес препоръка до Европейската комисия, с която я призовава да предложи съответно законодателство.

Според текста бездомните животни ще могат да се убиват само при медицински показания, трябва да се забранят нелицензираните кучкарници и да се въведат задължителни програми за ваксинация и стерилизация на уличните кучета. Всички тези ангажименти трябва да са придружени със строги санкции за властите, които не ги спазват.

Проблемът се отнася предимно за Южна и Източна Европа, където животните - домашни и бездомни, са "жертва на лошо третиране и жестокост", се казва в парламентарната резолюция.

Припомня се, че Съветът на Европа е приел Конвенция за защита на домашните любимци. България я е ратифицирала през 2004 г., но Франция, Италия, Великобритания и Холандия не са я подписали.

Европейският парламент настоява хуманното отношение към животните да се изучава в училище, за да привикват гражданите от малки да обичат животните. В приетия днес в Страсбург документ се казва, че животните са същества с усещания и затова към тях трябва да се проявява хуманност.

Поводът за днешния вот в Страсбург са серия петиции, внесени в Европейския парламент от името на организации, защитаващи животните. Някои от тях - за насилието над животни в Румъния и Италия, са подписани от над 150 хил. души.

В регистъра на петициите обаче няма жалби, свързани с отношението към домашните и бездомни кучета в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


445
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ние сме в казана, то ЕС е рогатия!
340
9
 
18
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Искам да пожелая най-сърдечно на всички ,които мразят бездомните кучета един ден да заживеят на улицата весело и честито :) и да нямат никаква друга възможност и изход. Все на улицата и в пек и в дъж, сняг и студ!
339
3
 
3
 
! Отговори
до 382 преди 11 години
"Избиването забранено, а ловът позволен"... Е? Каква е разликата ? Ти сам/а ще се убиеш един ден в простотията си хаха :D Едва ли нещо е по-вредно за природата от глупавия ти акъл :) По-добре не стой много дълго под слънцето
338
6
 
11
 
! Отговори
Маринова преди 11 години
Вие сте изкукал, по скоро мозъка ви е атрофирал....как може да сте толкова жестоки към животните, а имате домашни - толкова се грижите и за тях..
337
12
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
awe ako e malko po umna fanduka da im tegli noja i za iznos za Vietnam.Pone 6te popalni biudjeta na stolicata.
336
12
 
7
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Да, "милостивият" ЕС строго бди над живота на кучетата. Затова пък за живота на пенсионерите хич не му е и през оная работа. Даже насърчава бавното и мъчително умъртвяване на последните от страна на всички правителства след 10 ноември.
335
14
 
5
 
! Отговори
собстеник на куче преди 11 години
С нищо не ни е виновен ЕС. Явно това е изгоден и много доходоносен бизнес за накой.Сещам се за един много стар виц: "Мильо и Кольо станали съдружници. Единият отглеждал пилета , а другия - порове. Продадат в някое село 100 пилета и пуснат два три пора. На следващата седмица - отново в същото село - пак продават пилета." Не става да строиш приюти за бездомни кучета, а екарисажите са без работа.... Какво толкова. Жал ми става за шефа на "Екоравновесие" беззащитен пред някакви икукали "лелички"
334
6
 
10
 
! Отговори
ОТРЕЖЕТЕ ПАРИТЕ ИМ: преди 11 години
ЗАБРАНИЛ ЛИ Е"Евросъюзът забранява избиването на бездомни кучета " ИЛИ СЕ ГОТВИ ДА ЗАБРАНИ "Европейският съюз се готви да забрани избиването на бездомни кучета" ??МНОГО ПРИЛИЧА НА ПЛАТЕНА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ.КАК СТАВА ТАКА ЧЕ У ТЯХ НЯМА БЕЗСТОПАНСТВЕНИ КУЧЕТА ПО УЛИЦИТЕ-А У НАС НЕ МОЖЕШ ДА МИНЕШ ПО УЛИЦИТЕ.ЯВНО МНОГО ПАРИ СЕ ВЪРТЯТ КРАЙ КУЧЕТАТА.А ПРОБЛЕМАТ СЕ РЕШАВА ЛЕСНО - НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ В РЪЦЕТЕ НА "КУЧЕШКИТЕ МАФИОТИ" .ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ НЯМА ДА ИМА ТОГАВА И КУЧЕШКИ ПРОБЛЕМИ.
333
18
 
14
 
! Отговори
bau преди 11 години
убий *** -спаси човек !наритайте в лудницата всички *** които хранят помияяри по улиците !!!
332
7
 
4
 
! Отговори
Neli преди 11 години
ти си голям ***
331
18
 
9
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Значи сме много близо до края на този свят - кучетата имит повече права от хората !!!
330
18
 
9
 
! Отговори
Kris преди 11 години
Антифриз
329
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудесна новина!
328
1
 
11
 
! Отговори
пак Аз преди 11 години
За 402 беше това,ама в ескалацията на възмущението си забравих да напиша.По-надолу няма да чета ,защото знам ,че ще се вбеся от *** коментари на такива дето всичко в тоя живот им прчи ,а те са меда и солта на живота!Започвам да си мисля ,че проблема с уличните животни в България е решим ,за разлика от този с Бай Ганьовщината!п.п-Защо искат хуманно отношение хората ,като те самите нямат такова към тези ,зоито са по-слаби ,в беда и прочие..?
327
5
 
8
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Ти не си в час!Доста от уличните кучета имат по-висок интелек от твоя.Аман от бездушни,мърморещи всичкознаевци!
326
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ауууу, как се радват на новината печелещите от наличието на бездомни кучета ("Четири копитца", "ДАмъразкаРА", "Дебелогъзо хрумване", "Помияреску София", и пр.), че така бизнесът им ще бъде и пребъде.
325
7
 
21
 
! Отговори
Емил преди 11 години
О,да.Най- после нещо нормално да прочета.Скоро ще има и много жалби от България.
324
8
 
23
 
! Отговори
Анита преди 11 години
Това е чудесна новина! Единствения проблем е, че трябва от Европарламента със забрани и санкции да ни принудят да правим това което е необходимо за решаване на проблема с бездомните кучета.А именно-КОНТРОЛ ВЪРХУ ДОМАШНИТЕ и кастрация на бездомните. В този ред!!!!
323
13
 
14
 
! Отговори
Дъртата мастия преди 11 години
E KAK НЯМА ДА ЗАБРАНЯВА ЕВРОСЪЮЗЪТ ИЗБИВАНЕТО НА БЕЗДОМНИТЕ И УЛИЧНИ КУЧЕТА, КАТО ЦЕЛТА МУ Е ХУМАННОТО РАЗВЪЖДАНЕ В ЕВРОПА НА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ЗАВИСИМИ КРЪСТОСКИ ОТ НАЙ РАЗЛИЧНИ УЛИЧНИ "ПУМИЯРИ" , ЧАКАЩИ НАГОТОВО ДАЖБИТЕ СИ ЗА ХРАНА И НАПЪЛНО ЗАВИСИМИ ОТ ДОБРОВОЛНИТЕ И СОЦИАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ !
322
13
 
18
 
! Отговори
ирина николова преди 11 години
Не съм съгласна че няма българско участие в петициите за защита на животните! Щастлива съм за тази новина!