Евросъюзът забранява избиването на бездомни кучета

Искат се задължителни програми за ваксинацията и стерилизацията им
5 юли 2012 07:00,
445
Евросъюзът забранява избиването на бездомни кучета
Глутници безстопанствени кучета лаят по хората в центъра на Варна. Снимка: Булфото

Европейският съюз се готви да забрани избиването на бездомни кучета, след като Европейският парламент гласува днес препоръка до Европейската комисия, с която я призовава да предложи съответно законодателство.

Според текста бездомните животни ще могат да се убиват само при медицински показания, трябва да се забранят нелицензираните кучкарници и да се въведат задължителни програми за ваксинация и стерилизация на уличните кучета. Всички тези ангажименти трябва да са придружени със строги санкции за властите, които не ги спазват.

Проблемът се отнася предимно за Южна и Източна Европа, където животните - домашни и бездомни, са "жертва на лошо третиране и жестокост", се казва в парламентарната резолюция.

Припомня се, че Съветът на Европа е приел Конвенция за защита на домашните любимци. България я е ратифицирала през 2004 г., но Франция, Италия, Великобритания и Холандия не са я подписали.

Европейският парламент настоява хуманното отношение към животните да се изучава в училище, за да привикват гражданите от малки да обичат животните. В приетия днес в Страсбург документ се казва, че животните са същества с усещания и затова към тях трябва да се проявява хуманност.

Поводът за днешния вот в Страсбург са серия петиции, внесени в Европейския парламент от името на организации, защитаващи животните. Някои от тях - за насилието над животни в Румъния и Италия, са подписани от над 150 хил. души.

В регистъра на петициите обаче няма жалби, свързани с отношението към домашните и бездомни кучета в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


445
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
4
 
6
 
! Отговори
за 388 преди 11 години
По твоята логика не трябва да пръскаме и против кърлежи за да не умират. В този дебат няма място за маргинално мислещи индивиди като теб.
300
13
 
6
 
! Отговори
за 387 преди 11 години
Домашното куче е най-добрият приятел на човека от всички домашни животни. Уличният *** е полудива, кирлива, въшлива и носеща зарази ***, която освен да цапа и да мърси друго не прави.
299
6
 
7
 
! Отговори
lover преди 11 години
"приспиване", "евтаназия"... все едно .Нали накрая умира едно живо същество????!!!!!
298
5
 
10
 
! Отговори
lover преди 11 години
и какво общо имат с плъховете ако не е тайна?!! Обади се още един *** ,който явно не се е грижил за куче през живота си .И пак да кажа , казано е " КУчето- най-добрият приятел на човека. " ,а не плъхът или хлебарката.
297
6
 
4
 
! Отговори
за 383 преди 11 години
Приспиването не е убийство, а е евтаназия. Убийството е съвсем друго нещо.
296
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой трябва да започне да изкупува кучешки кожи. Кучетата не са ничия собственост и не подлежат на забрана за лов. Убиването им е забранено, обаче ловът им не е. Особено извън градовете убиването им дори е задължително, защото нанасят вреди на природата
295
11
 
8
 
! Отговори
за 379 преди 11 години
Аз като обяснявам, че кучкарите не са нормални явно не греша. Ето ти си поредния ***, дето твърди, че кучето било като дете. Уличните кучета са като уличните плъхове, и трябва да бъдат третирани по същия начин.
294
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за 382ХАйде вземи млъкни. Приспиването да не би да не е убийство?!
293
9
 
3
 
! Отговори
за 381 преди 11 години
Не са ги избили, а са ги приспали. И тук ще ги приспим, а такива като теб ще ви пратим по затворите при *** там, да им обясняваш, колко повече нанасят вреди от кучетата и да те разчекнат.
292
4
 
9
 
! Отговори
lover преди 11 години
го изхвърлят ,защото им е писнало да се грижат за него. По голям проблем са ***, защото те нанасят повече вреди от едно куче...ама тях никой не разрешава да ги избият и всички ги защитават...Хайде вземете се осъзнайте малко... П.С. В другите страни няма бездомни кучета не защото са ги избили, а защото има приюти , и хората, които си изхвърлят домашния любимец, биват наказвани...
291
11
 
7
 
! Отговори
Ристу преди 11 години
Европейците не живеят в България и не знаят за какъв ужас става дума тук. Всички бездомни кучета трябва да се убият.
290
6
 
12
 
! Отговори
lover преди 11 години
.Как може да сравнявате кучето с плъх. Не случайно е казано " кучето- най-добрият приятел на човека". Простотиите,които ръсите са от хора , които явно не са отглеждали куче. Аз например имяам куче и няма да ми е приятно някой да го убие ,заради ****ти като вас. Това може да се сравни с убийството на дете. Аре първо погледнете хората убийци и после съдете кучетата. Едно куче не може да се озлоби от само себе си. Защо ли има бездомни кучета?! Защото има безотговорници които си купуват куче а после
289
3
 
4
 
! Отговори
lisko преди 11 години
Животинките са виновни за хала си,не трябваше да позволяват на хората да ги опитомяват,еле да им стават "най-добрия приятел".Толкова злоба,ужас!Голям зор беше за Европа,сега олеле.За българина,няма угодия.
288
13
 
6
 
! Отговори
кмет преди 11 години
Да ги хващаме и носим в страните и по домовете на защитниците, да им плащат таксите и ваксините. Другия вариант е да поканим малко виетнамчета, те ги ядат, че може и защитниците да изядат.
287
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да ги трепеме, ще ги ловуваме, кучешките кожи за хубави за кожени дрехи.
286
17
 
9
 
! Отговори
:) преди 11 години
Бързо, избийте ги докато не е влезнал в сила закона!
285
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми като не дават да ги трепем, да вземем да им ги изнесем да им се радват?
284
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фандъкова не приюти за кучета трябва да строи , а психиатрични клиники. За спешната нужда от построяването на такива, са достатъчно показателни коментарите тук. И като не желаят да се лекуват доброволно има си принудителен начин. Не може една държава да се има за цивилизована и по улиците (и в Интернет) й да се разхождат свободно "хора", на които им се привиждат разни неща, убиват, злобеят, подстрекават към насилие и се смятат за "Всевишни"
283
26
 
8
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Сега се връщам от обяд. Оригвам се на.......куче.
282
9
 
6
 
! Отговори
Otchaianie преди 11 години
Emi kraino vreme e, ne pomnite li kucheto mima nakoeto osiakoha krakata sys sekira? Nima ne beshe bum i statii i facebook grupi... A otnosno komentarite za bezdomni kucheta che sa"nejelani" ami nejelani sa stanali zashtoto predi godini horata sa gi izhvyrlili na ulicite i sa se razvydili. Nima tribva da stratad zaradi "choveshkoto" jelanie da imat "po-moderni" porodi... Glupavi seliani s plosko mislene .. Iskate v Evropa-na vi Evropa!